Δεν αντέχει πια τη Νέα Υόρκη ο Ντ. Τραμπ

202

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη προεκλογική ομιλία του, στη Μινεάπολη.

Γεννήθηκε στο Κουίνς, έχτισε ουρανοξύστη στο Μανχάταν, έζησε όλη του τη ζωή στη Νέα Υόρκη και υπήρξε για δεκαετίες ένας από τους πιο επιφανείς πολίτες της. Στα 73 του χρόνια, όμως, ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αλλάξει τόπο μόνιμης κατοικίας, εγκαταλείποντας τη γενέτειρά του για χάρη του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, όπου βρίσκεται η πολυτελής έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο.

«Αγαπώ τη Νέα Υόρκη και τον λαό της Νέας Υόρκης, και πάντα θα τους αγαπώ», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ μέσω Twitter, επιβεβαιώνοντας την είδηση ότι τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του, Μελάνια, κατέθεσαν στα τέλη Σεπτεμβρίου δήλωση αλλαγής κύριας κατοικίας. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος δεν ήταν εξίσου φιλικός έναντι των αξιωματούχων της πόλης του. «Παρά το γεγονός ότι πληρώνω εκατομμύρια δολάρια σε τέλη και φόρους, σε τοπικό, δημοτικό και πολιτειακό επίπεδο, έτυχα πολύ άσχημης μεταχείρισης από τους πολιτικούς, τόσο της πόλης όσο και της Πολιτείας» δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους της δυσαρέσκειάς του. Πηγές του Λευκού Οίκου εκτιμούσαν ότι τα κίνητρά του έχουν κυρίως σχέση με τη φορολογία, αφού η Φλόριντα είναι πολύ ελαστικότερη της Νέας Υόρκης ως προς τον πολιτειακό φόρο εισοδήματος.

Αμοιβαία τα αισθήματα

Πάντως, τα αισθήματα ανάμεσα στον Τραμπ και στους πολιτικούς ηγέτες της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι είναι αμοιβαία. «Καλά ξεκουμπίδια», του ευχήθηκε ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Αντριου Κουόμο, προσθέτοντας σαρκαστικά: «Ετσι κι αλλιώς δεν πλήρωνε τους φόρους του. Ολος δικός σου, Φλόριντα!». «Μη χτυπήσεις πέφτοντας στην πόρτα καθώς θα φεύγεις», του ευχήθηκε σε ανάλογους τόνους ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό του πρακτορείου Associated Press, το 47% των Αμερικανών υποστηρίζει την έρευνα που διεξάγει η Βουλή των Αντιπροσώπων για την παραπομπή του Τραμπ, έναντι 38% που την αποδοκιμάζει. Ωστόσο, μόνο το ένα τρίτο των ερωτηθέντων αξιολογεί το ζήτημα ως πρωτεύον, ενώ η δημοτικότητα του Τραμπ παραμένει αξιοσημείωτα σταθερή από την έναρξη της έρευνας. Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος ετοιμάζεται να ορίσει ως υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας τον Τσαντ Γουλφ, στέλεχος του εν λόγω υπουργείου, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Politico.

Πηγή: kathimerini.gr