Ποια είναι τα μεγάλα πορτοφόλια της tax free αγοράς

261

της Αλεξάνδρας Γκίτση

Κινέζοι, Αμερικανοί και Ισραηλινοί παραμένουν τα μεγάλα πορτοφόλια στην αγορά του Tax Free Shopping (TFS) η οποία στο εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου αναπτύχθηκε κατά 29% σε αξία, 22% σε σύνολο συναλλαγών και κατά 6% στη μέση κατανάλωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Global Blue, κορυφαίοι globe shoppers συνεχίζουν να παραμένουν οι Κινέζοι με μερίδιο 31%, οι Αμερικάνοι με 14% και οι ταξιδιώτες από το Ισραήλ με 6%.

Στην αξία αγορών ανά εθνικότητα, αλματώδη αύξηση 54% παρουσιάζουν οι αγορές στις οποίες προχώρησαν το εξεταζόμενο διάστημα οι Αμερικάνοι, ακολουθούν οι Αιγύπτιοι (αύξηση 50%), οι Ισραηλινοί με αύξηση 41% και οι Καναδοί με 39%. Οι Κινέζοι συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά για 5η χρονιά με ποσοστό 18%. Αλματώδης ανάπτυξη παρατηρείται και στον αριθμό των συναλλαγών. Οι συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 48% από Αιγύπτιους, κατά 37% από Ισραηλίτες και κατά 36% από Αμερικάνους.

Σε ό,τι αφορά στην αξία των συναλλαγών ανά περιφέρεια, η περιοχή της Αττικής διατηρεί τα πρωτεία με μερίδιο 64%, η Μύκονος βρίσκεται στη δεύτερη θέση με μερίδιο 14% και τρίτη ακολουθεί η Μακεδονία με μερίδιο 12%.

Όλες οι περιφέρειες της Ελλάδας, παρουσιάζουν ανάπτυξη, με την Πελοπόννησο (68%), τα νησιά του Ιονίου (41%) και τη Σαντορίνη (35%) να σημειώνουν τους υψηλότερους ρυθμούς. Οι globe shoppers που επισκέπτονται τη χώρα μας συνεχίζουν να επιλέγουν αγορές στη κατηγορία μόδα-ρουχισμός δαπανώντας ποσοστό της τάξεως του 52% ενώ μόλις το 23% της δαπάνης ανήκει στη κατηγορία κόσμημα/ρολόι.

Η αγορά TFS σημειώνει σταθερά σημαντική ανάπτυξη η οποία συνδέεται με την αύξηση των τουριστικών ροών στη χώρα μας. Ωστόσο, όπως τονίζει ο Μάνθος Δημόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Blue στην Ελλάδα, “για τη διατήρηση της ανάπτυξης της αγοράς Tax Free Shopping, είναι αναγκαίος σήμερα ο εκσυγχρονισμός της χώρας με την απλοποίηση των διαδικασιών και της ψηφιοποίησης των τελωνείων.

Ο μετασχηματισμός των υφιστάμενων διαδικασιών και η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας, θα καταστήσει τους κρατικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς αποτελεσματικότερους και αποδοτικότερους.

Συγχρόνως, η ψηφιοποίηση των διαδικασιών επιστροφής ΦΠΑ, θα προσφέρει στη χώρα πολλαπλά οφέλη όπως αυτοματοποίηση διαδικασιών, μείωση αναμονής στα τελωνεία, ασφάλεια, διαφάνεια, εξοικονόμηση πόρων, αύξηση συναλλαγών και βελτίωση της εθνικής μας εικόνας στο εξωτερικό.”

Πηγή: capital.gr