ΗΠΑ: Στην ενεργό υπηρεσία επανήλθε ο «ήρωας» σκύλος

264

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Στην ενεργό υπηρεσία επανήλθε χθες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου, ο εκπαιδευμένος σκύλος που τραυματίστηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης εξόντωσης του αρχηγού του Ισλαμικού Κράτους.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ, στρατηγός Φρανκ Μακένζι, ανέφερε ότι ο σκύλος τραυματίστηκε όταν ήρθε σε επαφή με γυμνά ηλεκτρικά καλώδια, καθώς καταδίωκε τον Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σε σήραγγα κρησφύγετου, στη βόρεια Συρία.

Ο Μακένζι αποκάλυψε ότι ο σκύλος υπηρετεί εδώ και τέσσερα χρόνια στις ειδικές δυνάμεις και έχει συμμετάσχει σε 50 επιχειρήσεις. Μία ημέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δημοσίευσε φωτογραφία, προϊόν φωτομοντάζ, στον λογαριασμό του στο Twitter, στην οποία ο ίδιος εμφανίζεται να παρασημοφορεί τον σκύλο με το ανώτατο παράσημο ανδρείας, συνοδεύοντας την εικόνα με τη λεζάντα: «Αμερικανός ήρωας».

Στη συνέντευξη Τύπου, ο στρατηγός Μακένζι «διόρθωσε» ορισμένους ισχυρισμούς του προέδρου Τραμπ, ο οποίος είχε αναφέρει ότι ο Μπαγκντάντι συνοδευόταν από τρία παιδιά στη στοά της κατοικίας του. Στην πραγματικότητα, ο αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους συνοδευόταν από δύο παιδιά κάτω των 12 ετών, τα οποία σκοτώθηκαν. Ο Μακένζι απέφυγε να επιβεβαιώσει την περιγραφή του προέδρου Τραμπ το βράδυ της Κυριακής, ο οποίος υποστήριξε ότι ο Μπαγκντάντι πέθανε κλαίγοντας και εκλιπαρώντας για τη ζωή του.

Ερωτηθείς για τη διήγηση του προέδρου Τραμπ, ο στρατηγός Μακένζι είπε: «Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες στιγμές του Μπαγκντάντι, μπορώ να σας πω το εξής: τρύπωσε σε στοά με δυο μικρά παιδιά και ανατινάχθηκε, την ώρα που οι άνδρες του πολεμούσαν. Μπορείτε από τα στοιχεία αυτά να βγάλετε συμπέρασμα για το ποιόν του. Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω καμία άλλη πληροφορία για τις τελευταίες στιγμές του». Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο κοινοποίησε τις πρώτες εικόνες από την επιχείρηση του Σαββατοκύριακου εναντίον της κρυψώνας του Μπαγκντάντι, προειδοποιώντας ότι η τρομοκρατική οργάνωση ενδέχεται να προχωρήσει σε επιθέσεις αντιποίνων.

Πηγή: kathimerini.gr