Γαλλία: Λυπούμαστε για την επισημοποίηση αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού

275

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα υπογράψουν αύριο Τετάρτη μια συμφωνία, στις διατυπώσεις της οποίας συμπεριλαμβάνεται η διαπίστωση ότι η Συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη είναι «μη αναστρέψιμη», δήλωσε αξιωματούχος προσκείμενος στη γαλλική προεδρία υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η συμφωνία Μακρόν-Σι θα υπογραφτεί δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης του Aμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι υπέβαλε τα απαιτούμενα έγγραφα ώστε οι ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη συμφωνία του Παρισιού, κάνοντας το πρώτο βήμα σε μια επίσημη διαδικασία διάρκειας ενός έτους για την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από το διεθνές αυτό πλαίσιο πρωτοβουλιών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Σαγκάη, όπου συνοδεύει τον Μακρόν κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, ο αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας εξέφρασε τη «λύπη» του Ελιζέ για την κίνηση αυτή των ΗΠΑ.

Η απόφαση του Τραμπ εντάσσεται κατ’ αυτόν σε ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για να μειωθούν τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι περιορισμοί στην αμερικανική βιομηχανία, αλλά σημειώνεται την ώρα που επιστήμονες και πολλές κυβερνήσεις τονίζουν πως επείγει η εφαρμογή των αποφάσεων του Παρισιού για να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της υπερθέρμανσης του πλανήτη για το ανθρώπινο είδος.

«Λυπούμαστε» για την επισημοποίηση της αμερικανικής αποχώρησης , που «κάνει ακόμη πιο απαραίτητη τη γαλλοκινεζική συνεργασία για το κλίμα και την υπεράσπιση της βιοποικιλότητας», τόνισε ο Γάλλος αξιωματούχος. «Το κείμενο που θα υπογραφτεί αύριο συμπεριλαμβάνει μια παράγραφο η οποία αναφέρεται στο ότι η συμφωνία του Παρισιού δεν είναι αναστρέψιμη», συμπλήρωσε.

Μακρόν και Σι θα έχουν αύριο επίσημη συνάντηση στο Πεκίνο. Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται σήμερα, δεύτερη ημέρα της επίσημης επίσκεψής του στην Κίνα, στη Σαγκάη, όπου συμμετέχει σε μια μεγάλη εμπορική έκθεση, στην οποία ο Κινέζος ομόλογός του πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,REUTERS,AFP

Πηγή: kathimerini.gr