Τένις- Paris Masters: Ο Djokovic “εγκλώβισε” τον Τσιτσιπά

260

Το σενάριο της Σαγκάης δεν επαναλήφθηκε στο Παρίσι με τον Novak Djokovic να υψώνει “τοίχος” μπροστά στον Στέφανο Τσιτσιπά, επικρατώντας με 6-1, 6-2 σε 58 λεπτά παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά της διοργάνωσης

Ο θρίαμβος της Σαγκάης δεν επαναλήφθηκε στο Παρίσι. Αντίθετα ήταν ένα παιχνίδι που θύμισε περισσότερο τον τελικό της Μαδρίτης, με τον Djokovic να κάνει ένα από τα καλύτερα παιχνίδια του στη σεζόν “εγκλωβίζοντας” τον Τσιτσιπά στο μεγαλύτερο μέρος του προημιτελικού.

Ο Σέρβος εμφανίστηκε στο κορτ απόλυτα “διαβασμένος” στο παιχνίδι του Τσιτσιπά. Αρχικά, αφού φρόντισε να επιστρέφει τα πάντα στο σερβίς του Έλληνα τενίστα, στη συνέχεια δεν του επέτρεψε να κάνει το παιχνίδι του.

Αξίζει να αναφερθεί ότι μόλις το 7% των χτυπημάτων backhand του Τσιτσιπά σημειώθηκαν εντός βασικής γραμμής(!), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό του Djokovic έφτασε στο 22%.

Οι κερδισμένοι πόντοι στο πρώτο σερβίς του Τσιτσιπά ήταν λίγο πιο πάνω από αυτούς του τελικού της Μαδρίτης (63% Παρίσι-61% Μαδρίτη), ενώ το δεύτερο έφτασε στο 33%.

Με λίγα λόγια το σερβίς του Τσιτσιπά ήταν αρκετά μακριά από τα 85άρια και τα 90άρια σε Σαγκάη και Παρίσι, με αποτέλεσμα ο Djokovic να πιέζει από την αρχή τα service game του 21χρονου.

Μάλιστα ο Σέρβος βρήκε το πρώτο του break στο πρώτο service game του Τσιτσιπά, αν και για να είμαι ειλικρινής σε αυτό το break, η συνδρομή του Τσιτσιπά ήταν αρκετά μεγάλη, καθώς με δύο διπλά λάθη, αλλά και τρία forehand λάθη υπό πίεση (φιλέ) έδωσε την ευκαιρία να στον Djokovic να προηγηθεί με 2-0.

Ο Djokovic, από τη μεριά του εκτός από το πρώτο game, το σερβίς του δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα από τον Τσιτσιπά. Ο Σέρβος έκανε το 15/15 hold στο σερβίς του, αν και το μεγαλύτερο μέρος των κερδισμένων πόντων προήλθαν από το (εκπληκτικό) δεύτερο σερβίς (77%), ενώ το πρώτο έφτασε το 79%.

Η μοναδική “δυνατή” στιγμή του Έλληνα τενίστα στο πρώτο σετ ήταν στο έκτο game, όπου κατάφερε να αποφύγει το… bagel, καθώς επέστρεψε από το 0-40, παρά το γεγονός ότι αυτό το έχει σημειώσει μόνο στο 18.7% των περιπτώσεων φέτος.

Μετά από πέντε set-point ο Djokovic κλείνει το σετ με 6-1, έχοντας κυριαρχήσει στο κορτ τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά. “Διαβάζει” με εξαιρετικό τρόπο τις κινήσεις του Τσιτσιπά, κινείται στο κορτ όσο χρειάζεται (σήμερα έτρεξε μόλις ένα χλμ) και καταρρακώνει ψυχολογικά τον Έλληνα τενίστα, ο οποίος προσπαθεί να βρει λύσεις απέναντι σε μία μηχανή…

Στο ίδιο έργο θεατές…

Το δεύτερο σετ ξεκινάει με μια μικρή ελπίδα…Ο Τσιτσιπάς ξεκινάει στο σερβίς του με love game παίρνοντας προβάδισμα με 1-0.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο σερβίς του Έλληνα τενίστα βελτιώθηκε σε σημαντικό βαθμό στο δεύτερο σετ φτάνοντας στο 80%, όμως το δεύτερο σερβίς συνέχιζε να έχει προβλήματα (30%).

Ουσιαστικά, εκτός απ’ όλα τ’ άλλα ήταν “καταδικασμένος” να περνάει όσα περισσότερα πρώτα σερβίς μπορούσε κι αυτό γιατί ο Djokovic κέρδιζε τα 1/2 δεύτερα σερβίς του Τσιτσιπά (21/42 συνολικά στο ματς).

Το τρίτο ήταν και το πιο καθοριστικό game της αναμέτρησης. Ο Djokovic θα προηγηθεί με 15-40 έχοντας στη διάθεσή του δύο break-point. Ο Τσιτσιπάς αντιδρά και το κεντρικό κορτ ξεσηκώνεται. Ο Έλληνας τενίστας ισοφαρίζει σε 40-40, όμως το game θα πάει στα χέρια του Djokovic, μετά από ένα (ακόμα) αβίαστο λάθος του Τσιτσιπά.

Ο Σέρβος θα προηγηθεί με 2-1 έχοντας τις μπάλες στα χέρια και θα πανηγυρίσει έξαλλα. Γνωρίζει ότι αυτό το break τον φέρνει με το 1,5 πόδι στα ημιτελικά.

Γνωρίζει ότι το πλάνο του έχει πετύχει. Απογοητεύει τον Τσιτσιπά, ο οποίος είναι μερικές φορές στο παιχνίδι που δεν ξέρει καν πως να αντιδράσει…Μία γελάει αμήχανα, την άλλη θυμώνει και την άλλη μονολογεί.

Στη συνέχεια στο κορτ υπήρχε μόνο ο Djokovic. Στα επόμενα τρία game ο Djokovic θα κατακτήσει τους 12 από τους 15 πόντους (με break ενδιάμεσα) φτάνοντας στο 5-1, ενώ ο Τσιτσιπάς με το δεύτερο love game στο παιχνίδι θα μειώσει σε 5-2.

Με τον Djokovic να έχει 93.5% όταν σερβίρει για να κλείσει το ματς, αλλά και με την εικόνα του Τσιτσιπά, τα πράγματα μόνο με “εγκατάλειψη” του Σέρβου θα άλλαζαν. Με love game ο Djokovc θα ολοκληρώσει το δεύτερο σετ σε 30 λεπτά παίρνοντας την πρόκριση στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Ο Σέρβος κατάφερε να κυριαρχήσει στο… αγαπημένο παιχνίδι του Τσιτσιπά. Τελείωνε τους πόντους σε κάτω από 5 χτυπήματα μέσο όρο (4.7), ενώ ο κάθε πόντος διαρκούσε μέσο όρο 9.2 δευτερόλεπτα. Αυτό που ουσιαστικά έκανε ο Τσιτσιπάς με Taylor Fritz και Alex de Minaur.

Djokovic και Τσιτσιπάς διεκδίκησαν 52 πόντους σε ράλι ως τέσσερα χτυπήματα (32-20 υπέρ Djokovic), 26 σε ράλι 5-8 χτυπήματα (17-9 υπέρ του Djokovic) και μόλις 6 σε ράλι 9+ χτυπήματα (5-1 υπέρ Djokovic).

O Σέρβος, ο οποίος θα τα δώσει όλα μέχρι το τέλος της σεζόν για να διατηρηθεί στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, κόντρα στον Rafa Nadal, θα αντιμετωπίσει στον ημιτελικό τον Grigor Dimitrov, ο οποίος νωρίτερα επικράτησε του Χιλιανού Cristian Garin με 6-2, 7-5.

Όσο για τον Στέφανο Τσιτσιπά, ο 21χρονος και Νο 6 (από τη Δευτέρα) στον κόσμο, θα δώσει την τελευταία παράσταση για το 2019 στο Λονδίνο στο ντεμπούτο του στους τελικούς της ATP. Ραντεβού στο Λονδίνο λοιπόν…