Τετ α τετ εμπρηστών – αστυνομικών στα γραφεία της Χ.Α.

167

Το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα στα γραφεία του κόμματος στην οδό Δεληγιάννη.

Αντιμέτωποι με οργανωμένη ομάδα αναρχικών, που έβαλαν γκαζάκια στα γραφεία της Χρυσής Αυγής, στο κέντρο της Αθήνας βρέθηκαν χθες τα ξημερώματα αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής. Παρά τον έγκαιρο εντοπισμό και την περιπετειώδη καταδίωξή τους ωστόσο, οι δράστες κατάφεραν να διαφύγουν εμβολίζοντας το αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Μάλιστα, μέχρι αργά χθες οι ερευνητές της Αντιτρομοκρατικής δεν είχαν εντοπίσει τα δύο οχήματα, ένα βαν και ένα συμβατικό αυτοκίνητο, με τα οποία οι δράστες πήγαν και έφυγαν από τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Ειδικότερα, το περιστατικό εκτυλίχθηκε στις 2.30 τα ξημερώματα. Περίπου 15 αναρχικοί κατέβηκαν μπροστά στα γραφεία του κόμματος στη οδό Δεληγιάννη και χρησιμοποιώντας μια πτυσσόμενη σκάλα ανέβηκαν στο μπαλκόνι. Στη συνέχεια έσπασαν τα παράθυρα και πέταξαν μέσα 4-5 γκαζάκια και τα πυροδότησαν με στουπί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά. Τρία λεπτά αργότερα –τόσο διήρκεσε η επιχείρηση– επιβιβάστηκαν βιαστικά στα δύο αυτοκίνητα και τράπηκαν σε φυγή. Δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαν αντιληφθεί ή όχι την παρουσία των δύο αστυνομικών της Αντιτρομοκρατικής, που βρίσκονταν στο σημείο.

Οι τελευταίοι φέρονται να κατέγραφαν τις κινήσεις των δραστών ήδη από τη στιγμή που κατέβαιναν από το βαν έχοντας στα χέρια τους ρόπαλα. Ωστόσο, πιθανόν λόγω του «συσχετισμού δυνάμεων», επέλεξαν να μην αντιδράσουν άμεσα. Αντίθετα, ενημέρωσαν την υπηρεσία τους για όσα συνέβαιναν μπροστά στα μάτια τους, ενώ φέρονται να ειδοποίησαν και το κέντρο της Αμεσης Δράσης, ώστε να έρθουν περισσότερες ενισχύσεις. Τελικά, μόνο το ένα από τα δύο οχήματα των δραστών, ένα κλεμμένο βαν με πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καταδιώχθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. Αυτό σημαίνει ότι οι ενισχύσεις δεν έφτασαν μέσα στα τρία λεπτά που διήρκεσε η καταδρομική επιχείρηση. Δεν έχει αποσαφηνιστεί πόσα τελικά οχήματα της ΕΛ.ΑΣ. ενεπλάκησαν στην καταδίωξη. Αυτό που έγινε γνωστό είναι ότι στη συμβολή της Πατησίων με την οδό Σολωμού οι δράστες εμβόλισαν το όχημα της Αντιτρομοκρατικής τραυματίζοντας μάλιστα ελαφρά τους δύο επιβαίνοντες, και κατάφεραν να διαφύγουν. Οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποίησαν τα όπλα τους, ούτε για να πυροβολήσουν στον αέρα για εκφοβισμό ούτε στην προσπάθειά τους να ακινητοποιήσουν το καταδιωκόμενο όχημα. Κρίθηκε από την ηγεσία τους ότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις για να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι τραυματίες αστυνομικοί μεταφέρθηκαν για τις πρώτες βοήθειες στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο. Αρμόδιες πηγές που ρωτήθηκαν σχετικά δήλωσαν ότι οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής περιπολούσαν στο κέντρο και επιτηρούσαν στόχους ανάμεσα στους οποίους και τα γραφεία της Χ.Α. Χθες, εξάλλου, συμπληρώνονταν πέντε χρόνια από τη δολοφονία των δύο μελών του κόμματος στο Ν. Ηράκλειο. Αστυνομικοί επισημαίνουν ότι δεν γνωρίζουν την ταυτότητα των δραστών. Εκτιμούν, ωστόσο, ότι προέρχονται από γνωστή ομάδα των Εξαρχείων, που έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αστυνομικών και άλλες ενέργειες βίαιου εξτρεμισμού. 

Πηγή: kathimerini.gr