Moody’s: Η πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας

253

Πιστωτικά θετική χαρακτηρίζει η Moody’s την πρόωρη αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ ύψους 2,7 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 8,4 δισ. ευρώ περίπου, τονίζοντας πως η κίνηση θα μειώσει το επιτοκιακό κόστος και οριακά θα βελτιώσει τη μέση ωρίμανση του χρέους, βελτιώνοντας έτσι τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η κίνηση έρχεται μετά την πλήρη άρση των capital controls, την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και την έγκριση του σχεδίου “Ηρακλής”, εν μέσω βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη χώρα.

μμμ

Η πρόωρη αποπληρωμή των 2,7 δισ. ευρώ εξοφλεί ουσιαστικά τις πληρωμές για το 2019 και το 2020 προς το ΔΝΤ. Αν και το Ταμείο είναι ένας σχετικά μικρός πιστωτής της Ελλάδας (2,3% του χρέους της γενικής κυβέρνησης) ωστόσο είναι πιστωτικά θετική, γιατί το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ κυμαίνεται σε μέσο όρο στο 4,9% και είναι σημαντικά υψηλότερο από αυτό των δανείων του ESM και του EFSF, το οποίο σε μέσο όρο διαμορφώνεται στο 1,4%. Είναι επίσης υψηλότερο από το επιτόκιο της επανέκδοσης του 10ετούς ομολόγου (1,5%) καθώς και του 7ετούς (19%) το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο.

Πιο σημαντική η έγκριση του “Ηρακλή”

Με αυτή την κίνηση η Ελλάδα θα εξοικονομήσει περίπου 70 εκατ. ευρώ  ή περίπου 1,2% από επιτοκιακά κόστη. Η χώρα έχει πληρωμές αρχικού κεφαλαίου και τόκων προς το ΔΝΤ ύψους 1,9-2 δισ. ευρώ κάθε χρόνο την περίοδο 2021-2023 και περίπου 300 εκατ. ευρώ το 2024. Ωστόσο το προφίλ πληρωμών τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαχειρίσιμο.

Ο οίκος σημειώνει πως η Ελλάδας έχει αντλήσει από τις αγορές 9 δισ. ευρώ μετά την έξοδο από τα μνημόνια και με συνεχώς μειούμενο επιτόκια, ενώ τονίζει ότι η έγκριση του”Ηρακλή” από την Κομισιόν δυνητικά είναι πιο σημαντική από την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του μεγάλου αποθέματος κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Ελευθερία Κούρταλη

Πηγή: capital.gr