Ολο και πιο βαθιά η εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια – Επίκεντρο τα Πιέρια Ορη, ο Ολυμπος και το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου

542

Σε υποδομές «πρώτης γραμμής» αναδεικνύονται Στεφανοβίκειο και Λάρισα για ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, στην κλιμάκωση της στρατιωτικής προπαρασκευής τους, έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, με την Ελλάδα στο επίκεντρο αυτών των επικίνδυνων για το λαό ανταγωνισμών.

Συγκεκριμένα, κατόπιν της εκφόρτωσής τους στο λιμάνι του Βόλου ξεκίνησε η ανάπτυξη ελικοπτέρων και προσωπικού της 3ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (3 CAB) των ΗΠΑ στο Στεφανοβίκειο. Διαδεχόμενη την 4η CAB που αναπτύχθηκε πέρυσι στην ίδια περιοχή, δύναμη τάγματος της 3ης CAB (περίπου 40 ελικόπτερα, τύπων «Apache», «Black Hawk» και «Chinook», οχήματα και κάπου 300 άτομα προσωπικό, χειριστές, τεχνικοί, διαβιβαστές, κ.ά.) θα παραμείνει έως την άνοιξη του 2020 στην περιοχή, σε υλοποίηση της πρόσφατα υπογραφείσας Συμφωνίας για τις βάσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, πραγματοποιώντας πλήθος συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων με προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Αλλωστε, ακριβώς στο ίδιο πλαίσιο, στα τέλη Νοέμβρη αναμένεται να φθάσουν στον Βόλο και οι Ειδικές Δυνάμεις της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας του αμερικανικού στρατού, για κοινές ασκήσεις με προσωπικό της ελληνικής 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Οπως λέγεται, επίκεντρο της εκπαιδευτικής δραστηριότητας θα είναι τα Πιέρια Ορη, ο Ολυμπος και το Πεδίο Βολής Λιτόχωρου, όπου τα αμερικανικά ελικόπτερα θα πραγματοποιήσουν και βολές. Οι αμερικανικές δυνάμεις, εκμεταλλευόμενες και τη γεωμορφολογία της περιοχής και τις συνεχείς εναλλαγές που παρουσιάζει, εντός μικρής απόστασης, το ελληνικό ανάγλυφο, θα εκπαιδευτούν σε επιχειρήσεις τόσο σε πεδινό όσο και ορεινό έδαφος, ενώ θα έχουν και την ευκαιρία για εκτέλεση αποστολών πάνω από τη θάλασσα, δοκιμάζοντας και βελτιώνοντας τις δολοφονικές τους ικανότητες.

Δεν σταματούν βέβαια εκεί. Οπως λέγεται, τις εγκαταστάσεις στο Στεφανοβίκειο έχουν επιθεωρήσει ήδη επιτελείς και της αμερικανικής 1ης CAB, προετοιμάζοντας τη δική τους ανάπτυξη στην περιοχή, που θα γίνει μέσα στο 2020, αφού φύγει η 3η.

Ολα τα παραπάνω, καθώς ξεκίνησε η 5η περιοδική ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων των Αμερικανών στην Ευρώπη, στο πλαίσιο της επιχείρησης του ΝΑΤΟ «Atlantic Resolve», που με πρόσχημα τα γεγονότα του 2014 στην Κριμαία, έκτοτε συγκεντρώνει και παρατάσσει δυνάμεις σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία. Επιχείρηση στην οποία πλέον η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο, έχοντας άλλωστε λάβει και το χρίσμα από τους Αμερικανούς – ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ως «κράτος ανάσχεσης» της επιρροής Ρώσων και Κινέζων στην Ευρώπη.

«Διαχείριση κρίσεων» με τη σφραγίδα των ευρωενωσιακών σχεδιασμών

Την ίδια ώρα, πυρετός προετοιμασιών επικρατεί στην έδρα της Στρατιάς στη Λάρισα, καθώς από 4 έως 15/11 διεξάγεται στην έδρα του «ELEU-OHQ» (Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων Ευρωπαϊκής Ενωσης, ΕΣΕΕΕ) η άσκηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης «MILEX19», ως Στρατιωτική Ασκηση Χειρισμού Κρίσεων (Crisis Management Operation Military Exercise).

Το ΕΣΕΕΕ τέθηκε σε λειτουργία στις 24/3/2006 και το 2014 ήταν το στρατηγείο της επιχείρησης της ΕΕ «EUFOR RCA» στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ), συντονίζοντας τις ευρωενωσιακές Ενοπλες Δυνάμεις που αναπτύχθηκαν στην αφρικανική χώρα, στο πλαίσιο άλλης μιας …ειρηνευτικής – ανθρωπιστικής επιχείρησης.

Οι MILEX δεν είναι τυχαίες ασκήσεις. Το περιεχόμενό τους καθορίζεται και αποφασίζεται στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, καθώς αντανακλούν τις προσπάθειες της ΕΕ να αναπτύξει και «αυτόνομα» στρατιωτικές δυνατότητες, ώστε να αντιπαρατεθεί σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο αγορών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Ενδεικτικά, οι λεπτομέρειες και προδιαγραφές της MILEX19 εγκρίθηκαν από το ίδιο το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ (ΣΕΥ) στις 18/3/2019, σε άλλη μια υπόθεση όπου η ΝΔ βρίσκει στρωμένο το έδαφος από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο της απόφασης του ΣΕΥ διαβάζουμε ότι «πρόκειται για μια άσκηση διοίκησης (“command post exercise”) που επικεντρώνεται στη λήψη αποφάσεων και τον προγραμματισμό σε στρατιωτικό στρατηγικό και επιχειρησιακό επίπεδο για την έναρξη μιας αυτόνομης στρατιωτικής επιχείρησης Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας της ΕΕ».

Η άσκηση θα «τρέχει» ταυτόχρονα στα κεντρικά της ΕΕ στις Βρυξέλλες, στη Λάρισα, αλλά και στη Νέα Σάντα Κιλκίς, έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, με εικονική ενεργοποίησή της για επιχείρηση της ΕΕ, φυσικά εκτός συνόρων. Αλλωστε, η ίδια η απόφαση του ΣΕΥ αναφέρει ότι «η άσκηση έχει ως στόχο να εξασφαλίσει τον αποτελεσματικό συντονισμό των διαφόρων μέσων της ΕΕ μέσω μιας Ολοκληρωμένης Προσέγγισης και να ενισχύσει περαιτέρω τη στρατιωτική ικανότητα της ΕΕ να ανταποκρίνεται στις εξωτερικές συγκρούσεις και κρίσεις».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, και βάζοντας τις τελευταίες πινελιές, στην προετοιμασία της άσκησης, ο διοικητής του «ELEU-OHQ», αντιστράτηγος Κων. Φλώρος, μετέβη πρόσφατα στις Βρυξέλλες, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, στρατηγό Claudio Graziano, συζητώντας μεταξύ άλλων θέματα σχετικά με την άσκηση.

Συμμετοχή σε ΝΑΤΟική άσκηση με προσκεκλημένο… το ψευδοκράτος!

Στο μεταξύ, άλλη μια επιβεβαίωση ότι τα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο και η επιθετικότητα της Τουρκίας στην περιοχή προχωρούν με ΝΑΤΟικό «καπέλο» ήρθε να δώσει η ολοκλήρωση της προβλεπόμενης περιόδου υπηρεσίας του ναρκαλιευτικού «Καλλιστώ» (με περίπου 45 άτομα προσωπικό) στη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Ναρκοπολέμου του ΝΑΤΟ, SNMCMG2 (εντάχθηκε εκεί τον Αύγουστο).

Κορύφωση αυτής της διαδικασίας, η συμμετοχή του «Καλλιστώ» (μαζί με τα άλλα πλοία της ΝΑΤΟικής αρμάδας συν Ομάδες Υποβρύχιων Καταστροφών από ΗΠΑ, Βέλγιο και Ρουμανία) στην άσκηση του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Nusret 19», στο Τσανάκαλε στα Δαρδανέλια.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, την άσκηση παρακολούθησαν και 64 παρατηρητές και επιτελείς από Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Βουλγαρία, Κουβέιτ, Μαλαισία, Πακιστάν, Κατάρ, Ρουμανία, αλλά και την «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», το ψευδοκράτος, στην κατεχόμενη Κύπρο. Τονίζουν δε ότι ήταν η πρώτη φορά που παρέστη «αξιωματικός» από την «ΤΔΒΚ», σε αυτήν τη με αμερικανοΝΑΤΟικό «καπέλο άσκηση», εξέλιξη που ήρθε ως «αντίδραση προς την πρόσκληση της Ελληνοκυπριακής Διοίκησης (σ.σ. όπως ονοματίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία) σε εκδήλωση του ΝΑΤΟ, παρόλο που η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση δεν είναι μέλος του οργανισμού»…

Και πτήση «Β-52» με συνοδεία ελληνικών μαχητικών

Στο μεταξύ, σήμερα, αναμένεται πτήση δύο αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών «B-52 Stratofortress», από την αεροπορική βάση Fairford της Βρετανίας, μέσω του FIR Αθηνών προς το FIR Λευκωσίας, όπου και θα πραγματοποιήσουν πτήση επιτήρησης εντός του εναέριου χώρου που καλύπτει, πάνω δηλαδή από τα «οικόπεδα» και τους διαύλους της Ενέργειας.

Κατά πληροφορίες, εντός του ελληνικού FIR τα αμερικανικά βομβαρδιστικά θα συνοδεύονται από ζεύγος ελληνικών «F-16», πραγματοποιώντας και μια σειρά από σενάρια ασκήσεων που θα αφορούν είτε σε προσβολή στόχων είτε σε προστασία κατά τη διάρκεια εναέριας επιχείρησης. Προπαγανδιστικές αναλύσεις αποδίδουν αυτήν την πτήση στην «άριστη σχέση» μεταξύ Αθήνας και Ουάσιγκτον, παραπέμποντας και στην πρόσφατη διμερή Αμυντική Συμφωνία. Στην πράξη, Ελληνες πιλότοι γυμνάζονται στη συνοδεία δολοφονικών μηχανών του ιμπεριαλισμού.

Πηγή: rizospastis.gr