Εκαναν «σκόνη» κύκλωμα κοκαΐνης

193

Στην κατάσχεση 104 κιλών κοκαΐνης, αξίας 5 εκατ. ευρώ, σε διαμέρισμα στον Αγιο Δημήτριο, προχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών. Μέρος της ποσότητας βρέθηκε μέσα σε κόκκους ρυζιού και στον φούρνο της κουζίνας. Συνελήφθησαν δύο υπήκοοι Αλβανίας και ένας Κροάτης, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και πάνω από 800.000 ευρώ σε μετρητά.

Με τον 35χρονο Σερβοκροάτη, που είχε συλληφθεί το 2017 στη Βάρκιζα για κατοχή 136 κιλών κοκαΐνης, φέρονται να συνδέονται οι τρεις αλλοδαποί, δύο Αλβανοί και ένας Κροάτης, που το βράδυ της Τετάρτης έπεσαν στα χέρια των αστυνομικών της Δίωξης Ναρκωτικών για κατοχή 104 κιλών καθαρής κόκας, η αξία της οποίας αποτιμάται ότι θα απέφερε πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ. Σε αυτό το συμπέρασμα φέρεται να καταλήγουν οι ερευνητές της ΕΛ.ΑΣ. έπειτα από αξιολόγηση πληροφοριών που έχουν περιέλθει σε γνώση τους από τις υπηρεσίες δίωξης ναρκωτικών των ΗΠΑ (DEA) και της Ιταλίας. Για τον έναν από τους συλληφθέντες της προχθεσινής επιχείρησης εξάλλου, υπήκοο Αλβανίας 40 ετών, ξένες διωκτικές αρχές είχαν πληροφορίες που τον ενέπλεκαν σε υποθέσεις διακίνησης κοκαΐνης, ενώ φέρεται να αποτελεί αντικείμενο εν εξελίξει έρευνας των υπηρεσιών δίωξης ναρκωτικών της γειτονικής Ιταλίας.

Ο 40χρονος Αλβανός που περιγράφεται από τους αστυνομικούς ως ο αρχηγός του κυκλώματος και οι δύο συγκατηγορούμενοί του συνελήφθησαν αργά το βράδυ της Τετάρτης. Στο διαμέρισμα του «εγκεφάλου» στον Αγιο Δημήτριο κατασχέθηκαν 102 συσκευασίες με κοκαΐνη βάρους 104 κιλών. Μέρος της ποσότητας των ναρκωτικών βρέθηκε μέσα σε κόκκους ρυζιού, που έχουν την ιδιότητα να απορροφούν την υγρασία, ενώ για τον ίδιο λόγο, οι συλληφθέντες είχαν τοποθετήσει μια ποσότητα από τα ναρκωτικά στον φούρνο της κουζίνας, όπου και βρέθηκαν. Στην κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν ακόμα πάνω από 800.000 ευρώ. Τα περισσότερα μετρητά είχε στο αυτοκίνητό του ο 40χρονος. Τη στιγμή, μάλιστα, της αστυνομικής επέμβασης, ο φερόμενος ως αρχηγός κατευθυνόταν μαζί με τον ομοεθνή του σε συνάντηση με τον Κροάτη συγκατηγορούμενό τους προκειμένου να του παραδώσουν τα χρήματα. Γι’ αυτό ο τελευταίος χαρακτηρίζεται από τα στελέχη της Δίωξης Ναρκωτικών ο «εισπράκτορας» του κυκλώματος.

Οι αστυνομικοί δεν γνωρίζουν από πού, πότε και πώς ήρθαν τα ναρκωτικά στην Αθήνα. Κι αυτό διότι η πληροφορία που έφτασε σε αυτούς αφορούσε το τελευταίο σκέλος της διακίνησης, δηλαδή την αποθήκευση μεγάλης ποσότητας κόκας στο διαμέρισμα του Αγίου Δημητρίου. Η πληροφορία διακριβώθηκε με τη συνδρομή της DEA και οι συλλήψεις έγιναν μερικά μόλις εικοσιτετράωρα αργότερα.  Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», πάντως, οι ερευνητές της δίωξης ναρκωτικών έχουν ισχυρές ενδείξεις ότι οι τρεις αλλοδαποί διασυνδέονται με τον 35χρονο Σερβοκροάτη (κατάγεται από τη Βοϊβοντίνα), που είχε συλληφθεί σε πολυτελές διαμέρισμα στη Βάρκιζα για κατοχή 135 κιλών κοκαΐνης. Ο «Μάρτιν», όπως ήταν το μικρό του όνομα, είχε πριν από τη σύλληψή του ταξιδέψει σε Εκουαδόρ, Περού και Βραζιλία, ενώ για την ίδια υπόθεση οι αστυνομικοί αναζητούσαν συνεργό του, ονόματι Ιβάν. Ο τελευταίος εμφανιζόταν ως επιχειρηματίας με έδρα την Ελβετία, ενώ αντίστοιχα ο Μάρτιν είχε δηλώσει απόφοιτος οικονομικού πανεπιστημίου της Δανίας.

Στις συλλήψεις των τριών αλλοδαπών αναφέρθηκε με ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. «Γίνεται δουλειά. Πολλά συγχαρητήρια» έγραψε, δημοσιοποιώντας βίντεο από την έρευνα των αστυνομικών στο διαμέρισμα-κρησφύγετο. Για «καίριο πλήγμα στα κυκλώματα διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, που επετεύχθη σε συνεργασία με το γραφείο της DEA στην πρεσβεία των ΗΠΑ» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ασφαλείας Αττικής Πέτρος Τζεφέρης σε συνέντευξη Τύπου, χθες, στο κτίριο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Πηγή: kathimerini.gr