“Γάγγραινα” της ανθρωπότητας;

367

Του Ηλία Χρυσικού *

Ένα από τα σοβαρότερα και πιο κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η χώρα μας, δεν είναι άλλο από το μεταναστευτικό. Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία ο όρος, καθώς διαφέρει από το προσφυγικό που χαρακτήριζε ανθρώπους, που φτάνουν στην Ελλάδα κυρίως μέσω Τουρκίας, λόγω εμπόλεμων καταστάσεων ή εμφυλίων πολέμων, όπως στην Συρία και άλλες επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη.

Ωστόσο το μεταναστευτικό είναι ανοικτή πληγή, που μάλλον δεν φαίνεται να κλείνει σύντομα για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι ενώ έχει συμπληρωθεί μια δεκαετία αφ΄ ότου πρακτικά η χώρα μας χρεοκόπησε και ενώ απέναντί της έχει μια όλο και πιο απειλητική Τουρκία, έχουμε μπει πληθυσμιακά σε ένα σπιράλ συνεχούς δημογραφικής συρρίκνωσης. Και επειδή η χώρα μας δέχεται ένα μεγάλο μέρος από τις μαζικές μεταναστευτικές ροές που θα καταφθάνουν στην ηπειρωτική Ελλάδα και ενώ το ζητούμενο σήμερα είναι για τα κόμματα να αντιληφθούν το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος, το πολιτικό σύστημα αδυνατεί να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Και ενώ δεκάδες Hot spot έχουν κατασκευαστεί στα νησιά του Αιγαίου και στην ενδοχώρα, με εταιρείες σίτισης και παροχής υπηρεσιών προς τους “πρόσφυγες – μετανάστες”, η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση, την οποία πρέπει να αντιμετωπίσει σε συνεργασία με την ΕΕ και τους συμμάχους της, με νηφαλιότητα, ψυχραιμία και πάνω από όλα με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι καθημερινά ιδρύονται εκατοντάδες ΜΚΟ, που λειτουργούν ανεξέλεγκτα (υποκαθιστώντας συχνά το κράτος), να διατίθενται άφθονα κονδύλια για να χρηματοδοτηθούν προγράμματα επιδότησης ενοικίων, παροχής μετρητών σε “πρόσφυγες” και δυστυχώς δεν εκπονείται και δεν εφαρμόζεται από κοινού μια μακρόπνοη και πολυδιάστατη δημογραφική στρατηγική.

Παράλληλα, βλέπουμε την κυβέρνηση να κάνει έναν “αγώνα δρόμου” για να βρει έγκαιρα κέντρα υποδοχής των μεταναστών, (επαρκώς επανδρωμένα), με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες στέγασης, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν που δεν θέλουν να επιβαρυνθούν με τις χιλιάδες των μεταναστών ή των πολιτικών προσφύγων.

Ως άνθρωπος πιστεύω, ότι το μεταναστευτικό στις μέρες μας αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες “γάγγραινες” της ανθρωπότητας, από την οποία (γνωστοί – άγνωστοι) κερδίζουν χρήματα αγνοώντας βέβαια τον όρο ψυχή. Κλείνω με μια ευχή: “Ας προσπαθήσουμε να αποτελέσουμε το βάλσαμο στην τεράστια αυτή πληγή με κατανόηση, (όσο δύσκολο κι αν είναι) και ας ευχηθούμε για καλύτερες μέρες σ΄αυτόν τον κόσμο”.

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας.