Εναλλακτικές μορφές τουρισμού στην ορεινή Πιερία

361

Η Πιερία, τόπος με πλούσιο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν, αποτελεί έναν ιδανικό τόπο φιλοξενίας για τους λάτρεις των υπαίθριων δραστηριοτήτων και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Οι ορεινοί όγκοι του Ολύμπου, του Τιτάρου και των Πιερίων, καθώς και οι παραδοσιακοί ορεινοί και ημιορεινοί οικισμοί (Παλαιοί Πόροι, Παλαιός Παντελεήμονας, Παλαιά Σκοτίνα, Παλαιά Βροντού, Παλαιό Ελατοχώρι ή Σκουτέρνα, Σκοτεινά ή Μόρνα κ.ά.), συνθέτουν ένα θαυμάσιο περιβάλλον, που προσφέρεται για ποικίλες εναλλακτικές δραστηριότητες.

Ο Όλυμπος, το ψηλότερο βουνό της χώρας μας με τα πολλά πρόσωπα, προσελκύει όσο ελάχιστοι άλλοι ορεινοί όγκοι τους ορειβάτες, καθώς οι ορειβατικοί σύνδεσμοι έχουν οργανώσει με μεγάλη επιμέλεια διαδρομές και ειδικά καταφύγια.

Παράλληλα, οι δρόμοι και τα μονοπάτια που διασχίζουν τον ορεινό όγκο του Ολύμπου επιτρέπουν ακόμη και στους επισκέπτες που δεν έχουν ειδικά ορειβατικά ενδιαφέροντα ή γνώσεις να γνωρίσουν από κοντά την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, αλλά και, προπάντων, το εξαίρετο φυσικό κάλλος του.

Τα Πιέρια όρη (τα χωρίζει από τον Όλυμπο ο Τίταρος) καταλαμβάνουν το δυτικό τμήμα της Πιερίας και διαθέτουν αφενός ορειβατικά μονοπάτια που δίνουν την ευκαιρία για ευχάριστες πεζοπορικές διαδρομές σε ένα υπέροχο περιβάλλον και αφετέρου ένα οδικό δίκτυο που προσκαλεί και προκαλεί όσους αγαπούν τις διαδρομές με οχήματα 4×4.

Ειδικότερα, οι δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να επιδοθούν όσοι αποφασίσουν να επισκεφθούν την ορεινή Πιερία είναι οι ακόλουθες:

Ορειβασία – πεζοπορία
Οι ορεινοί όγκοι του Ολύμπου και των Πιερίων χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερη φυσική ομορφιά. Ήρεμοι περίπατοι αλλά και ορειβατικές εξορμήσεις για τους λάτρεις της περιπέτειας και της δράσης σε περιοχές με μεγάλο οικολογικό ενδιαφέρον ικανοποιούν απόλυτα τους επισκέπτες.

Αναρρίχηση
Έντονες συγκινήσεις προσφέρουν η κατάκτηση των κορυφών στα βουνά της Πιερίας, η άσκηση του σώματος και η επίτευξη των στόχων στα αναρριχητικά πεδία του Ολύμπου και των Πιερίων ορέων, καθώς και στις δύο τεχνητές αναρριχητικές πίστες στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου Λιτοχώρου και του Σ.Ε.Ο. Κατερίνης.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς – αιωροπτερισμός
Συναρπαστικά αεραθλήματα, που προσφέρουν απλόχερα την πραγματική αίσθηση της ελευθερίας. Απογείωση για αλεξίπτωτο πλαγιάς και αιωροπτερισμό από το μυθικό Όλυμπο, δίπλα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία, στον Παλαιό Παντελεήμονα, σε έναν από τους μεγαλύτερους διαδρόμους απογείωσης της Ευρώπης. Μοναδική θέα στο κάστρο του Πλαταμώνα, τους παραδοσιακούς οικισμούς και τις ακτές της Πιερίας.

Διαδρομές 4×4
Περιπέτεια, ψυχαγωγία με ένταση, δυνατότητα εξερεύνησης και ανεπανάληπτες εμπειρίες προσφέρουν οι εξορμήσεις με οχήματα παντός εδάφους στους δασικούς δρόμους του Ολύμπου και των Πιερίων ορέων, στα δάση και στις εκβολές των ποταμών της Πιερίας.

Ποδήλατο βουνού
Ποδηλασία και δράση στη φύση, σε πανέμορφα μονοπάτια, δασικούς δρόμους και ανεξερεύνητες καταπράσινες περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων ορέων, με ιδανικές καιρικές συνθήκες και διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας.

Πηγή: in.gr