Υποπτες παραλείψεις στην επίμαχη συνομιλία Τραμπ-Ζελένσκι

246

Ο Αλεξάντερ Βίντμαν, στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξέρχεται από το Καπιτώλιο την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δύο αποσπάσματα της τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, τον Ιούλιο, παραλείφθηκαν από την απομαγνητοφώνηση που κοινοποίησε ο Λευκός Οίκος, σύμφωνα με την κατάθεση του αντισυνταγματάρχη Αλεξάντερ Βίντμαν ενώπιον της επιτροπής της Bουλής που εξετάζει την καθαίρεση του Αμερικανού προέδρου. «Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι οι δύο “ελλείψεις” στην κασέτα ήταν λόγια του προέδρου Τραμπ. Κάποιοι ίσως θεωρήσουν ότι οι παραλείψεις αυτές είναι σημαντικές. Εγώ δεν το νομίζω», είπε χθες μέλος της επιτροπής, ο Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Πενσιλβάνια Σκοτ Πέρι.

Στην κατάθεσή του, το στέλεχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Αλεξάντερ Βίντμαν ανέφερε ότι, αφού άκουσε τη συνομιλία, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος απείλησε την εθνική ασφάλεια ασκώντας πιέσεις στον Ουκρανό ομόλογό του να διατάξει έρευνα γύρω από τον τέως αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον γιο του, Χάντερ. Οι εφημερίδες The New York Times και The Wall Street Journal αποκάλυψαν ότι ο Βίντμαν κατέθεσε για τις ελλείψεις στην καταγραφή της συνομιλίας, αναφέροντας ότι απέτυχε να τις αποκαταστήσει.

Τα σχόλια του βουλευτή Πέρι, όμως, επιβεβαίωσαν την ακρίβεια της κατάθεσης του Βίντμαν. «Τα λόγια που παραλείφθηκαν είχαν ήδη καταγραφεί σε άλλα σημεία της συνομιλίας και μπορεί να θεωρούνται σημαντικά από κάποιους. Η παράλειψη αυτή οφείλεται σε γραμματειακό σφάλμα», είπε ο Πέρι, ο οποίος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι, στην κεκλεισμένων των θυρών κατάθεσή του, ο Βίντμαν αποκάλυψε πως η συνομιλία Τραμπ – Ζελένσκι αφορούσε τη διαφθορά στην Ουκρανία και τη συμμετοχή του Χάντερ Μπάιντεν στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής ενεργειακής εταιρείας Burisma.

Πηγή: kathimerini.gr