Αναστολή πλειστηριασμού της Α’ κατοικίας οφειλέτη σύμφωνα με το Ν. 4605/2019 (περί προστασίας της πρώτης κατοικίας)

381

Αναστολή του πλειστηριασμού της Α΄ κατοικίας του, ο οποίος είχε επισπευθεί από πιστωτικό ίδρυμα πέτυχε φυσικό πρόσωπο το οποίο όφειλε συνολικά το ποσό των 750.000,00 € σε Τράπεζες, Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για οφειλέτη ο οποίος διατηρούσε επιχείρηση στην Κατερίνη και σήμερα είναι άνεργος. Οι οφειλές του προέρχονταν από δάνεια στεγαστικά, επιχειρηματικά, πιστωτικές κάρτες και ληξιπρόθεσμα χρέη προς Εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησής του και αφού κρίθηκε επιλέξιμος σύμφωνα με τα κριτήρια του Ν. 4605/2019,  επήλθε αναστολή του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας του.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του κ. Εμμανουήλ Παπά, «πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία δίνει ελπίδα σε πολλούς οφειλέτες, καθώς μετά από το εν λόγω «κούρεμα» του συνολικού χρέους, υπάρχει και η συνεισφορά του δημοσίου σε ποσοστό 30% έως 50 % στο εναπομείναν πληρωτέο ποσό. Δίνεται έτσι η δυνατότητα σε μεγάλη μερίδα οφειλετών να ρυθμίσουν τις οφειλές τους και να προστατεύσουν τουλάχιστον την κατοικία τους και να μην βρεθούν στον δρόμο εν μία νυκτί. Η σχετική διαδικασία πρέπει να εκκινήσει μέχρι 31-12-2019».

Η έτερη δικηγόρος του κα Ανθή Σόκα, η οποία τον υποστήριξε καθ’ όλη την ανωτέρω διαδικασία, δήλωσε ότι «χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, νομική επιμέλεια και εξειδίκευση σε κάθε στάδιο της προκειμένης διαδικασίας, ώστε να οδηγηθεί κανείς στα ευεργετικά της αποτελέσματα, παρά σε ατοπήματα και δυσάρεστες εκπλήξεις τις οποίες κρύβει η ανωτέρω ρύθμιση».