Το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος στην άκρη της Βιστωνίδας (φωτογραφίες)

592

Μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες της Βόρειας Ελλάδας στα όρια της Ανατολικής Μακεδονίας με τη Θράκη – η λιμνοθάλασσα της Βιστωνίδας – κρύβει ένα μικρό αλλά μαγευτικό προορισμό: το γραφικό ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος.

Το Πόρτο Λάγος είναι ομολογουμένως ένας μικρός οικισμός, ένα απλό χωριό.  Όμως, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα του, το ειδυλλιακό τοπίο της λίμνης  Βιστωνίδας, ο ιστορικός ναός του Αγίου Νικολάου, αυτή η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του μοναστικού συγκροτήματος μέσα στη λιμνοθάλασσα, έχουν συμπεριλάβει το Πόρτο Λάγος σ’ ένα από τους πιο σημαντικούς ταξιδιωτικούς και εκδρομικούς προορισμούς στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια.

Για τους περισσότερους επισκέπτες του Πόρτο Λάγος ο τόπος αυτός είναι συνυφασμένος με το εντυπωσιακό μοναστικό κτίσμα του Αγίου Νικολάου και το άλλο μικρότερο παρεκκλήσι όπου βρίσκεται αντίγραφο της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Παντάνασσας.

Τα μοναστικά αυτά κτίσματα, που αποτελούν Μετόχι της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με τη στεριά με εντυπωσιακές ξύλινες γέφυρες που κατασκευάστηκαν μέσα στη λίμνη. 

Ωστόσο, στο μικρό μοναστικό συγκρότημα, που είναι ιδιαίτερα καλοφροντισμένο και φιλόξενο, γεμάτο πάντα με λουλούδια της κάθε εποχής, το θρησκευτικό συναίσθημα συνυπάρχει με την απαράμιλλη ομορφιά της φύσης και τα διαφορετικά είδη ψαριών και πουλιών, που κάθε ένας, μικρός και μεγάλος, μπορεί να θαυμάσει.

Επίσης, μια κυριακάτικη βόλτα στο Πόρτο Λάγος θα δώσει την ευκαιρία για επίσκεψη στο γραφικό και ήσυχο λιμάνι της ομώνυμης κοινότητας, να περπατήσετε στην παραλία και να χαζέψετε στο παζάρι που στήνεται εκεί κάθε Κυριακή πρωί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: kathimerini.gr