Εκδήλωση για τα 75 χρόνια απελευθέρωσης της Κατερίνης από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα (ΦΩΤΟ)

415

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Κατερίνης από τα ναζιστικά γερμανικά στρατεύματα (26 του Οκτώβρη 1944) πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η ΤΕ Πιερίας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κατερίνης της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία ποιημάτων του Άγγελου Σικελιανού, του Τάσου Λειβαδίτη, του Μ. Μπρεχτ, του Φ. Αγγουλέ κ.ά. για τον πόλεμο, την κατοχή και την Αντίσταση. Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα με λαϊκό συγκρότημα.

Στην πλατεία υπήρχε έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από την Κατοχή και την Αντίσταση, ενώ πραγματοποιήθηκε και κατάθεση στεφανιών από την ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ και την Τομεακή Επιτροπή Πιερίας του ΚΚΕ και του Τομεακού Συμβουλίου της ΚΝΕ.

Η κεντρική ομιλία έγινε από το Νίκο Σαλπιστή, μέλος του ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (παράρτημα Κατερίνης).

«Σαν σήμερα, πριν από 75 χρόνια, στις 26 του Οκτώβρη του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό της Κατερίνης και αφού έβαλαν φωτιά στο κτίριο του Σταθμού έφυγαν από την πόλη .

Η μισή Κατερίνη ήταν ήδη στα χέρια του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, του ΕΛΑΣ, του ένοπλου τμήματος του ΕΑΜ. Σ’ αυτήν την πλατεία πριν από 75 χρόνια συγκεντρώθηκαν πάνω από 25.000 κάτοικοι της Πιερίας γιορτάζοντας την απαλλαγή της περιοχής από τη ναζιστική κατοχή που κράτησε κοντά 4 χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η αποχώρηση του γερμανικού στρατού από την περιοχή μας δεν έγινε μόνο κάτω από τη συνεχή προέλαση, κυρίως του Κόκκινου στρατού στην Ευρώπη, αλλά και κάτω από τα συνεχή ένοπλα χτυπήματα του ΕΛΑΣ και τις διαδηλώσεις του ΕΑΜ στην πόλη.

Μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες της κατοχής ο ΕΛΑΣ επιτέθηκε στο αεροδρόμιο, στην Ανδρομάχη ενώ άλλες δύο φορές χτύπησε στρατωνισμούς των Γερμανών στο 1ο Δημοτικό Σχολείο και στην αποθήκη Παπακώστα. Παράλληλα ανατίναξε τη σιδηροδρομική γραμμή σε πολλά σημεία της, παραλύοντας το μεταφορικό δίκτυο του κατοχικού στρατού».

Παράλληλα υπογράμμισε ότι «κριτήριο πατριωτισμού στις μέρες μας είναι ο αγώνας ενάντια στην ύπαρξη των Αμερικανικών Στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, κριτήριο πατριωτισμού είναι να υπηρετεί ο ελληνικός στρατός την άμυνα της χώρας και όχι τα σχέδια των Αμερικανών και Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών.

Κριτήριο πατριωτισμού είναι η φιλία και η αδελφοσύνη ανάμεσα στους λαούς και η ύπαρξη κοινωνικών συστημάτων που λειτουργούν σε όφελός τους» και τόνισε ότι «όπως και τότε, οι Έλληνες εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, η νεολαία μπορούν να σηκώσουν κεφάλι, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους και να νικήσουν τους συγχρόνους εκμεταλλευτές και κατακτητές, ντόπιους και ξένους».

Πηγή: 902.gr