“ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΑ 2019”: Έκθεση Εικόνων της Αγίας Αικατερίνης «ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΦΗΜΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΥΜΝΗΣΩΜΕΝ»

417

Εγκαίνια την Κυριακή 10 Νοεμβρίου & ώρα 11:00 π.μ. στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης

Φορητές εικόνες με θέμα την «Αγία Αικατερίνη» από Ιερούς Ναούς της πόλης και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Πιερίας, με στόχο οι πολίτες και οι μαθητές του τόπου μας να κοινωνήσουν κειμήλια που για πρώτη φορά εκτίθενται στο κοινό περιλαμβάνει η έκθεση Εικόνων της Αγίας Αικατερίνης, η οποία τιτλοφορείται: «ΤΗΝ ΠΑΝΕΥΦΗΜΟΝ ΝΥΜΦΗΝ ΥΜΝΗΣΩΜΕΝ» και θα φιλοξενείται από την Κυριακή 10 έως την Δευτέρα 25 Νοεμβρίου, στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κατερίνης.

Εικόνες, οι οποίες συνιστούν αδιαμφισβήτητους φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτισμικής κληρονομιάς, που μέσω των επιγραφών τους διασώζουν και μας κοινοποιούν πληροφορίες και για την τοπική ιστορία.

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Αθηνά Τσιγκαροπούλου, Δρ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας, η οποία υπογράφει την επιμέλεια της έκθεσης: «[…] το κοινό θα έχει την ευκαιρία να εντρυφήσει στη θεολογία των εικόνων και συγκεκριμένα στο βίο της αγίας μέσα από την εικονογράφησή του αλλά και του μαρτυρίου της, την εξέλιξη του εικονογραφικού της τύπου και των συναπεικονίσεών της με άλλους τοπικούς αγίους ή αγίους που συνεορτάζουν στο ίδιο μηνολόγιο με την αγία. Επίσης να κατανοήσει τις καλλιτεχνικές τάσεις του 19ου και του 20ου αιώνα μέσα από την τεχνοτροπική εξέλιξη των έργων που έχουν επιλεγεί στην πάροδο του χρόνου και των τάσεων που αυτά αντιπροσωπεύουν, καθώς και να αποδεχθούν την τέχνη των νεότερων χριστιανικών έργων ως άξια συνέχεια των βυζαντινών.

Τέλος, να αφομοιώσει ότι είτε η αγία αποδίδεται ολόσωμη, όρθια ή ένθρονη, είτε στηθαία, πάντα με τα σύμβολα του μαρτυρίου της και τα διακριτικά της, μόνη της ή με άλλους αγίους (άγιο Στυλιανό, άγιο Διονύσιο, άγιο Μερκούριο, αγία Μαρίνα) είτε αποδοσμένη με πιο λαϊκές τάσεις, είτε με πιο δυτικές, για τους πιστούς της πόλης μας είναι η προστάτιδα αγία που μεσιτεύει προκειμένου να προσφέρει λύση στα προβλήματά τους […]».

Χριστιανική τέχνη: η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου

Αναφερόμενος στην έκθεση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιος τονίζει: «Αναμφίβολα η χριστιανική τέχνη είναι η έκφραση της ψυχής του ανθρώπου και αποτελεί τον επιούσιο άρτο του πνεύματος. Η τέχνη της αγιογραφίας αποτελεί έργο της Θείας Χάριτος. Δεν είναι απλά μια τέχνη, είναι ιερή τέχνη. Δεν είναι ζωγραφική, είναι θεολογία, ευχαριστία και δοξολογία. Δεν είναι καλλιτεχνική έκφραση, είναι προσδοκία Σωτηρίας. Δεν είναι στολίδι, είναι επικοινωνία με τον Θεό. Δεν είναι συλλεκτικό είδος, είναι παρηγοριά, παραμυθία και ανάπαυση των ανθρώπων στην αγκαλιά του Θεού» γράφει πολύ σωστά ο μεγάλος αγιογράφος Φώτης Κόντογλου.

Πιστεύω μέσα από την μοναδική αυτή έκθεση εικόνων της Πολιούχου και Προστάτιδος της πόλεως μας Αγίας Αικατερίνης της Μεγαλομάρτυρος, όλοι μας θα νιώσουμε εσωτερική εγκαύχηση. Βλέπουμε το πρόσωπο της Αγίας σε πολλαπλές απεικονίσεις και διαφορετικούς εικονογραφικούς τύπους. Κάθε εικόνα εκφράζει μια ιδιαιτέρα πρόνοια της πάνσοφου Νύμφης του Χριστού, ένα ιδιαίτερο θαύμα της».

Έκθεση – ευλαβικό προσκύνημα στην Αγία Αικατερίνη

Όπως επισημαίνει από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κώστας Κουκοδήμος: «Η Αγία Αικατερίνη έχει στο διάβα των αιώνων εμπνεύσει εκατοντάδες αγιογράφους, οι οποίοι αποτύπωσαν τη μορφή της και δημιούργησαν ορισμένα από τα ωραιότερα έργα τους. Εικόνες με μια υπέργεια γαλήνη στα πρόσωπα, συνθέτουν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα έργων με θέμα την πολιούχο μας Αγία και συγκροτούν μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση.

Μία έκθεση που συναντά την ίδια την ιστορία της πόλης μας, συνιστά «ευλαβικό προσκύνημα στην Αγία Αικατερίνη» και αποτελεί ξεχωριστή τιμή, που περιλαμβάνεται στο φετινό πρόγραμμα των ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΕΙΩΝ».

ΕΚΘΕΣΗ ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

Για πρώτη φορά στην συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζεται απτικήφορητή εικόνα καμωμένη με τη μέθοδο PIAF, προκειμένου να αποκτήσει ανάγλυφη επιφάνεια, ώστε να γίνεται αντιληπτή μέσω της αφής από τους τυφλούς συμπολίτες μας. Η εικόνα αποτελεί θεολογία, παραμυθία, μέσω προσευχής και παράκλησης των πιστών. Οι τυφλοί έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τρισδιάστατα κειμήλια, είτε εκμαγεία, είτε πρωτότυπα έργα. Τις επίπεδες όμως επιφάνειες των εικόνων δεν έχουν τη δυνατότητα να τις αντιληφθούν με κανέναν άλλο τρόπο. Για αυτό το σκοπό έχει κατασκευαστεί μια ειδική εικόνα προκειμένου να τους προσφερθεί αυτή η εμπειρία. Με αυτό τον τρόπο το Μουσείο αποκτά θεματική γωνιά για τους τυφλούς και σκοπεύει το συγκεκριμένο έργο να εκτεθεί μόνιμα σε ναό της πόλης μετά το πέρας της έκθεσης.

Για τους μικρούς φίλους του Μουσείου, τους μαθητές της πόλης μας, θα προσφερθούν οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, προκειμένου να γνωρίσουν τις πτυχές του βίου της αγίας και να προγευτούν τα όσα ο χώρος αυτός έχει να τους προσφέρει. Ανάλογη μέριμνα θα υπάρξει για οργανωμένες oμάδες, ενώ οι μεμονωμένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα με τη βοήθεια των κειμένων που θα συνοδεύουν τις εικόνες και του προσωπικού της Ιεράς Μητρόπολης να απολαύσουν την έκθεση.

Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης: Δευτέρα έως Παρασκευή// 11:00 π.μ. -1:00 μ.μ. & 6:00 μ.μ. – 8:00 μ.μ.

Σάββατο και Κυριακή// 10:30 π.μ. – 12:30 μ.μ.