Η Ελλάδα του μόχθου, της υπέρβασης

273

Ξέρετε πόσες φορές έχει αλλάξει χέρια η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας/Αγροτικής Ανάπτυξης από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα, σε διάστημα, δηλαδή, 45 ετών; Σαράντα τρεις φορές! Εντυπωσιακός ο αριθμός, αναμφίβολα. Τον μάθαμε στη διάρκεια της τελετής απονομής των 12ων Βραβείων Ποιότητας του περιοδικού «Γαστρονόμος», το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μεγάρου Καρατζά, λίγο πριν τα φώτα πέσουν πάνω στους πρωταγωνιστές της εκδήλωσης. Πριν γνωρίσουμε «ανθρώπους που έχουν παλέψει μέσα στην κρίση, με πίστη, δύναμη και ποιότητα· αγωνιστές της ζωής και της παραγωγής, σε μια χώρα που πραγματικά χρειάζεται θετικές ιστορίες», όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο διευθυντής της εφημερίδας «Η Καθημερινή», Αλέξης Παπαχελάς.


Ο Λευτέρης Λαζάρου ετοίμασε πλιγούρι Τραπεζούντας με σαλιγκάρια, πεϊνιρλί Σμύρνης και κολοκυθολούλουδα γεμιστά.

Για μία ακόμη χρονιά, οι δημοσιογράφοι του «Γαστρονόμου» ερεύνησαν, ταξίδεψαν, δοκίμασαν, συνέκριναν, ανακάλυψαν, έγραψαν για συνταγές, τόπους, παραδόσεις, συνήθειες. Και ανέλαβαν να μας συστήσουν ανθρώπους των οποίων τα προϊόντα δεν είναι απλώς ποιοτικά και νόστιμα αλλά, ταυτόχρονα, λειτουργούν ως φορείς του γαστρονομικού μας πολιτισμού, αποκαλύπτοντας τον τεράστιο πλούτο του εντός Ελλάδος, στις νεότερες γενιές, καθώς και στο εξωτερικό, στους ξένους καταναλωτές που μέσω αυτών έρχονται σε επαφή μαζί του σε όλο τον κόσμο.


Το βραβείο που δίνεται κάθε χρόνο προς τιμήν της Εύης Βουτσινά.

«Φέτος διανύσαμε 11.200 χιλιόμετρα σε όλη την Ελλάδα», είπε ο αρχισυντάκτης των γαστρονομικών εκδόσεων της «Καθημερινής», Αγγελος Ρέντουλας, «για να εξακριβώσουμε την εξής παραδοξότητα: ότι μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες διάφοροι… μουρλοί εξακολουθούν να φτιάχνουν εξαιρετικής ποιότητας τρόφιμα. Σε κατσάβραχα, σε ραχούλες, σε νησιά που ταλανίζονται από την κακή σύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα, στα ακριτικά χωριά μας. Οι αντίξοες συνθήκες, όμως, δεν είναι μόνο η γεωγραφική θέση και η γεωμορφολογία του εδάφους. Είναι κατά κύριο λόγο το αόρατο κράτος το οποίο δίνει ελάχιστη αν όχι μηδενική στήριξη σε όλους αυτούς και συχνά θέτει εμπόδια».


Τα γλυκά του Στέλιου Παρλιάρου, με κορυφαίο τον πολίτικο σιμιγδαλένιο χαλβά, ήταν ιδανικός επίλογος της εκδήλωσης.

Ομως, η προχθεσινή βραδιά, την οποία παρουσίασε με την τρυφεράδα και το χιούμορ της η δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ Χριστίνα Βίδου, δεν άφηνε περιθώριο για γκρίνια. Για όσους την παρακολουθήσαμε ήταν λόγος για αισιοδοξία και ανάταση, καθώς συνειδητοποιήσαμε ότι εξακολουθεί να υπάρχει μια «άλλη» Ελλάδα: του μόχθου, της υπέρβασης, της συνέπειας, του αποτελέσματος. Για τους παραγωγούς που βραβεύθηκαν, ήταν η υπενθύμιση ότι δεν είναι μόνοι, ότι υπάρχουν στη χώρα κάμποσοι «συγγενείς» τους: τους ενώνουν η αγάπη τους γι’ αυτό που κάνουν και η εντιμότητα με την οποία το αντιμετωπίζουν.


Η Χριστίνα Βίδου, εξαιρετική οικοδέσποινα και φέτος.

Ολα αυτά χαρακτηρίζουν την πορεία του κτηνοτρόφου Δημήτρη Δήμου, που αυτοβούλως ανέλαβε ένα δύσκολο έργο: να περιφρουρήσει την κτηνοτροφική ιστορία του τόπου μας εκτρέφοντας από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, ελληνικές αυτόχθονες φυλές ζώων 10.000 ετών! Στη φάρμα του στην Αύρα Τρικάλων βόσκουν 250 καλοζωισμένα μικρόσωμα βοοειδή στεπικής φυλής τύπου Κατερίνης, χοιρομητέρες αυτόχθονου μαύρου χοίρου, ελληνικά βουβάλια, αίγες Καρύστου και Αγίου Νικάνορα, καλοθρεμμένες ουλοκερατικές κατσίκες, σαρακατσάνικα και καλαρρύτικα πρόβατα. Παρέλαβε συγκινημένος το φετινό τιμητικό βραβείο μαζί με τον εγγονό του, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του στους δικούς του παππούδες, που του μετέδωσαν την αγάπη για την κτηνοτροφία αλλά και το περιβάλλον. «Για να σωθεί η βιοποικιλότητα του πλανήτη, πρέπει όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας. Σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς», τόνισε.


Ο Χρίστος Ζουράρις με τη Μαρία Χαψούλα του «Γαστρονόμου».

«Εμείς νιώθουμε εραστές της γης για τον εξής λόγο: έχουμε υπέρμετρη αγάπη για την ενασχόλησή μας, έχουμε πάθος για τη δημιουργία και πόθο για εξέλιξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και στα τοπικά οικοσυστήματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ομάδας παραγωγών Αστερουσίων, Μανώλης Ιατράκης, ένας από τους βραβευθέντες παραγωγούς της Terra Creta.


Η Βασιλική Αλμπάνη και ο Αγγελος Ρέντουλας της «Καθημερινής» με την Ιωάννα Μίγγου της Mastercard.

«Επιβράβευση των προσπαθειών μας είναι αυτή η διάκριση. Και τι είναι προσπάθεια, τελικά; Ο δρόμος στον οποίο καθένας από εμάς βαδίζει ακολουθώντας το πάθος του», όπως είπε η νεαρή οινοποιός Κατερίνα Μποσινάκη, του ομώνυμου κτήματος της Αρκαδίας, η οποία, μαζί με τον αδελφό της, Σωτήρη, και άλλους τρεις εκπροσώπους της νέας γενιάς του ελληνικού αμπελώνα, πήραν το Βραβείο Παραγωγής Οίνου από τα χέρια της Ιωάννας Μίγγου, Marketing και Communications Director της Mastercard χορηγού των 12ων Βραβείων Ποιότητας του «Γαστρονόμου». «Στη Mastercard δεν είμαστε απλώς χαρούμενοι αλλά και συγκινημένοι γι’ αυτή τη συνεργασία», δήλωσε.


Μπουκετάκια με παστουρμά, του Χριστόφορου Πέσκια.

Μετά τη λήξη της τελετής βραβεύσεων, απέναντι, στο κτίριο Μελά, οι σεφ του περιοδικού Αστέριος Κουστούδης, Λευτέρης Λαζάρου, Χριστόφορος Πέσκιας, Κλεομένης Ζουρνατζής, Βαγγέλης και Σπύρος Λιάκος, Περικλής Κοσκινάς και φυσικά ο Στέλιος Παρλιάρος περίμεναν τους καλεσμένους έχοντας ετοιμάσει λιχουδιές εμπνευσμένες από την κουζίνα της Πόλης, της Σμύρνης και του Πόντου. Εκεί ήταν και οι σεφ Νένα Ισμυρνόγλου και Νίκη Χρυσανθίδου που είχαν επιμεληθεί τον πάγκο των παραγωγών, όπου μπορούσε κανείς να δοκιμάσει τα βραβευμένα τρόφιμα της χρονιάς.

Τα 12 βραβεία

• Τιμητικό Βραβείο: Στον κτηνοτρόφο Δημήτρη Δήμου.

• Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Στο Νιώτικο Τυροκομείο.

• Βραβείο Παραγωγής Οσπρίων: Στην εταιρεία «Προϊόντα γης Βοΐου».

• Βραβείο Καταστήματος: Στον αρτοποιό Μιχάλη Σέκκα.

• Βραβείο Βιοκαλλιέργειας: Στον παραγωγό μύρτιλων Πέτρο Καρυπίδη.

• Βραβείο Παραγωγής Ελαιολάδου: Στην εταιρεία Terra Creta.

• Βραβείο Διατήρησης της Βιοποικιλότητας: Στην εταιρεία Σάμυθος.

• Βραβείο Προϊόντος Ευρείας Κατανάλωσης:  Στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμό Καλαβρύτων.

• Βραβείο Αλέξανδρος Γιώτης: Στα φασόλια γίγαντες Λάιστας Ζαγορίου

• Βραβείο Παραγωγής Μελιού: Στον Ανδρέα Ζαφειρόπουλο.

• Βραβείο Εύη Βουτσινά: Στον ιδιοκτήτη καταστήματος ξηρών καρπών Χαρίλαο Λαζαρόπουλο.

• Βραβείο Παραγωγής Οίνου: Στους Γιάννη Βαλαμπού, Απόστολο Θυμιόπουλο, Αλεξάνδρα Μανουσάκη, Κατερίνα και Σωτήρη Μποσινάκη.

Πηγή: kathimerini.gr