Φοιτητές κατά καταλήψεων στο ΑΠΘ

170

Φωτογραφία από το εσωτερικό της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Ομάδα φοιτητών του φιλολογικού τμήματος ζήτησε από τον σύλλογο καθηγητών μια συνάντηση, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ φοιτητών και καθηγητών.

Δυναμική φαίνεται πως αποκτούν οι ανεξάρτητες ομάδες φοιτητών στα ελληνικά ΑΕΙ, οι οποίες τάσσονται κατά των καταλήψεων και των κλειστών σχολών ως μορφή διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι φοιτητές αυτοί καταφέρνουν να πλειοψηφήσουν στις γενικές συνελεύσεις κατά των κομματικών φοιτητικών παρατάξεων, που τάσσονται υπέρ των καταλήψεων. Κάτι τέτοιο συνέβη στο τμήμα Φιλολογίας της  Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Μάλιστα, η ομάδα που πλειοψήφησε –τίτλος της «Πρωτοβουλία Ανεξάρτητων Φοιτητών “Ναι στα ανοιχτά πανεπιστήμια”»– ζήτησε να περιοριστεί η αφισοκόλληση και να εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος. Ο κοσμήτορας της σχολής απάντησε γραπτώς, θεωρώντας κάποιες θέσεις της ομάδας φοιτητών ανιστόρητες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιό της, το οποίο υπερψηφίστηκε κατά την τελευταία γενική συνέλευση των φοιτητών, η Πρωτοβουλία λέει ότι «κύριος στόχος του εγχειρήματός μας είναι να δώσει το βήμα του λόγου και να προσφέρει για πρώτη φορά φωνή και πνοή σε όλους εκείνους τους συναδέλφους, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια έμειναν δυστυχώς –όπως και εμείς οι ίδιοι– απλοί παρατηρητές και συχνά παθητικοί αποδέκτες των εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα εντός της σχολής μας, υπό την ιδεολογική ηγεμονία μιας ισχνής ομάδας φοιτητών, που διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία της».


 

Στις προτάσεις της δηλώνει ότι «για να μπορεί να παίρνει μέρος στην ψηφοφορία της συνέλευσης, κάθε φοιτητής πρέπει να φέρει μαζί του την ακαδημαϊκή του ταυτότητα. Ζητάμε από τον σύλλογο καθηγητών μια συνάντηση, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των φοιτητών και των καθηγητών. Ζητάμε από τους καθηγητές να αναπληρώσουν τα χαμένα μαθήματα, αφενός για να αποτραπεί ο ενδεχόμενος κίνδυνος απώλειας του ακαδημαϊκού εξαμήνου, αφετέρου ως μια ένδειξη στήριξης και σεβασμού προς την πλειοψηφία, που αποδεδειγμένα δεν αποδέχεται τις καταλήψεις. Ζητάμε από τον πρόεδρο και την Κοσμητεία να μεριμνήσουν ώστε να εφαρμοστεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος εντός του κτιρίου, για την καθαριότητα των κτιρίων μας, για την υγιεινή των τουαλετών. Ταυτόχρονα, ζητάμε να ξαναβαφτούν κάποιοι τοίχοι που έχουν απορροφήσει κάπνα και δυσωδία ετών.

Ζητάμε από όλες τις παρατάξεις να περιορίσουν την αφισοκόλληση στους προβλεπόμενους χώρους. Δηλώνουμε εξαρχής ότι δεν πρόκειται να αναρτήσουμε καμιά αφίσα ή banner στη Φιλοσοφική, αλλά θα περιορίσουμε αυστηρά τις ανακοινώσεις μας στα μέσα κοινωνικά δικτύωσης».

Επειτα από αυτά, ο κοσμήτορας της σχολής, κ. Δημήτρης Μαυροσκούφης, απάντησε με επιστολή προς τους φοιτητές, παρουσιάζοντας όλες τις ενέργειες που γίνονται για την καθαριότητα της σχολής, για την ανάρτηση αφισών και πανό, για το κάπνισμα. Ο κοσμήτορας, γνώστης –ευλόγως– της κατάστασης, απαντά με ακρίβεια στους φοιτητές. Ωστόσο, στο τέλος εμφανίζεται να τους επιτίθεται και να τους ειρωνεύεται. Χαρακτηριστικά, λέει: «Απόψεις που θεωρούν το πανεπιστήμιο κάτι μεταξύ φυτωρίου καλλωπιστικών φυτών και αποστειρωμένης υγειονομικής μονάδας είναι συντηρητικές και ανιστόρητες, γιατί αφενός η πολιτική είναι παντού, αφετέρου το πανεπιστήμιο ιστορικά βρέθηκε στην πρωτοπορία αγώνων και αλλαγών, τους καρπούς των οποίων σήμερα όλοι και όλες απολαύουμε».

Πηγή: kathimerini.gr