Αντιμέτωποι με ισόβια οι μεθυσμένοι οδηγοί

181

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, στο πλαίσιο των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης. Το ν/σ κατατέθηκε χθες από τον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου. Οι αλλαγές αφορούν κυρίως θέματα τρομοκρατίας, έκτισης ποινών από πολυισοβίτες, όπως ο Δημήτρης Κουφοντίνας, και κυρίως την αυστηρότερη αντιμετώπιση ποινικών συμπεριφορών για έκνομες συμπεριφορές μέσα στην πόλη (π.χ. ρίψη μολότοφ), εισβολές σε δημόσια κτίρια (π.χ. τα αδικήματα του «Ρουβίκωνα»), αλλά και βαριές ποινές για τους ασυνείδητους οδηγούς που οδηγούν μεθυσμένοι. Επίσης, σημαντικές είναι οι διατάξεις που εκ νέου προβλέπουν ως κακούργημα την ενεργητική δωροδοκία (σε αντίθεση με τον κώδικα που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο) και εκείνες που προβλέπουν ότι το αδίκημα της απιστίας για τα τραπεζικά στελέχη θα διώκεται μόνον κατόπιν μηνύσεως. Η εν λόγω διάταξη διαχωρίζει τις τράπεζες, καθώς δεν ανήκουν στην εποπτεία του κράτους, εποπτεύονται από τις αρμόδιες τραπεζικές ευρωπαϊκές αρχές και την Τράπεζα της Ελλάδος και ανήκουν στον ιδιωτικό τομέα. Η ρύθμιση στοχεύει στο να διευκολυνθούν οι τράπεζες και στη διευθέτηση των λεγόμενων κόκκινων δανείων. Ειδικότερα, μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

• Ποινικοποιούνται τα αδικήματα εις βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς και για εκείνους που επιτίθενται σε δημόσιους χώρους είτε καταλαμβάνουν δημόσια η ιδιωτικά κτίρια.

• Αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο και για όσους επιτίθενται σε δημοσίους υπαλλήλους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, όπως συμβαίνει κατά εφοριακών και ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

• Τιμωρούνται η χρηματοδότηση και η παροχή πληροφοριών για τρομοκρατικές πράξεις, όπως και η πραγματοποίηση ταξιδιών στο εξωτερικό υπόπτων για τρομοκρατική δραστηριότητα, καθώς εναρμονίζεται η νομοθεσία μας με σχετική κοινοτική οδηγία.

• Για τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για την υπόθεση της 17Ν (Δημήτρης Κουφοντίνας), προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο αφού εκτίσουν 22 έτη από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, όπως προβλέπεται σήμερα.

• Ποινή φυλάκισης έως τρία έτη προβλέπεται «σε όποιον δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του Διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη».

• «Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες, από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο, τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών». Αν όμως χρήση των βομβών μολότοφ γίνεται σε δημόσιους χώρους, ο δράστης θα τιμωρείται με κάθειρξη έως δέκα έτη (κακούργημα). Πάντως ο δράστης δεν τιμωρείται αν παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμπόδισε άλλους να κάνουν χρήση αυτών.

• Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας – ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας».

• Κακούργημα με προβλεπόμενη ποινή κάθειρξης έως δέκα έτη, άλλα και χρηματική ποινή, αποτελεί η διακεκριμένη κλοπή, δηλαδή όταν η αξία των κλοπιμαίων είναι άνω του ποσού των 120.000 ευρώ. Επίσης, κακούργημα αποτελεί και η κλοπή ή διάρρηξη που έγινε από δύο ή περισσότερα άτομα που είχαν συγκροτήσει συμμορία, ανεξάρτητα της αξίας των κλοπιμαίων.

• Μέχρι και ισόβια κάθειρξη για όποιον οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών και προκαλέσει απώλεια ανθρώπινης ζωής.

• Το αδίκημα της δωροδοκίας-δωροληψίας υπαλλήλων μετατρέπεται εκ νέου σε κακούργημα μετά τις αντιδράσεις από ΟΟΣΑ και άλλους αρμοδίους διεθνείς οργανισμούς.

• Για το αδίκημα της απιστίας που αναφέρεται στο άρθρο 390 του Ποινικού Κώδικα, προβλέπεται ότι για τις τράπεζες η ποινική δίωξη θα γίνεται ύστερα από σχετική μήνυση ενώ για τις υπόλοιπες κατηγορίες (π.χ. κρατικούς λειτουργούς) προβλέπεται η αυτεπάγγελτη δίωξη από εισαγγελέα. Μικρότερης έκτασης αλλά σημαντικές είναι και οι αλλαγές που σημειώνονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, το νομοθέτημα δηλαδή που οργανώνει την απόδοση της ποινικής δικαιοσύνης στη χώρα μας.

• Επανέρχεται, διότι καταργήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, ο θεσμός του Μονομελούς Εφετείου για να επιτυχανθεί η εκκαθάριση χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν, καθώς το Μονομελές Εφετείο είχε συμβάλει στη σύντομη εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων και μάλιστα των σοβαρών.

• Με τις νέες διατάξεις καταργείται, όπως είχε υποδείξει η GRECO, η δυνατότητα που είχε ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης να αναστέλλει διώξεις για δωροδοκία και δωροληψία. Η κατάργηση γίνεται για λόγους συμμόρφωσης της χώρας μας και για την πληρότητα του νομικού πλαίσιου.

Πηγή: kathimerini.gr