Ιδιωτικοποιήσεις, κρατικά “φέσια” και τράπεζες οι επόμενοι στόχοι της κυβέρνησης

197

Η ανάγκη όχι μόνο να διατηρηθεί αλλά και να τονωθεί το αίσθημα αισιοδοξίας και εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας είναι ο επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Και αυτός συνδέεται όχι μόνο με το δημοσιονομικό πεδίο, αλλά και με τη μέχρι “κεραίας” υλοποίηση των προαπαιτούμενων της 4ης αλλά και της… 5ης αξιολόγησης.

Έως τις 20 Νοεμβρίου η κυβέρνηση πρέπει να άρει κάθε “αστερίσκο” στα θέματα των ιδιωτικοποιήσεων, των τραπεζών, της αποπληρωμής των κρατικών οφειλών προς ιδιώτες και σε όλα τα άλλα προαπαιτούμενα που έχει “κληρονομήσει” η χώρα από το παρελθόν. Στόχος είναι μία πολύ θετική έκθεση από τους θεσμούς για την 4η αξιολόγηση η οποία θα “ξεκλειδώσει” το ζήτημα των κερδών ομολόγων.

Η διατήρηση όμως του “Μomentum” απαιτεί έως το τέλος του έτους να ολοκληρωθούν και τα νέα προαπαιτούμενα, αυτά που θα κρίνουν την 5η αξιολόγηση η οποία χρονικά ταυτίζεται και με τη μεγάλη διαπραγμάτευση για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Η “σύσταση” περί ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων που εκκρεμούν μεταφέρθηκε από τον ESM παράλληλα με την έγκριση της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ. Επιβεβαιώθηκε και από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε εκ νέου ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας μέσα από την επιστολή/αίτημα για την εν λόγω αποπληρωμή.

Θεωρείται το πιο μεγάλο “στοίχημα” για την κυβέρνηση ούτως ώστε να διατηρηθεί το κλίμα όπως αποτυπώνεται τόσο στις δημοσκοπήσεις, όσο και στις έρευνες οικονομικής συγκυρίας που καταγράφουν ιστορικά υψηλά θετικών προσδοκιών. 

Το δημοσιονομικό μέτωπο

Η “μάχη” που δίδεται συνδέεται και με το να διασφαλιστεί όχι μόνο ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά και πιθανή υπέρβασή τους. Και τούτο ώστε να υλοποιηθεί το σύνολο των πολιτικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κυβέρνηση για φέτος και το 2020.

Προς τον σκοπό αυτό πολύ σημαντική είναι η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών μέσα στον Οκτώβριο. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το Νοέμβριο θα προσμετρηθούν στην τελική απόφαση των Θεσμών. Σημείο-κλειδί δεν είναι μόνο η πορεία των εσόδων αλλά και των δαπανών με έμφαση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στη δυνατότητα που θα υπάρχει για ένα σεβαστό ποσό ετήσιων πληρωμών στο τέλος του έτους. 

Το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο δημοσιονομική αξία, αλλά και διαπραγματευτική. Και τούτο διότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται πρόσθετους δημοσιονομικούς πόρους για τις συμφωνημένες επενδύσεις. Προς τον σκοπό αυτό λοιπόν οφείλει να αποδείξει ότι θα αναστρέψει τις σημαντικές καθυστερήσεις τις οποίες έχει “κληρονομήσει” στο πεδίο των έργων που είτε χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ είτε καλύπτονται από αμιγώς κρατικά κονδύλια.

Το αναπτυξιακό πεδίο

Παράλληλα, μετά τη ψήφιση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου και την προώθηση του ενεργειακού νομοσχεδίου, παίρνουν τον δρόμο  προς τη Βουλή τα υπόλοιπα νομοθετήματα που συνδέονται με το εφαρμοστικό έργο  της κυβέρνησης. Ο λόγος για το τραπεζικό νομοσχέδιο, αλλά και για το φορολογικό νομοσχέδιο με τις παρεμβάσεις μείωσης των βαρών προς πολίτες και επιχειρήσεις, αλλά και με τα αντισταθμιστικά μέτρα τα οποία θα διασφαλίζουν τα φορολογικά έσοδα (περιλαμβανομένου και του νέου πλαισίου ηλεκτρονικών συναλλαγών).

Παράλληλα τρέχουν και οι εξωκοινοβουλευτικές παρεμβάσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο των υποχρεώσεών της έναντι των Θεσμών. Κορυφαίο μέτωπο είναι αυτό των ιδιωτικοποιήσεων και της αναγκαίας προόδου που πρέπει να επιτευχθεί, ειδικά στο θέμα του Ελληνικού, του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών και της ΔΕΠΑ. Μεγάλη σημασία έχουν και οι παρεμβάσεις στο δημόσιο, στην αγορά εργασίας, στην απελευθέρωση παραγωγικών τομέων, στη θεσμική θωράκιση του “Υπερταμείου” και –βεβαίως– στην ομαλή αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες στην οποία δίδουν ειδική σημασία οι θεσμοί και θα γίνει βάσει νέου μηχανισμού τον οποίο έχει ήδη καταθέσει προς αξιολόγηση το ΥΠΟΙΚ στις κοινοτικές υπηρεσίες και στους θεσμούς.

Πηγή: capital.gr