Σε θέσεις μάχης ξανά οι γιατροί

254

Τον Ιούνιο τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια έκλεισαν για τρία 24ωρα διαμαρτυρόμενα για τις αναγκαστικές εκπτώσεις που τους είχαν επιβληθεί.

Σε τροχιά απεργιακών κινητοποιήσεων εισέρχονται ξανά οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί και τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα, λόγω των μεγάλων περικοπών στις αποζημιώσεις τους για εξετάσεις που διενήργησαν ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών ενώσεων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας αποφάσισε να προχωρήσει σε προειδοποιητική απεργία εντός του Νοεμβρίου, θυμίζοντας ημέρες του προεκλογικού Ιουνίου 2019, όταν τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια έκλεισαν για τρία 24ωρα, διαμαρτυρόμενα για τις αναγκαστικές εκπτώσεις που τους είχαν επιβληθεί. Οπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση του ΠΙΣ, «μέχρι στιγμής ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι σε θέση να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα βελτίωσης των οικονομικών δεδομένων των ιατρών και των διαγνωστικών εργαστηρίων, με την κατάργηση ή τον περιορισμό του clawback (σ.σ.: μηχανισμός επιστροφής της δαπάνης που υπερβαίνει τον κλειστό προϋπολογισμό από τους παρόχους στον Οργανισμό)».

Οπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των γιατρών και των εργαστηρίων, η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας τελεί υπό καθεστώς ακραίας υποχρηματοδότησης, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες μη βιώσιμες για τα εργαστήρια. Το πρόβλημα έχει ενταθεί τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της επιλογής της προηγούμενης κυβέρνησης να αυξήσει παροχές σε ασφαλισμένους, χωρίς να αυξήσει και τους αντίστοιχους πόρους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2018 τα εργαστήρια καλούνται να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ ως clawback το ποσό των 120 εκατ. ευρώ. Οι προβλέψεις για το 2019 είναι ότι η υπέρβαση από τον προϋπολογισμό την οποία θα κληθούν να επιστρέψουν στον ΕΟΠΥΥ τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα κινηθεί σε εξίσου υψηλά επίπεδα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2019 εκτιμάται ότι το clawback θα διαμορφωθεί στα 58 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο ΕΟΠΥΥ θα διαθέσει φέτος για διαγνωστικές εξετάσεις το ποσό των 393 εκατ. ευρώ, στα οποία περιλαμβάνονται και 27 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε δεσμευθεί η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Οπως τονίστηκε κατά τη σύσκεψη, ο ΕΟΠΥΥ θα διαθέσει συνολικά το 2019 για ιατρικές επισκέψεις και διαγνωστικές εξετάσεις ασφαλισμένων 480 εκατ. ευρώ, τη στιγμή που οι λειτουργικές δαπάνες του Οργανισμού με τους 1.500 υπαλλήλους φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Βασίλης Πλαγιαννάκος και η αντιπρόεδρος Θεανώ Καρποδίνη, που παρέστησαν στη σύσκεψη, αναγνώρισαν την ασφυκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί για τα εργαστήρια και τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς και δεσμεύθηκαν για αύξηση του προϋπολογισμού για διαγνωστικές εξετάσεις στο τέλος του χρόνου μέσω ανακατανομής των πόρων του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, δήλωσαν ότι θα γίνει προσπάθεια ενίσχυσης των πόρων μέσω κονδυλίων από την Πρόνοια και το μεταναστευτικό.

Πηγή: kathimerini.gr