Βρετανία: Προς συνεργασία με Φάρατζ οι Συντηρητικοί

232

Ενας εργάτης του δήμου σκουπίζει τα ξερά φύλλα έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, στην Ντάουνινγκ Στριτ.

ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο μεγάλος χορηγός του κόμματος Brexit, Ααρον Μπανκς, προέτρεψε χθες τον ιδρυτή του, Νάιτζελ Φάρατζ, να σκεφτεί «ρεαλιστικά», αποσύροντας τους υποψηφίους του από περιφέρειες στις οποίες θα μπορούσαν να κάνουν εκλογική ζημιά στο Συντηρητικό Κόμμα και να συμμετάσχει μόνο στις αναμετρήσεις που θα βλάψουν το Εργατικό Κόμμα. Οι ζυμώσεις για την προεκλογική συνεργασία του κόμματος του Φάρατζ με τους Συντηρητικούς του Μπόρις Τζόνσον είναι δυνατόν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα της κρίσιμης αναμέτρησης της 12ης Δεκεμβρίου.

«Αν ο Νάιτζελ αποφασίσει με ρεαλισμό πού να κατεβάσει υποψηφίους, ώστε να βοηθήσει στην υλοποίηση του Brexit, οι ψηφοφόροι θα τον ανταμείψουν», δήλωσε ο πολυεκατομμυριούχος Μπανκς. Την ίδια στιγμή που οι οδηγίες της οικονομικής ελίτ βάραιναν στους σχεδιασμούς του ευρύτερου συντηρητικού χώρου, οι Εργατικοί συγκέντρωναν πάνω από 350.000 στερλίνες σε μικρές δωρεές, λίγες ώρες μετά την οριστικοποίηση της ημερομηνίας των εκλογών.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επέμεινε στο θέμα της εξάρτησης των πολιτικών αντιπάλων του από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αποκαλύπτοντας ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, εκπρόσωποι της βρετανικής κυβέρνησης συναντήθηκαν πέντε φορές με αξιωματούχους της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι ζητούν υψηλότερες τιμές για τα φάρμακα στη βρετανική αγορά.

Ο Τζόνσον σημείωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές των Συντηρητικών θα δεσμευθούν εκ των προτέρων να ψηφίσουν τη συμφωνία αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ, αντιθέτως, σε περίπτωση νίκης των Εργατικών, η Βρετανία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ακόμη δύο δημοψηφίσματα». «Ενα γιατί ο Κόρμπιν δεν μπορεί να αποφασίσει αν θέλει ή δεν θέλει το Brexit και ένα γιατί η Σκωτία θα θελήσει να ψηφίσει ξανά για ανεξαρτησία». Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα, που παρουσιάζει έντονη δυναμική ανόδου και θεωρείται πιθανός μελλοντικός κυβερνητικός εταίρος του Εργατικού Κόμματος, έχει ανακοινώσει ότι θα ζητήσει νέο δημοψήφισμα για την απόσχιση της Σκωτίας. Ο Κόρμπιν τάσσεται κατά της απόσχισης της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και δηλώνει ότι, ως πρωθυπουργός, θα επέτρεπε σκωτσέζικο δημοψήφισμα, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά όχι σύντομα.

Πηγή: kathimerini.gr