Αυστηρότερες ποινές για χρήση μολότοφ

188

Αυστηρότερες ποινές για την κατοχή και χρήση μολότοφ, ενίσχυση του ποινικού «οπλοστασίου» σε ό,τι αφορά τα εγκλήματα που σχετίζονται με την τρομοκρατία και σειρά αλλαγών σε καίρια θέματα, όπως οι άδειες κρατουμένων, η διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής πλειστηριασμού, η δωροληψία και η δωροδοκία πολιτικών προσώπων, αλλά και η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Ειδικότερα:

Η χρήση μολότοφ σε δημόσιους χώρους και η παραβίαση των διατάξεων για διατάραξη της κοινής ειρήνης αναβαθμίζεται σε κακούργημα, από πλημμέλημα. «Οποιος κατασκευάζει, προμηθεύεται ή κατέχει εκρηκτικές ύλες ή εκρηκτικές βόμβες από τις οποίες μπορεί να προκληθεί κίνδυνος για άνθρωπο τιμωρείται με φυλάκιση τριών ετών», αναφέρεται στο άρθρο 272 και προστίθεται ότι ο δράστης δεν τιμωρείται εάν παραδώσει με τη θέλησή του στις Αρχές τις εκρηκτικές ύλες που κατέχει ή εμποδίσει άλλους να κάνουν χρήση αυτών. Επιπλέον, θα επιβάλλεται ποινή κάθειρξης δέκα ετών εάν διαπράττεται διατάραξη κοινής ειρήνης κατά την τέλεση του αδικήματος της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών.

Σχετικά με τους πολυϊσοβίτες, όπως οι καταδικασθέντες για τη «17Ν», προβλέπεται ότι θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποφυλάκιση μόνο εάν έχουν εκτίσουν 22 χρόνια από την ποινή που τους έχει επιβληθεί και όχι 17, που ισχύει σήμερα. Παράλληλα, για το αδίκημα της απόδρασης κρατουμένου προβλέπεται ποινή φυλάκισης τριών ετών για τους σωφρονιστικούς ή άλλους υπαλλήλους εάν διαπιστωθεί ότι βοήθησαν τον κρατούμενο να αποδράσει.

Φυλάκιση έως τρία έτη προβλέπεται για όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτίρια (νοσοκομεία, πρεσβείες, δικαστήρια, επιχειρήσεις κοινής ωφελείας – ΔΕΗ κ.λπ.) «και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας» και από ένα έως τρία έτη για όσους διακόπτουν τη διεξαγωγή πλειστηριασμών. Επιπλέον με φυλάκιση έως τρία έτη ή χρηματική ποινή θα τιμωρείται όποιος διαταράσσει την ασφάλεια της συγκοινωνίας στους δρόμους με καταστροφή ή μετακίνηση εγκαταστάσεων ή αυτοκινήτων και με τοποθέτηση εμποδίων.

Εισάγεται ρύθμιση για την επιβολή της ποινής της κάθειρξης έως δέκα έτη και χρηματική ποινή σε περίπτωση τέλεσης κλοπής με διάρρηξη από δύο ή περισσότερους που δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση.

Οποιος εντοπιστεί να οδηγεί υπό την επήρεια αλκοόλ, ναρκωτικών ή να παίρνει μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες θα τιμωρείται με φυλάκιση έως τρία χρόνια εάν προκάλεσε κίνδυνο σε υλικά αγαθά, ενός χρόνου εάν προκάλεσε κίνδυνο σε άνθρωπο, κάθειρξη έως δέκα χρόνια εάν προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη και κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών εάν επήλθε απώλεια ανθρώπινης ζωής. 

Πηγή: kathimerini.gr