Απόφαση ΣτΕ για τα δύο κτίρια στου Μακρυγιάννη

253

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) έκανε δεκτές τις δύο προσφυγές που είχαν κατατεθεί, ακυρώνοντας τις άδειες του δέκα ορόφων ξενοδοχείου της COCO-MAT, αλλά και την προέγκριση ενός δεύτερου ξενοδοχείου εννέα ορόφων, που δεν έχει ακόμα ανεγερθεί. Οπως έκρινε, η πολιτεία πρέπει να μεριμνά σε περιοχές όπως στου Μακρυγιάννη ώστε να εφαρμόζεται το χαμηλότερο δυνατόν ύψος στα κτίρια και ο μικρότερος δυνατός συντελεστής.

Οι δύο προσφυγές είχαν ασκηθεί από κατοίκους και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κατά αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού. Στην περίπτωση του ξενοδοχείου COCO-MAT στην οδό Φαλήρου (αρ. 2102/19) το ΣτΕ ακύρωσε την αναθεώρηση της οικοδομικής του άδειας, διότι αυτή εκδόθηκε χωρίς να έχει προηγουμένως ληφθεί η έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού (λόγω μικρής απόστασης από την Ακρόπολη, που είναι μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Οπως έκρινε το δικαστήριο, η ανάγκη ελέγχου της δόμησης ήταν εν προκειμένου επιτακτικότερη διότι η πολιτεία δεν μερίμνησε τα τελευταία 40 χρόνια για τη θέσπιση ειδικών όρων δόμησης (δηλαδή να περιορίσει ύψη κτιρίων και συντελεστή δόμησης).

Στην περίπτωση του άλλου πολυώροφου κτιρίου στην οδό Μισαραλιώτου (αρ. 2103/19), το δικαστήριο ακύρωσε την προέγκριση της οικοδομικής του άδειας. Οπως σημειώνει, ο υπουργός Πολιτισμού έχει την ευχέρεια να απαγορεύει ή να περιορίζει τη δόμηση, αν κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την προστασία σημαντικών μνημείων. Η προέγκριση είχε αρχικώς δοθεί ύστερα από θετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ και έγκριση του ΥΠΠΟ, η οποία όμως στη συνέχεια ανακλήθηκε έπειτα από νεότερη γνωμοδότηση του ΚΑΣ. Επομένως, η προέγκριση απώλεσε τη νομιμότητά της.

«Θα αναμένουμε να καθαρογραφεί η απόφαση ώστε να δούμε το σκεπτικό της Ολομέλειας. Στη συνέχεια θα απευθυνθούμε στην Πολεοδομία Αθηνών, ώστε να εφαρμόσει την απόφαση για το ξενοδοχείο», λέει ο Ανδρέας Παπαπετρόπουλος, δικηγόρος των προσφευγόντων. «Είναι μια νίκη της κοινωνίας των πολιτών», εκτιμά η πολεοδόμος Ειρήνη Φρεζάδου, μέλος της κίνησης «Ακρόπολη-Μακρυγιάννης SOS». «Ελπίζουμε ότι θα είναι η απαρχή για την προστασία του αστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στου Μακρυγιάννη».

Πηγή: kathimerini.gr