Κοινοτικός αξιωματούχος: To 2020 θα συζητηθεί η χρήση κερδών ομολόγων για επενδύσεις

227

Το 2020 και υπό όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας θα ληφθούν οι αποφάσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων ώστε να στηρίξουν τις επενδύσεις. Στην εν λόγω διευκρίνιση προέβη κοινοτικός αξιωματούχος στις Βρυξέλλες αναφορικά με το ελληνικό ζήτημα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για τη χρήση των κερδών ομολόγων για “συμφωνημένες επενδύσεις” ανέφερε πως “πράγματι, υπάρχει η δυνατότητα αυτή, ωστόσο η σημαντική απόφαση αφορά στο αν με αυτό θα αυξηθεί ο δημοσιονομικός χώρος της ελληνικής οικονομίας. Και αυτό θα συζητηθεί μέσα στον επόμενο χρόνο”. 

Ο λόγος για την ελληνική θέση ότι τα εν λόγω κέρδη ομολόγων (περί τα 650 εκατ ευρώ ανά 6μηνο) δεν θα πρέπει να οδεύουν στην αποπληρωμή του χρέους, αλλά θα πρέπει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό ως έσοδο και να αντισταθμισθούν με συμφωνημένες δαπάνες τόνωσης των επενδύσεων ενεργοποιώντας σχετική πρόβλεψη της συμφωνίας του 2018.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι η έγκριση της χρήσης τους (σ.σ. προς το παρόν για την απομείωση του χρέους) θα συζητηθεί με τους ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης αφότου γίνει γνωστή η έκθεση των θεσμών για την ελληνική οικονομία. 

Για τον  ίδιο λόγο, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι το θέμα της Ελλάδας δεν πρόκειται να συζητηθεί στο Eurogroup της Πέμπτης. 

Η έκθεση για την 4η αξιολόγηση αναμένεται αργότερα, προς τα τέλη του μήνα, και με βάση αυτή θα γίνει η συζήτηση, όπως είπε, στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Τριγμοί στην ευρωζώνη

 
Ο κοινοτικός αξιωματούχος εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι προβλέψεις που θα ανακοινώσει η Κομισιόν την ερχόμενη Πέμπτη, πριν από το Eurogroup, για την πορεία της οικονομίας των κρατών – μελών (σ.σ. Φθινοπωρινές εκτιμήσεις), δεν θα είναι ιδιαίτερα καλές. Ωστόσο όπως πρόσθεσε δεν θα δείχνουν εικόνα ύφεσης ανά την ΕΕ.

Η ατζέντα

Σύμφωνα με την ατζέντα του Eurogroup, της 7ης  Νοεμβρίου 2019, θα συζητηθούν τα εξής: 

* Θεματική συζήτηση για την ανάπτυξη και την απασχόληση – Επενδύσεις και καινοτομία
* Διαδικασία επιλογής για τον διορισμό ενός νέου μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ
* Παρουσίαση από την Επιτροπή των φθινοπωρινών οικονομικών προβλέψεων
* Συνθήκη ΕΜΣ. Δέσμη Νοεμβρίου
* Ενδιάμεση υποβολή εκθέσεων από την ομάδα υψηλού επιπέδου (HLWG) σχετικά με ένα Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφάλισης των Καταθέσεων (ΕΣΑΚ)
* Ενημέρωση σχετικά με την παρακολούθηση του μηχανισμού του δημοσιονομικού μέσου για την ανταγωνιστικότητα και τη σύγκλιση (BICC)

Πηγή: capital.gr