Λύση μέσω ΧΥΤΑ Κοζάνης για τα απορρίμματα της Κέρκυρας

197

Λύση στο χρόνιο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, που ταλανίζει το νησί εδώ και χρόνια, φέρεται να δρομολογεί άμεσα η κυβέρνηση μετά και τη σημερινή ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον γενικό γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Μανώλη Γραφάκο, παρόντων όλων βουλευτών Κέρκυρας, της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και των τριών δημάρχων του νησιού.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, η κυβέρνηση φέρεται να προσανατολίζεται στη μεταφορά των σύμμεικτων απορριμμάτων του νησιού στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, για το επόμενο χρονικό διάστημα των τριών ετών, μέχρι να ολοκληρωθεί η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Με δηλώσεις της η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα Τσαγκαροπούλου, επισήμανε την αναγκαιότητα της συνεχούς, στην πηγή, διαλογής των απορριμμάτων από τους κατοίκους του νησιού, την ανακύκλωση και τη χρήση των “πράσινων σημείων”, στους εκάστοτε τρεις δήμους.

«Εργαζόμαστε από καιρό με τις υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τους τρεις δημάρχους της Κέρκυρας για μία ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων, διαρκούς βιωσιμότητας, αλλά και απεμπλοκής της σημερινής κρίσης που βρίσκεται το νησί. Αυτό που πρέπει να εντατικοποιηθεί είναι η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή καθώς και η ανακύκλωση στα “πράσινα σημεία” του νησιού. Είναι ένας μονόδρομος που εξασφαλίζει την επιτυχία κάθε κρίσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένο και μετά από διαδικασίες που θα ολοκληρωθούν να δώσει άμεσες λύσεις διευθέτησης του προβλήματος των απορριμμάτων που ταλανίζουν το νησί της Κέρκυρας», είπε η κ. Κράτσα.

«Όπως υποσχεθήκαμε και προεκλογικά η Λευκίμμη δεν θα είναι πια χώρος της ανικανότητας της Πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης να χειριστούν την κατάσταση, όπως ήταν τις ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» προσέθεσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, ενώ διευκρίνισε πως «οι όλες διαδικασίες της μεταφοράς απορριμμάτων δεν θα αφορούν τα ήδη δεματοποιημένα απορρίμματα που βρίσκονται στο χώρο της Λευκίμμης και του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου».

Σε δήλωσή της, η δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου, αναφέρει: «Οι αποφάσεις που ελήφθησαν σήμερα είναι ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα για να μην ξαναζήσουμε στην Κέρκυρα τις εφιαλτικές εικόνες με τα σκουπίδια στους δρόμους. Η πρόταση μας για μεταφορά των απορριμμάτων σε έκτακτες περιπτώσεις και συνθήκες, έγινε αποδεκτή. Αποφασίστηκε η δημιουργία τριών Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων σε Βορρά, Μέση και Νότο αλλά και η δημιουργία ΜΕΒΑ για τα βιοαπόβλητα. Απαραίτητη όμως προϋπόθεση είναι να προχωρήσει το σχέδιο μας για την ανακύκλωση. Να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών με διαλογή στην πηγή και με νέες υποδομές για την ανακύκλωση. Το σχέδιο μας ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή. Μία ακόμα θετική είδηση ότι δρομολογήθηκαν τα τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του νέου εργοστασίου και θα υπάρξει ανάδοχος μέσα στο 2020. Αποδεικνύεται ότι ο ρεαλισμός και η θέληση για συνεργασία και συνεννόηση, φέρνουν πάντα αποτελέσματα».

Να σημειωθεί ότι για να μπορέσει να γίνει αυτή η «δια-περιφερειακή» μεταφορά των απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας στο ΧΥΤΑ Κοζάνης, θα πρέπει να ολοκληρωθούν αρκετές διαδικασίες, ενώ δεν έχει ανακοινωθεί αν μεταξύ των οποίων θα πρέπει να έχουν προηγηθεί ειδικές σχετικές αποφάσεις των γενικών γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας, καθώς επίσης και να κηρυχθεί το νησί της Κέρκυρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr