«Ηλιε μου, ήλιε σου» για όλους

222

το πρώτο φωτοβολταϊκό σύστημα σε σχολικές μονάδες εγκαταστάθηκε το 2017.

Και όμως, υπάρχει και άλλος τρόπος υποστήριξης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων όσον αφορά την ενέργεια, εκτός των κοινωνικών τιμολογίων. Το πρόγραμμα «Ηλιε μου, ήλιε σου», που ξεκίνησε η Greenpeace Ελλάδας πριν από τις δημοτικές εκλογές, τον Μάιο του 2019, και συνεχίζεται ακόμα, προσφέρει  στους δήμους τη δυνατότητα να στηρίξουν τους αδύναμους πολίτες τους χωρίς να επιβαρύνουν τους υπόλοιπους.

Αντίθετα, μειώνει τις δαπάνες για ενέργεια του δήμου και παράλληλα στηρίζει την ενεργειακή απεξάρτηση της χώρας από τα ορυκτά καύσιμα και βοηθά το περιβάλλον.

Οχι, δεν πρόκειται για μαγική συνταγή, αλλά για συλλογική λύση: κάθε δήμος μπορεί να εγκαταστήσει μονάδες παραγωγής ενέργειας από τον ήλιο στις ταράτσες των δημόσιων σχολείων και των υπόλοιπων δημοτικών κτιρίων και στη συνέχεια να χρησιμοποιεί αυτή την ενέργεια, είτε για να καλύψει τις δικές του ανάγκες είτε για να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών που έχουν οικονομικές δυσκολίες.

Με αυτόν τον τρόπο, τα σχολεία θα μπορούσαν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν και επίσης, ο ίδιος ο δήμος να μειώσει τα έξοδά του, δεδομένου ότι το 70-80% της ενέργειας που χρησιμοποιείται στους δήμους καταναλώνεται στον ηλεκτροφωτισμό.

Οπως αναφέρει η Greenpeace Ελλάδας, με τις ενέργειες της οργάνωσης υπάρχει πλέον το αναγκαίο νομικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί κάποιος να παράγει ενέργεια για αυτοκατανάλωση ή για να καλύψει τις ανάγκες κάποιου άλλου (εικονική αυτοπαραγωγή), ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό προβλεπόταν η παραγωγή ενέργειας την οποία ο παραγωγός ήταν υποχρεωμένος να πουλά σε κάποια εταιρεία. Επίσης, όσον αφορά την επένδυση που απαιτείται, προβλέπονται σχετικά δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ενώ υπάρχει και σχετική χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.

Ηδη, αρκετοί δήμοι έχουν προχωρήσει στην παραγωγή ενέργειας, με πρωτοπόρο τον Δήμο Σαλαμίνας, του οποίου τα περισσότερα σχολεία χρησιμοποιούν ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο, από τα φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στις ταράτσες τους.

Στον Δήμο Φυλής, επίσης, παράγεται δωρεάν ρεύμα από φωτοβολταϊκά που έχουν τοποθετηθεί στη χωματερή, το οποίο καλύπτει τις ενεργειακές ανάγκες σε 500 σπίτια. Στον Δήμο Κοζάνης, οι πολίτες έχουν ιδρύσει ενεργειακή κοινότητα, συνεργάζονται δηλαδή προκειμένου να παράγουν ρεύμα για αυτοκατανάλωση.

Στην πλατφόρμα https://iliemou-iliesou.gr/ υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για κάθε δήμο της χώρας, ώστε να ενημερωθούν οι πολίτες για το κατά πόσον και αν έχει προχωρήσει ο δήμος τους στον συγκεκριμένο τομέα. Μέσω αυτής της πλατφόρμας, επίσης, οι δημότες έχουν  τη δυνατότητα να πιέσουν τις δημοτικές αρχές να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Στέλνοντας επιστολή προς τον δήμαρχο κάθε πόλης, θα φανεί το ενδιαφέρον που υπάρχει από τους πολίτες, έτσι ώστε να ασκηθεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση. «Κάθε πόλη ή χωριό μπορεί πλέον να δώσει λύσεις στην ενεργειακή φτώχεια, αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία και τον πλούσιο ήλιο της Ελλάδας», σημειώνεται στη σχετική ιστοσελίδα. 

Πηγή: kathimerini.gr