Παπαθανάσης: Για ανάπτυξη 2,8% το 2020 απαιτείται η επίσπευση εμβληματικών έργων

202

Τα ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την επιμελητηριακή κοινότητα και οι λύσεις που πρέπει να προωθηθούν, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τις εργασίες της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, που πραγματοποιήθηκε στις 1 και 2 Νοεμβρίου στα Χανιά.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, αναφέρθηκε στον κοινό στόχο της επιχειρηματικής κοινότητας και του υπουργείου, που είναι η ανάπτυξη. Τόνισε την προσήλωση της κυβέρνησης στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, σημειώνοντας “βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον θετικό καθότι έχει σταλεί ένα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Και σαφώς κάτι αλλάζει γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση φιλοεπενδυτική η οποία θέλει με διάφορα μέτρα να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας για να γεννηθούν περισσότερες και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας”.

Για την επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 2,8% το επόμενο έτος, ο υφυπουργός υποστήριξε ότι προϋπόθεση είναι η επίσπευση εμβληματικών έργων, όπως το Ελληνικό και η αύξηση δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15%. Επεσήμανε ακόμα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι αυτό γίνεται μέσω και του νέου νόμου “Επενδύω στην Ελλάδα”.

Αναφερόμενος στο νέο νόμο “Επενδύω στην Ελλάδα” ανέφερε ότι υπολογίζεται ότι θα φέρει μια ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, άρει τα επενδυτικά εμπόδιο και δίνει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, βάζει τη χώρα σε μια ψηφιακή εποχή, θεραπεύει αδυναμίες για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταρρυθμίζει το επενδυτικό περιβάλλον, στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, διασφαλίζει και ενισχύει τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης κ.ά. “Εκείνο όμως το οποίο κυρίως κάνει ο νόμος αυτός είναι ότι θέλει το 90% των (επιχειρηματικών) δραστηριοτήτων να ξεκινούν με απλή δήλωση και κατόπιν με συμμόρφωση”, τόνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ξεκινώντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων: “Το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 ενσωμάτωσε μια σειρά από σημαντικές φοροελαφρύνσεις, τις οποίες η αγορά και τα επιμελητήρια ζητούσαν εδώ και πολύ καιρό… Ευνοϊκό αντίκτυπο στην επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη θα έχει και η ψήφιση του νέου Αναπτυξιακού Νόμου… Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μικρών και μεγάλων μεταρρυθμίσεων, που βελτιώνουν αισθητά το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον: απομακρύνοντας γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια, απλοποιώντας τη διαδικασία αδειοδότησης επενδύσεων, παρέχοντας κίνητρα και διευκολύνσεις.

Θα αναφέρω ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη βελτίωση του πλαισίου ανάπτυξης Επιχειρηματικών Πάρκων, αλλά και εγκατάστασης των επιχειρήσεων σε αυτά. Για την Ένωσή μας είναι μια σημαντική δικαίωση, αφού όπως γνωρίζετε το θέμα των Επιχειρηματικών Πάρκων έχει αποτελέσει αντικείμενο ενδελεχούς μελέτης και συνεπούς διεκδίκησης, τα τελευταία χρόνια.

Και βέβαια έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές διατάξεις, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του ΓΕΜΗ, σύμφωνα με τις προτάσεις των Επιμελητηρίων. Πρόκειται για αλλαγές που απλουστεύουν τις διαδικασίες ελέγχου και επιτρέπουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μελών μας”.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι “η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θέλει να δώσει λύσεις, που θα ενδυναμώσουν και θα απελευθερώσουν τα επιμελητήρια … Έχουν γίνει πολλά βήματα για την πάταξη της γραφειοκρατίας αλλά ακόμα έχουμε πολλά να κάνουμε. Πρόκειται για μια Λερναία Ύδρα, κόβεις ένα κεφάλι και ξεπηδούν ακόμα δύο. Θα είμαστε σε ανοιχτή γραμμή με τους επιχειρηματίες, για να ανθίσει η επιχειρηματικότητα. Θα το πάμε μέχρι τέλους”, ανέφερε η κ. Μπακογιάννη. Παράλληλα, επεσήμανε, ότι από την πλευρά τους, τα επιμελητήρια πρέπει να περάσουν στην ψηφιακή εποχή. Το όφελος για τις επιχειρήσεις θα είναι μεγάλο από μια τέτοια μετάβαση. Ενώ, ανέφερε  ότι παρά το ασταθές παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, πρόκειται να δημιουργηθούν πολλές νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και οι ελληνικές επιχειρήσεις πρέπει να προετοιμαστούν ώστε να τις εκμεταλλευτούν.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους, ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης τόνισε τα εξής: “..Θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πρώτα μέτρα τη κυβέρνησης έφεραν μια νέα πνοή αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο,  αλλά και σε όλη την κοινωνία, καθώς είδαμε στη πράξη να ενισχύονται σημαντικά τα δίκαια αιτήματά της… Τόσο τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν όσο και αυτά που έχουν εξαγγελθεί έχουν ένα σαφέστατα αναπτυξιακό χαρακτήρα…”.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: capital.gr