DBRS: Αναβάθμισε το trend για την Ελλάδα σε θετικό, επιβεβαιώνει το ΒΒ (low)

245

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 23.59

Στην επιβεβαίωση της αξιολόγησης για το αξιόχρεο της Ελλάδα στο BB (low), αναβαθμίζοντας ωστόσο το trend από σταθερό σε θετικό, προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS. Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αξιολόγησή του στις 4 Μαΐου 2019, ο οίκος είχε αναβαθμίσει το αξιόχρεο της χώρας κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high), αλλάζοντας παράλληλα το trend από θετικό σε σταθερό.

Σύμφωνα με τον οίκο, η επιβεβαίωση της αξιολόγησης αντικατοπτρίζει το γεγονός ότι η Ελλάδα ανακάμπτει μετά τα χρόνια της κρίσης και βρίσκεται πλέον στο τρίτο διαδοχικό έτος ανάπτυξης, επιτυγχάνοντας τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ενώ διαθέτει ένα μεγάλο “μαξιλάρι” που επιτρέπει την εκπλήρωση των ακαθάριστων αναγκών δανεισμού της για περίπου δύο χρόνια και παράλληλα το κόστος δανεισμού της από τις αγορές έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα.

Ο οικος σημειώνει, ωστόσο, ότι το δημόσιο χρέος παραμένει σε υψηλά επίπεδα, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 173,3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2019. Προσθέτει, πάντως, ότι είναι θετικό το γεγονός ότι το χρέος έχει πολύ μεγάλο ορίζοντα ωρίμανσης καθώς και ότι το μεγαλύτερο μέρος του βρίσκεται στην κατοχή των ευρωπαϊκών θεσμών (ΕΕ).

Η DBRS προσθέτει, πάντως, ότι από την τελευταία αξιολόγησή της, η Ελλάδα έχει σημειώσει πρόοδο από πολλές απόψεις, γεγονός που την οδήγησε να προχωρήσει σε αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας (trend) σε θετικές από σταθερές.

Όπως σημειώνει, υπάρχει νέα κυβέρνηση με ισχυρή δέσμευση και δυναμική για να εφαρμόσει το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα. Επιπλέον, έχει αποκαταστήσει την πρόσβαση στις αγορές, ενώ επιπρόσθετα η Ελλάδα είναι σε τροχιά να αποπληρώσει 2,7 δισ. ευρώ ακριβών δανείων του ΔΝΤ. Επιπλέον, το πρόγραμμα Ηρακλής αναμένεται να στηρίξει τις τράπεζες στην προσπάθεια να απομακρύνουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα από τους ισολογισμούς τους, ενώ επισημαίνει και την πλήρη άρση των capital controls τον Σεπτέμβριο.

Η DBRS επισημαίνει ότι θα υπάρξει αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αν: α) συνεχιστεί η εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, β) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα μεταμνημονιακής εποπτείας, γ) εδραιωθεί περαιτέρω η πρόσβαση της χώρας στις αγορές ομολόγων και δ) και η βελτίωση της χρηματοοικονομικής “υγείας” των τραπεζών.

Στον αντίποδα, παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια υποβάθμιση είναι: α) η αναστροφή ή το πάγωμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, β) μια σημαντική δημοσιονομική απόκλιση ή μια νέα αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Η νέα κυβέρνηση δείχνει ισχυρή δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις

Η DBRS σημειώνει ότι οι εκλογές της 7ης Ιουλίου έφεραν στην κυβέρνηση το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, με πλειοψηφία 158 εδρών, που είναι η πρώτη μονοκομματική κυβέρνηση στην Ελλάδα μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Προσθέτει, δε, ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δίνει στον ηγέτη της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη ισχυρή εντολή για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού του προγράμματος.

Επιπλέον, η DBBS θεωρεί ότι η απόφαση του Κοινοβουλίου να αποσυνδέσει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τις πρόωρες εκλογές είναι θετική εξέλιξη, καθώς θα μειώσει πιθανότατα τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών και θα αυξήσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης.

Οι προοπτικές ανάπτυξης βελτιώνουν τις μεταρρυθμιστικές και δημοσιονομικές προσπάθειες

Σύμφωνα με την DBRS, η ελληνική οικονομία κινείται σε τροχιά ανάκαμψης για τρίτη συνεχή χρονιά. Η αύξηση του ΑΕΠ επιταχύνθηκε το 2018 σε 1,9%, από 1,5% το 2017, λόγω των ισχυρότερων εξαγωγών και της αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης. Οι εξαγωγές συνέβαλαν σταθερά στην ανάκαμψη, αντανακλώντας τη σημαντική βελτίωση της συνεισφοράς των εξαγωγών στο ΑΕΠ από 19% το 2009 σε 36% το 2018. Σημειώνει επίσης ότι μετά από μια αδύναμη εκκίνηση τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, η οικονομία επιταχύνθηκε το β΄ τρίμηνο του 2019 σημειώνοντας σταθερό ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 1,9%, που οδηγήθηκε και πάλι κυρίως από τη σημαντική αύξηση των εξαγωγών και την ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ανήλθε στο 107,2 τον Σεπτέμβριο, κοντά σε υψηλό 12 ετών, ενώ η εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2000.

Σε ό,τι αφορά τον ρυθμό αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, ο οίκος αναμένει ότι θα φτάσει το 2% φέτος και να επιταχυνθεί στο 2,8% σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις, υποστηριζόμενος από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούν στην άρση των εμποδίων στην υλοποίηση επενδύσεων. Επιπλέον, τα δημοσιονομικά μέτρα που παρουσιάζονται στο σχέδιο προϋπολογισμού για το 2020, στρέφουν τη δημοσιονομική πολιτική προς μέτρα στήριξης της ανάπτυξης.

Ο οίκος επισημαίνει επίσης ότι το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έχει επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, και αποσκοπεί στη στήριξη της παραγωγικότητας και στην ενίσχυση της ανάπτυξης, μειώνοντας τη γραφειοκρατία που στο παρελθόν αποτελούσε “βαρίδι” για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Τονίζει ακόμη, ότι μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνει ότι η πλήρης εφαρμογή των μέτρων θα μπορούσε να προσθέσει τουλάχιστον 5 ποσοστιαίες μονάδες στο πραγματικό ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας συνέβαλαν στην αύξηση της απασχόλησης και στη μείωση του ποσοστού ανεργίας. Η ανεργία μειώθηκε σε 16,9% τον Ιούλιο του 2019 από 19,1% τον Ιούλιο του 2018, αν και παραμένει η υψηλότερο στην ΕΕ.

Η DBRS θεωρεί ότι η ισχυρή δέσμευση στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα οδηγήσει σε νέες κινήσεις και θα διασφαλίσει τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη υιοθετηθεί. Γεγονός που ενισχύει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας και, ως εκ τούτου, οδήγησε σε αύξηση της ποιοτικής αξιολόγησης της DBRS για το “πολιτικό περιβάλλον”.

Ο καναδικός οίκος DBRS κλείνει ουσιαστικά σήμερα τον κύκλο των προγραμματισμένων αξιολογήσεων της πιστοληπτικής ικανότητα της Ελλάδας για το 2019.

Μετά την κίνηση της S&P την περασμένη Παρασκευή, η οποία ουσιαστικά “άνοιξε” τον δρόμο των αναβαθμίσεων της Ελλάδας μετά τις εκλογές του Ιουλίου, η αγορά ανέμενε ευρέως “καλά νέα” και από την DBRS σήμερα. Οι περισσότερες εκτιμήσεις μιλούσαν για αναβάθμιση των προοπτικών της χώρας σε θετικές από σταθερές που τις είχε θέσει κατά την αξιολόγηση του Μαΐου, ωστόσο υπήρξαν και κάποιες πολύ πιο αισιόδοξες προβλέψεις για αναβάθμιση και του rating της Ελλάδας, φέρνοντας έτσι τη χώρα δύο βαθμίδες μακριά από τo investment grade και από το QE, και που θα αποτελούσε “ορόσημο” για την αγορά.

Όπως είχε σημειώσει η DBRS στη τελευταία της έκθεση για την Ελλάδα –  όταν και την αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα, στο BB (low) από B (high) –  οι παράγοντες που θα οδηγήσουν σε νέα αναβάθμιση της χώρας είναι οι εξής 4: (1) η συνεχιζόμενη εφαρμογή δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της μελλοντικής οικονομικής ανάπτυξης, (2) η συμμόρφωση με το πρόγραμμα της μεταμνημονιακής εποπτείας (3) η σταθεροποίηση της πρόσβασης στην αγορά ομολόγων (4) η συνεχιζόμενη βελτίωση της οικονομικής υγείας των τραπεζών.

Αξίζει να σημειώσουμε η Moody’s έχει την πιο “αυστηρή” αξιολόγηση καθώς βαθμολογεί ακόμα την Ελλάδα τέσσερα σκαλοπάτια κάτω από την “επενδυτική βαθμίδα”. Ωστόσο η αγορά δεν αποκλείει μία έκτακτη αναβάθμιση από το οίκο, μετά και τις πολύ θετικές εξελίξεις που έχουν σημειωθεί από τον Αύγουστο όταν και είχε δώσει το τελευταίο του review. Σε αυτές τις εξελίξεις συμπεριλαμβάνονται η πλήρης άρση των capital controls, η περαιτέρω ραγδαία πτώση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και η έκκριση του σχεδίου “Ηρακλής” από την Κομισιόν.

Πηγή: capital.gr