Πολύ δύσκολα τα πράγµατα για τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας «Κατερίνη»

649

Από 0,90 έως 1 ευρώ το κιλό υψηλότερα από πέρυσι, που ήταν µια πάρα πολύ κακή χρονιά, αναµένεται να διαµορφωθεί το στήσιµο για τη φετινή παραγωγή καπνού «Μπασµά», αλλά και πάλι αυτή η αύξηση δεν φαίνεται ικανή να κρατήσει ζεστούς τους καλλιεργητές, αφού ουσιαστικά οι τιµές είναι αντίστοιχες µε εκείνες του 2017.

kapnos_7

 Ακόµα πιο δύσκολα είναι τα πράγµατα για τους καπνοκαλλιεργητές της ποικιλίας «Κατερίνη», καθώς η φετινή παραγωγή κατέγραψε απώλειες έως και 40%, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών, ενώ και οι υποσχέσεις των µεταποιητών για καλύτερες τιµές έναντι των περσινών, δείχνουν να ήταν… γραµµένες στο χιόνι, προκαλώντας απογοήτευση στους αγρότες και επιτάχυνση της τάσης για φυγή από την καλλιέργεια.

Σε ό,τι αφορά τον Μπασµά, αυτές τις ηµέρες πέφτει η αυλαία της φετινής συγκοµιδής και στα τελευταία χωριά της Ροδόπης. «Ελάχιστοι έχουν µείνει που δεν έχουν ολοκληρώσει τη συγκοµιδή κι όλα δείχνουν πως θα πάµε σε µια παραγωγή της τάξης των λίγο πάνω από 7.000 τόνων, η οποία είναι σχεδόν διπλάσια από την περσινή πάρα πολύ κακή χρονιά», είπε στην Agrenda ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών νοµού Ροδόπης, Εσάτ Χουσεΐν.

Εδώ και λίγες ηµέρες, σύµφωνα µε τον συνοµιλητή µας, άρχισαν δειλά δειλά και τα πρώτα ζυγίσµατα από τις µεταποιητικές και ήδη έχουν πουληθεί γύρω στους 500-600 τόνους καπνού. «Οι τιµές είναι αντίστοιχες µε τις προπέρσινες. Όπως όλα δείχνουν, µε βάση τις πρώτες πράξεις, το στήσιµο φέτος θα είναι γύρω στα 5,20 µε 5,30 ευρώ το κιλό, που σηµαίνει αύξηση περίπου 1 ευρώ το κιλό σε σχέση µε τα 4,30 ευρώ, που πληρώθηκαν το 2018, σεζόν που είχαµε µεγάλα προβλήµατα ποιότητας και ποσότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Εσάτ Χουσεΐν.

Παρά την προσδοκώµενη άνοδο της τιµής του προϊόντος, οι παραγωγοί δεν είναι ικανοποιηµένοι. «Για να µπορεί να ζήσει µια οικογένεια από την καπνοκαλλιέργεια η τιµή θα πρέπει να πάει στα 6 µε 6,5 ευρώ το κιλό, διότι τα κόστη έχουν ανέβει», επισηµαίνει ο ίδιος και τονίζει πως συνεπεία της χαµηλής οικονοµικής απόδοσης της καλλιέργειας, ολοένα και περισσότεροι καλλιεργητές την εγκαταλείπουν. «Φέτος είχαµε γύρω στα 8.000 στρέµµατα λιγότερα από πέρυσι, καθώς σπάρθηκαν περί τα 52.000 στρέµµατα. Το ίδιο έγινε και µε τον αριθµό των παραγωγών, που φέτος ήταν περί τους 5.800, ενώ πέρυσι ήταν 6.400», είπε ο ίδιος.

Οι τάσεις φυγής από την καλλιέργεια είναι ακόµη µεγαλύτερες στους παραγωγούς που ασχολούνται µε την ποικιλία «Κατερίνη» στην Πιερία. «Τα στρέµµατα ήταν, ήδη, λιγότερα φέτος, αλλά η ανησυχία κι ο φόβος είναι πως του χρόνου θα έχουµε φοβερές µειώσεις, τόσο στα στρέµµατα όσο και στους παραγωγούς που θα ασχοληθούν», είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Καπνοπαραγωγών «Σαµσούς», από την Κατερίνη, Πασχάλης Κατσάρας.

Τα αίτια για τη βαθιά απογοήτευση των αγροτών έχουν να κάνουν µε τον εµπαιγµό που υφίστανται διαρκώς από τους εµπόρους αλλά και την πολιτεία. «Από τα µέχρι τώρα δεδοµένα, οι τιµές, παρά τις υποσχέσεις που είχαµε από τους µεταποιητές, θα είναι ανάλογες µε τις περσινές, γύρω στα 4,50 ευρώ το κιλό, µέση τιµή, ενώ µας έλεγαν ακόµη και για 5 ευρώ», ανέφερε ο κ. Κατσάρας.

Το στραβό κλήµα µε τις φετινές τιµές, ήρθε να το επιδεινώσει για τους παραγωγούς της περιοχής και η ζηµιά που έχει γίνει από τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο, ο ΕΛΓΑ δεν θα αποζηµιώσει τους παραγωγούς. «Η συγκοµιδή είχε ολοκληρωθεί και ο ΕΛΓΑ δεν είχε πλέον µάρτυρες και δεν θα αποζηµιωθούµε», εξήγησε ο κ. Κατσάρας.

Πηγή: agronews.gr