Θύματα υποκλοπών κυβερνητικοί αξιωματούχοι

242

Στόχος υποκλοπών έγιναν ανώτατοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι σε διάφορες συμμαχικές χώρες των ΗΠΑ νωρίτερα μέσα στον χρόνο, μέσω κακόβουλου λογισμικού, που χρησιμοποίησε την εφαρμογή WhatsApp –ιδιοκτησίας του Facebook–, σύμφωνα με χθεσινό αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters. Πηγές με γνώση της εσωτερικής έρευνας που έγινε στη WhatsApp, επιβεβαίωσαν ότι σημαντική μερίδα των αξιωματούχων που έπεσαν θύματα είναι υψηλόβαθμα στελέχη κυβερνήσεων και στρατιωτικοί σε τουλάχιστον 20 χώρες από πέντε ηπείρους. Το «χακάρισμα» στα smartphones των συγκεκριμένων αξιωματούχων εκτιμάται ότι μπορεί να έχει ευρύτερες πολιτικές και διπλωματικές συνέπειες.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η WhatsApp μήνυσε την ισραηλινή εταιρεία NSO Group για την ανάπτυξη ενός ιντερνετικού εργαλείου που υποστηρίζεται ότι εκμεταλλεύθηκε ένα κενό ασφαλείας στους servers της εφαρμογής της προκειμένου να διευκολύνει τη διείσδυση στα κινητά τουλάχιστον 1.400 χρηστών κινητών τηλεφώνων. Πολλά από τα θύματα βρίσκονται στις ΗΠΑ, στα Ηνωμένα Αραβικά, στο Μπαχρέιν, στο Μεξικό, στο Πακιστάν και στην Ινδία, ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο διεθνές πρακτορείο.

Εν τω μεταξύ, λίγα εικοσιτετράωρα πριν από την ανακοίνωση του Twitter ότι θα απαγορεύσει την προβολή πολιτικών διαφημίσεων σε μία προσπάθεια να μειώσει την παραπληροφόρηση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε ότι οι διαδικτυακοί κολοσσοί δεν έχουν λάβει αρκετά αποτελεσματικά μέτρα για να την καταπολεμήσουν.

Στο στόχαστρο της Επιτροπής βρέθηκαν εταιρείες όπως Facebook, Twitter και Google, οι οποίες έχουν νιώσει μεγάλη πίεση τα τελευταία χρόνια λόγω της ρωσικής επιρροής σε εκλογικές διαδικασίες ανά τον κόσμο. Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι «υπάρχει έκτακτη ανάγκη» συνεργασίας των εταιρειών αυτών με ανεξάρτητους ερευνητές στους οποίους θα δώσουν πρόσβαση σε δεδομένα έτσι ώστε να μειώσουν την παραπληροφόρηση.  

Πηγή: kathimerini.gr