“Τρέχουν” τις τιτλοποιήσεις για τον “Ηρακλή” με αντάλλαγμα το μηδενικό RWA, οι τράπεζες

214

της Νένας Μαλλιάρα

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες από το Υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες για την εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων.

Από πλευράς κυβέρνησης, το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίζεται εξονυχιστικά, ώστε να καλύπτονται πλήρως και με αξιοπιστία έναντι των επενδυτών, όλες οι παράμετροι της λειτουργίας του ελληνικού APS. Την ίδια ώρα, οι τράπεζες “φουλάρουν τις μηχανές” για τις τιτλοποιήσεις, έχοντας ως κίνητρο τη μηδενική στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό τους.

Το μηδενικό RWA (Risk Weighted Asset) που θα δώσει ο SSM στις τράπεζες για τις τιτλοποιήσεις που θα διακρατήσουν, συμμετέχοντας στον “Ηρακλή”, θα τις ωφελήσει τα μέγιστα. Αυτό, διότι δεν θα απαιτηθεί από τις τράπεζες η πρόβλεψη πρόσθετων κεφαλαίων ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος της διακράτησης των ομολόγων που θα δημιουργηθούν με πρώτη ύλη τα κόκκινα δάνεια. Επομένως, τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων του “Ηρακλή” που θα διακρατήσουν οι τράπεζες, θα μετρούν γι΄ αυτές ως κεφάλαια.

Το θέμα του μηδενικού RWA από τον SSM στις τράπεζες φαίνεται πως είναι ειλημμένη απόφαση, παρά τις φήμες που κυκλοφορούν περί απαιτήσεων του SSM για cash collateral, μετρητά, έκδοση ειδικών ομολόγων κ.λπ. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, μάλιστα, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχουν ξεκινήσει διερεύνηση για την προέλευση των σχετικών φημών.

Τιτλοποίηση – μαμούθ από την Alpha Bank

Έχοντας ως δεδομένο το μηδενικό RWA, οι τράπεζες “τρέχουν” τις τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.

Το επόμενο μεγάλο βήμα στις τιτλοποιήσεις αναμένεται από την Alpha Bank. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, η Τράπεζα ετοιμάζει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων 11 δισ. ευρώ. To project φέρει την επωνυμία Galaxy και η τιτλοποίηση αφορά εξασφαλισμένα δάνεια λιανικής (κατά βάση στεγαστικά) και μικρά επαγγελματικά. Οι εξασφαλίσεις της τιτλοποίησης – μαμούθ της Alpha Bank αριθμούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, 20.000 ακίνητα.

Η Alpha Bank θα κατευθύνει στον “Ηρακλή” και το χαρτοφυλάκιο Orion, τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 1,9 δισ. ευρώ. Το Orion, για το οποίο η Τράπεζα είχε ξεκινήσει από τον Ιούλιο τη διαδικασία πώλησης, αλλά τα πλάνα άλλαξαν ενόψει “Ηρακλή” (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχε εμφανιστεί υποψήφιος αγοραστής τον Σεπτέμβριο), περιλαμβάνει περίπου 36.000 μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια, με αξία ενυπόθηκων ακινήτων 2,1 δισ. ευρώ και κατανομή σε ποσοστό 40% στην Αθήνα.  

Οι τιτλοποιήσεις της Τράπεζας Πειραιώς

Την πρόθεσή της να προχωρήσει σε τιτλοποίηση στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε και η Τράπεζα Πειραιώς την περασμένη Παρασκευή, δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου, Χρ. Μεγάλου κατά την παρουσίαση της συμφωνίας με την Intrum, από κοινού με τον Πρόεδρο και CEO του σουηδικού ομίλου, Μ. Ericson.

Όπως είχε γράψει το Capital.gr στις 26 Οκτωβρίου, με στόχο τη συμμετοχή της στον “Ηρακλή”, η Τράπεζα Πειραιώς ετοιμάζει τιτλοποίηση στεγαστικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 2 δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο που θα έχει ως εξασφαλίσεις οικιστικά ακίνητα, φέρει την ονομασία Phoenix και θα ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο 

Παράλληλα, η Τράπεζα θα “τρέξει” εντός του 2020 και δύο τιτλοποιήσεις εξασφαλισμένων χαρτοφυλακίων επιχειρηματικών NPLs. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο με την επωνυμία Bridge, θα είναι ύψους 1 δισ. ευρώ και θα περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα δάνεια μεγάλων και μεσαίων/μικρών επιχειρήσεων, ενώ η δεύτερη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ από το χαρτοφυλάκιο Solar. Συνολικά, μέχρι το 2021, η Τράπεζα Πειραιώς πρόκειται να προχωρήσει σε τιτλοποιήσεις ύψους 6 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα και Eurobank

Ένα χρόνο νωρίτερα, δηλαδή μέσα στο 2020, φέρνει τις τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων της, η Εθνική Τράπεζα. Όπως είχε γράψει το Capital.gr στις 8 Οκτωβρίου, η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην ανάθεση της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών της δανείων βάσει σχεδίου στο οποίο έχει δώσει την κωδική ονομασία “Champion Challenger”. Συνολικά θα διαθέσει, εξ ημισείας σε δύο εταιρίες διαχείρισης, δάνεια 600 εκατ. ευρώ.

Όσο για τη Eurobank, έχει ήδη έτοιμη για τον “Ηρακλή” την τιτλοποίηση Pillar, στεγαστικών NPLs 2 δισ. ευρώ, την οποία αγόρασε η PIMCO. Κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας με την PIMCO είναι και η τιτλοποίηση Cairo, μικτών χαρτοφυλακίων, ύψους 7,4 δις. ευρώ.

Πηγή: capital.gr