Οι Ελληνες κρεοπώλες ταξιδεύουν… στο ΝΒΑ

229

Πόσο πιθανό είναι, ένας κρεοπώλης από τον Πλατανιά Χανίων να «κατεβεί» στο παρκέ του εμβληματικού Golden 1 Center, στο Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, την έδρα των Sacramento Kings του NBA, ομάδα, μεταξύ πολλών άλλων, του Πέτζα Στογιάκοβιτς και του Βλάντε Ντίβατς; Τον Λεωνίδα Μαθιουλάκη, όμως, τίποτα, τίποτα δεν τον σταματά. Ο αρχηγός της εθνικής μας ομάδας κρεοπωλών, της φημισμένης Greece, βρέθηκε πριν από λίγες ημέρες στη θρυλική αρένα του Σακραμέντο, χωρητικότητας 17.000 θεατών, για να πάρει λίγη «ατμόσφαιρα» από τον αγωνιστικό χώρο, όπου το 2020 θα διεξαχθεί το World Butchers’ Challenge, ο παγκόσμιος διαγωνισμός κρεοπωλών.

Ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης ταξίδεψε από τα Χανιά στο Σακραμέντο με τον αέρα του νικητή. Στον προηγούμενο παγκόσμιο διαγωνισμό, πέρυσι στο Μπέλφαστ, η εθνική ομάδα είχε αποσπάσει το βραβείο του καλύτερου μπέργκερ χρησιμοποιώντας ελληνικά βότανα και μπαχαρικά. Αυτή τη φορά, ακονίζονται τα μαχαίρια για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις. «Η πρώτη επιτυχής συμμετοχή μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών, το 2018, μας γέμισε γνώσεις και αυτοπεποίθηση, καθώς διαπιστώσαμε ότι όχι μόνο δεν υστερούμε, αλλά μπορούμε να διακρινόμαστε στην παγκόσμια σκηνή», λέει στην «Κ» ο Λεωνίδας, ο οποίος ήταν εκείνος που ανέλαβε την πρωτοβουλία της συμμετοχής στον παγκόσμιο διαγωνισμό «για να μετρήσουμε τελικά τις δυνάμεις μας».


Μέλη της (παγκόσμιας πρωταθλήτριας) εθνικής μας ομάδας κρεοπωλών, η οποία προπονείται σκληρά ώστε να διεκδικήσει τη δεύτερη κατά σειράν πρωτιά στο World Butchers’ Challenge, τον παγκόσμιο διαγωνισμό κρεοπωλών, που θα διεξαχθεί στo Σακραμέντο της Καλιφόρνιας, στη θρυλική αρένα των Sacramento Kings, χωρητικότητας 17.000 θεατών.

Το 2020 η Εθνική θα «κατεβεί» με νέο… ρόστερ. «Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε πέρυσι, με ανοιχτή πρόσκληση σε όλα τα σωματεία κρεοπωλών ανά τη χώρα, προσκαλώντας τα μέλη τους να διεκδικήσουν μια θέση στην εθνική ομάδα. Κατόπιν συνεντεύξεων και επίδειξης τεχνικών δυνατοτήτων, συστάθηκε η νέα ομάδα, που αποτελείται από κρεοπώλες από όλη τη χώρα». Κόουτς και κάπτεν ο Λεωνίδας Μαθιουλάκης, ο οποίος, με 70 χρόνια οικογενειακής πορείας στο κρέας, θέλει να πιστεύει ότι με σεβασμό και ταπεινότητα κτίζει βήμα βήμα το μέλλον της ελληνικής υπεύθυνης κρεατοφαγίας. Πλάι του, ο Αντώνης Καραμαλέγκος, νέος και Αθηναίος, με θητεία στη Βαρβάκειο και εξειδίκευση στο φιλετάρισμα και στο ξεκοκάλισμα. Ο Θανάσης Διαμελάς, από τον Δρυμό Θεσσαλονίκης, τρίτης γενιάς κρεοπώλης, με 25 χρόνια εμπειρίας, δεν βλέπει τίποτε άλλο εκτός από την κορυφή, ο Κώστας Κλάδος, που μέχρι και… νονό κρεοπώλη έχει, είναι η ήρεμη δύναμη της ομάδας, ενώ ο 21χρονος Γιώργος Αρμάος από τα Χανιά είναι το νέο… αίμα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα συμπληρώνουν δύο γυναίκες, η Αΐντα Μπιλιμάνι, επί χρόνια συνεργάτιδα του Μαθιουλάκη, και η Αθανασία Καμπούρη, από τις Σέρρες, που με το πείσμα, το τσαγανό και τη μεθοδικότητά της έχει καταφέρει να διακριθεί πολλές φορές σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Ο νεαρός Γρηγόρης Μαρινάκης θα συμμετάσχει σε ατομική δοκιμασία δεξιοτήτων για εκπαιδευομένους. Τον απαιτητικό ρόλο του μάνατζερ των κρεοπωλών έχει η Λάρα Σταθοπούλου. 


Το 2020 η Εθνική θα «κατεβεί» με νέο… ρόστερ. Κατόπιν συνεντεύξεων και επίδειξης τεχνικών δυνατοτήτων, συστάθηκε η νέα ομάδα, που αποτελείται από κρεοπώλες από όλη τη χώρα, με κόουτς και κάπτεν τον Λεωνίδα Μαθιουλάκη.

Οι προπονήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει, με την ομάδα να έχει καταλήξει στα 100 (!) παρασκευάσματα που θα ετοιμάσουν στον διαγωνισμό. Στο World Butchers’ Challenge, οι ομάδες καλούνται να διαχειριστούν με ευφάνταστο και ορθολογικό τρόπο τέσσερα είδη κρέατος –μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κοτόπουλο–, προσδίδοντάς τους υπεραξία με τα τελικά παρασκευάσματα. Η ομάδα συναντιέται κάθε 10-15 ημέρες στον Πλατανιά Χανίων, όπου όλοι «πιάνουν» τα μαχαίρια. Στοίχημα για τους Ελληνες κρεοπώλες είναι ο διαγωνισμός να αποτελέσει «όχημα» προβολής της χώρας μας και του γαστρονομικού της πλούτου. Στο τελικό τραπέζι σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν και να αναδείξουν τουλάχιστον 50 προϊόντα ελληνικών εξωστρεφών εταιρειών, από λάδι και τυριά μέχρι όσπρια, άλευρα και μπαχαρικά.

Πηγή: kathimerini.gr