Η Ελλάδα “γράφει” την δική της ιστορία

412

* του Ηλία Χρυσικού

Ίσως να κάνω λάθος, αλλά επειδή συζητάμε πάνω – κάτω τα ίδια πράγματα και με περίπου τους ίδιους πρωταγωνιστές και με αυτά που βλέπω και ακούω, μάλλον η Ελλάδα δεν σώζεται. Η χώρα μας δυστυχώς θα συνεχίσει να βουλιάζει στην αβεβαιότητα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη και πολύ απλά θα μεταθέτει το πρόβλημα στις μελλοντικές γενιές.

Ακούγεται το επιχείρημα ότι, (πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτές που η σύγχρονη Ελλάδα από τη σύστασή της ήθελε πάντα να μοιάσει), ακολουθούν πορεία παρακμής και επομένως πώς είναι δυνατόν η δική μας χώρα να διαφέρει. Υπάρχει αλήθεια και λογική σε αυτό, αλλά στη δική μας περίπτωση έχουμε φτάσει στα όρια της επιβίωσης, είτε ως κοινωνία, είτε ως άτομα και ζούμε την απόλυτη παρακμή.

Είναι θλιβερό (ως σκέψη), η Ελλάδα να γράφει πάλι την δική της ιστορία, με την έννοια ότι μία τέτοια χώρα, σε απαράμιλλη θέση, με θαυμάσιο κλίμα, με τόσο συσσωρευμένη ιστορία και φυσική ομορφιά να επικρατεί άγνοια, μοιρολατρία και αδιαφορία.

Μπορεί πολλοί να νομίζουν ότι περνάει μία κρίση, αλλά στην πραγματικότητα είναι σε παρακμή, σέρνεται και δυστυχώς “δεν φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ”. Δυστυχώς λίγοι Έλληνες καταλαβαίνουν τι σημαίνει για τους ίδιους και τα παιδιά τους η φυγή στο εξωτερικό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων με δεξιότητες και προσόντα για να βρουν ένα καλύτερο μέλλον και με πολύ μικρή προοπτική να επιστρέψουν.

Και είναι ακόμη πιο θλιβερό, οι ελλείψεις στοιχειώδους πειθαρχίας, η κυριαρχία της ασυδοσίας σε όλα τα επίπεδα, ο εθισμός στη βία των “μπαχαλάκηδων” και των δικών μας παιδιών να ισοπεδώνουν τα πάντα, ακόμη και σε εθνικές εορτές.

Και επειδή τα εννέα χρόνια των μνημονίων, σημάδεψαν τη νεότερη πολιτική, κοινωνική και οικονομική ιστορία, οι σελίδες στη “μαύρη βίβλο” θα συνεχίζουν να γράφονται…οι πρωταγωνιστές του δράματος, (οι πολιτικοί μας δηλαδή), θα κλοτσήσουν για ακόμη μια φορά την μπάλα στην εξέδρα.

Μάλλον, θα βάλουν το πρόβλημα κάτω από το χαλί, (όπως η νύφη τα σκουπίδια) και ίσως στο διηνεκές την πιο κατάλληλη στιγμή ενδεχομένως…το λύσουν.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δ/ντης του ρ/ς Ενημέρωση 92,2 στα fm στο Ν. Πιερίας