Κάλυψη στη Χ.Α. και φραστική επίθεση στο δικαστήριο

963

Είχε συμπληρώσει σχεδόν δύο ώρες απολογούμενος στη δίκη της Χρυσής Αυγής, όταν ο Γιάννης Λαγός επιτέθηκε φραστικά στην έδρα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. «Δεν θα με κάνετε να φοβηθώ», είπε χαρακτηρίζοντας τη διαδικασία «ντροπιαστική». Νωρίτερα είχε επιχειρήσει να καλύψει τους συγκατηγορούμενούς του –κυρίως τον επικεφαλής των τοπικών γραφείων στη Νίκαια, Γιώργο Πατέλη– και να απεμπλέξει τη Χρυσή Αυγή από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που πρωτοκλασάτο στέλεχος της νεοναζιστικής οργάνωσης στρέφεται κατά του δικαστηρίου. Είχε προηγηθεί η κίνηση του Ηλία Κασιδιάρη στη δική του απολογία, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις του αναπληρωτή εισαγγελέα, λέγοντας ότι «δεν στοχεύει στην αποκάλυψη της αλήθειας». Η αντίδραση του Λαγού, όμως, πέρα από την πρωτοφανή έντασή της τοποθέτησε για πρώτη φορά στο ίδιο κάδρο όλη τη σύνθεση του δικαστηρίου κατηγορώντας τους για ατολμία και έλλειψη σθένους. Από τα πρώτα του λόγια, άλλωστε, επισήμανε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη (λέγοντας ότι γίνεται αποσπασματική χρήση μηνυμάτων του και συνομιλιών) και αργότερα αποκάλεσε «θέατρο» τη διαδικασία. Απομένει να φανεί εάν θα συνεχιστεί η απόπειρα απαξίωσης του δικαστηρίου και στην απολογία του Μιχαλολιάκου την επόμενη εβδομάδα.

Η απολογία του Λαγού ήταν κρίσιμη, καθώς υπήρξε ένα από τα παλιότερα στελέχη της οργάνωσης (εντάχθηκε σε αυτήν, είπε, στα τέλη του 1999), είχε ρόλο στο πειθαρχικό της συμβούλιο και η τοπική οργάνωση της Νίκαιας βρισκόταν στην περιφέρεια ευθύνης του. Μετά την εκλογή του στην Ευρωβουλή τον περασμένο Μάιο, ο Λαγός αποχώρησε από τη Χ.Α. Ωστόσο, στα όσα ισχυρίστηκε χθες δεν φάνηκε να ξεστρατίζει από τη γραμμή στήριξης στον πρώην αρχηγό του. Είπε ότι δεν ενημέρωσε τον Μιχαλολιάκο για τη δολοφονία του Φύσσα στη συνομιλία που είχαν στις 00.37 τη νύχτα του συμβάντος και ότι κουβέντιασαν μόνο για το πρόγραμμα μετακίνησης που είχε την επόμενη ημέρα. Το δικαστήριο επέμεινε στην αλληλουχία των συνομιλιών από σταθερά και κινητά τηλέφωνα που είχε ο Λαγός με τον Πατέλη. Από τις 21.20 έως και τις 02.44, πριν και μετά τη δολοφονία, οι δύο κατηγορούμενοι φαίνεται ότι έχουν ανταλλάξει πάνω από δέκα κλήσεις. Ο Λαγός είπε ότι έμαθε για το μαχαίρωμα του Φύσσα από τον Πατέλη, αλλά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε ούτε ότι ενημερώθηκε για την παρουσία άλλων χρυσαυγιτών στη σκηνή του εγκλήματος στο Κερατσίνι.

Χαρακτήρισε και αυτός, όπως έχουν ήδη κάνει και άλλοι συγκατηγορούμενοί του, «περαστικό» τον Ρουπακιά από τη Χ.Α., λέγοντας ότι δεν θα τον αναγνώριζε στον δρόμο. Ακόμη και όταν ρωτήθηκε για την ενεργό συμμετοχή του Ρουπακιά σε ομιλίες, στην κατασκήνωση της Νέδας και σε άλλες χρυσαυγίτικες εκδηλώσεις, επέμεινε στον ισχυρισμό του. Ωστόσο, ανέφερε ότι τα γραφεία της Νίκαιας έκλεισαν μετά τη δολοφονία Φύσσα για λόγους ασφαλείας, όχι για τον πειθαρχικό έλεγχο εμπλεκόμενων μελών. Τα όσα είπε έρχονται σε αντίθεση με την απολογία του Ηλία Παναγιώταρου, ο οποίος είχε μιλήσει για απόφαση Μιχαλολιάκου και «συνοπτικές διαδικασίες» με τις οποίες παύτηκαν ο Πατέλης και ο συγκατηγορούμενός του Ιωάννης Καζαντζόγλου από τη Χ.Α. και μπήκε λουκέτο στην τοπική της Νίκαιας.

Ο Λαγός στράφηκε και κατά του συγκατηγορουμένου του Νίκου Μίχου, λέγοντας ότι «γονάτισε» για να αποφύγει τις νομικές συνέπειες. Ο Μίχος, ο οποίος επίσης έχει αποχωρήσει από τη Χρυσή Αυγή, ήταν το μόνο στέλεχος που στην απολογία του ήρθε σε ευθεία ρήξη με τον Μιχαλολιάκο και την οργάνωση. Αντιφασίστες και μέλη του ακροατηρίου αποκάλεσαν τον Λαγό «δολοφόνο» και «φασίστα» όταν τελείωσε την απολογία του. Εκείνος αποχώρησε υπό τα χειροκροτήματα περίπου δέκα συνοδών του.

Πηγή: kathimerini.gr