Μπέττυ Σκούφα: «Το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί μετατρέποντας όλη τη χώρα σε ένα απέραντο Γκουαντάναμο»

303

Ομιλία της Βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας στην Ολομέλεια της Βουλής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό

«Το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πρόκειται να λυθεί μετατρέποντας όλη τη χώρα σε ένα απέραντο Γκουαντάναμο. Αντί να ψάχνουμε για τους σύγχρονους εσταυρωμένους και αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να ψάχνουμε για science fiction τύπου Σταρ Τρεκ όντα, όπως οι «λαθρομετανάστες» και οι «λαθροεισβολείς», ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα μας σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου με ειρήνη, δικαιοσύνη, σεβασμό των διεθνών συμβάσεων σε όλα τα πεδία και επίπεδα», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τίτλο «Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις».

«Εκκωφαντική σιωπή» από ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ

Η Βουλεύτρια Πιερίας εξέφρασε την έκπληξη και απογοήτευσή της για την «εκκωφαντική σιωπή», των συναδέλφων Βουλευτών και Βουλευτριών του ΚΚΕ και του ΚΙΝΑΛ σε σχέση με το νομοσχέδιο.

Η κατάργηση του Υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αναφερόμενη στην πολιτική της Κυβέρνησης για το προσφυγικό σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει γιατί η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατάργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όλες τις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου Υπουργείου τις εκχώρησε στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. «Αλήθεια, από ποιον θέλετε να προστατεύσετε τους πολίτες; Μήπως από τους «λαθρομετανάστες» και τους «λαθροεισβολείς»;» είπε, απευθυνόμενη στους βουλευτές της Ν.Δ.

«Ποτίζετε τις νέες γενιές με το δηλητήριο της ξενοφοβίας»

«Ο ελληνικός λαός δεν μπορεί να καταλάβει, επίσης, για ποιον λόγο θέλετε να γαλουχήσετε τις νέες γενιές, ποτίζοντάς τες με το δηλητήριο της ξενοφοβίας. Δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο εσείς οι ίδιοι δεν έχετε γαλουχηθεί επαρκώς και ουσιωδώς με τις πανανθρώπινες αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, της αλληλεγγύης και της αγάπης, της απροϋπόθετης αγάπης προς τον πλησίον, όποιος κι αν είναι αυτός» πρόσθεσε η κα Σκούφα και συνέχισε: «Η νέα γενιά δεν μπορεί να καταλάβει για ποιον λόγο θα πρέπει να αντιμετωπίζει τον συμμαθητή στη σχολική τάξη, αυτόν που έχει σκούρο χρώμα ή αυτόν με τα σχιστά μάτια, ως «λαθροεισβολέα» και να πρέπει να αναρωτιέται σε ποια κατηγορία ανήκει, σύμφωνα με τον επίπλαστο διαχωρισμό μεταξύ μετανάστη και πρόσφυγα. Για ποιον λόγο θα πρέπει να αισθάνεται φόβο απέναντί του, να ταμπουρώνεται πίσω από μια λάθρα ιδέα τυφλού εθνικισμού. Για ποιον λόγο δεν θα πρέπει να αντιτείνει χείρα βοηθείας στον συμμαθητή αυτόν, στον συμμαθητή τον Ρομά, τον Σύρο, από τη Σομαλία, από τη Δανία».

Οι «ασφαλείς χώρες» της Ν.Δ και η πραγματικότητα

«Οι μικρές μαθητές και μαθήτριες, αυτές οι άδολες και αγνές ψυχές, θα σκεφτούν για το προσφυγάκι, το μεταναστάκι, αυτό που οι γονείς του μπορεί και να μην έχουν όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα παραμονής στη χώρα, αυτό που μπορεί να έχει γεννηθεί σε ένα ΚΥΤ ή που ένας υπέροχος άνθρωπος μαιευτήρας το έφερε στον κόσμο στην Ελλάδα, θα σκεφτούν λοιπόν, για αυτόν τον συμμαθητή ή συμμαθήτριά τους ότι έχει ανάγκες, ότι μπορεί να έχει καλό ή δύστροπο χαρακτήρα, ότι είναι ή δεν είναι καλός μαθητής, ότι είναι ή δεν είναι καλός στην παρέα. Το μόνο, όμως, που δεν θα σκεφθούν τα ελληνόπουλα είναι εάν ο συμμαθητής τους αυτός προέρχεται από “ασφαλή” χώρα. Και ποιες είναι, αλήθεια, αυτές οι “ασφαλείς χώρες”; Και ποιος μπορεί με ασφάλεια να ορίσει τις ασφαλείς χώρες; Και ποιος, αλήθεια, άνθρωπος αφήνει το σπιτικό και το βιός του έτσι, επειδή του την κάπνισε; Μήπως είναι όλα παντού στον κόσμο καλά καμωμένα; Δεν υπάρχουν ζάμπλουτες και πάμφτωχες χώρες; Δεν υπάρχουν χώρες που άθλια καθεστώτα καταπνίγουν τα δίκαια του λαού; Δεν υπάρχουν χώρες που επικρατεί ο πόλεμος, οι εμφύλιοι και τα παιδιά καθημερινά είναι αναγκασμένα να ζουν με τον διαρκή φόβο για τη ζωή τους;» τόνισε η κα Σκούφα.

Το «σύνδρομο παραίτησης» των προσφύγων και κυρίως των παιδιών

Η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην ομιλία της στο λεγόμενο σύνδρομο παραίτησης, που εμφανίζουν ειδικά τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών. Εκείνο το σύνδρομο, δηλαδή, κατά το οποίο το πιτσιρίκι χάνει παντελώς το ενδιαφέρον για τη ζωή, χάνει την όρεξή του, μπορεί να κάθεται για ώρες ακίνητο και που, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις γιατρών, δεν μπορεί να ανιχνευθεί, διότι οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν υποκείμενες σωματικές ή νευρολογικές ανωμαλίες. «Πώς ζητάτε για την ευαλωτότητα αιτιολογημένη κρίση για το ποσοστό ανατομοφυσιολογικής βλάβης, αφού υπάρχουν και ασθένειες μη ανιχνεύσιμες σωματικά;», αναρωτήθηκε.

Οι ανησυχίες της Ύπατης Αρμοστείας για το νομοσχέδιο και ο αποκλεισμός της

«Αλήθεια, γιατί καταργήσατε από τις Ανεξάρτητες Επιτροπές Προσφυγών το μέλος που οριζόταν από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ; Μήπως επειδή ο Αντιπρόσωπος του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ έκανε αρνητικές δηλώσεις για το νομοσχέδιο, λέγοντας, για παράδειγμα, ότι οι προτεινόμενες αλλαγές θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπους που έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας; Μήπως επειδή η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει την ανησυχία της και για το ότι τα ασυνόδευτα παιδιά και άλλοι ευάλωτοι αιτούντες άσυλο θα εξετάζονται με ταχύρρυθμες διαδικασίες; Ή μήπως επειδή η Ύπατη Αρμοστεία ανησυχεί επιπλέον για το ότι ο νέος νόμος εισάγει εκτενείς διατάξεις για τη γενικευμένη κράτηση των αιτούντων άσυλο, αυξάνοντας τη μέγιστη χρονική περίοδο κράτησης από τρεις σε δεκαοκτώ μήνες συν δεκαοκτώ, σύνολο τριάντα έξι, δηλαδή τρία χρόνια κράτησης;» υπογράμμισε η κα Σκούφα.

«Ψάχνετε για σύγχρονους εσταυρωμένους και αποδιοπομπαίους τράγους»

«Αλήθεια, έχετε φτιάξει όλες τις απαραίτητες δομές ώστε να αξιώνετε από τους αναγνωρισμένους πρόσφυγες να αποχωρήσουν από τις δομές φιλοξενίας εντός δύο μηνών; Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός από την Κυβέρνηση για αυτούς και για τα απαιτούμενα προγράμματα ένταξης;» τόνισε, επισημαίνοντας τέλος ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν πρόκειται να λυθεί μετατρέποντας όλη τη χώρα σε ένα απέραντο Γκουαντάναμο. «Αντί να ψάχνουμε για τους σύγχρονους εσταυρωμένους και αποδιοπομπαίους τράγους, αντί να ψάχνουμε για science fiction τύπου Σταρ Τρεκ όντα, όπως οι «λαθρομετανάστες» και οι «λαθροεισβολείς», ας καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να καταστήσουμε τη χώρα μας σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου με ειρήνη, δικαιοσύνη, σεβασμό των διεθνών συμβάσεων σε όλα τα πεδία και επίπεδα» κατέληξε.

 

Δείτε εδώ, το βίντεο από την ομιλία.