Ένας στους έξι οδηγούς υπόσχεται ότι δεν θα πιει αλκοόλ, αλλά δεν το τηρεί – Τι έδειξε έρευνα του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς»

321

Ένας στους 4 θανάτους από τροχαία στην Ευρώπη οφείλονται σε οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Εκατοντάδες εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» συγκεντρώθηκαν ταυτόχρονα το Σάββατο 19 Οκτωβρίου σε 34 πόλεις σε όλη την Ελλάδα και σε 40 χώρους νυχτερινής διασκέδασης για να προωθήσουν το μήνυμα «Όλοι διασκεδάζουν, ΕΝΑΣ δεν πίνει… Ο ΟΔΗΓΟΣ της παρέας».

Τα αποτελέσματα των φιλικών αλκοτέστ κατά τη διάρκεια της δράσης είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά: 1 στους 6 οδηγούς της παρέας δεν κράτησε την υπόσχεσή του να μην καταναλώσει αλκοόλ πριν πιάσει το τιμόνι.

Η εκδήλωση διενεργήθηκε με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο, για 13η συνεχή χρονιά, με τη συμμετοχή 40 χώρων διασκέδασης σε 34 πόλεις της Ελλάδας (32 κατά τη διάρκεια της νύχτας και δύο πόλεις κατά τη διάρκεια της ημέρας): Αθήνα (Γλυφάδα, Γκάζι, Κηφισιά, Χαλάνδρι), Αγρίνιο, Αίγινα, Αμαλιάδα, Αμύνταιο, Άργος, Άρτα, Βόλος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Μεσολόγγι, Ναύπλιο, Ορεστιάδα, Πάρος, Πάτρα, Πολύκαστρο (νομός Κιλκίς), Πύργος, Ρέθυμνο, Σέρρες, Τρίκαλα, Τρίπολη, Φλώρινα, Χαλκίδα, Χανιά, Χίος, Αλιβέρι, Ερέτρια όπου μαθητές Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ μοίρασαν φυλλάδια στους πολίτες με πληροφορίες για τους κινδύνους από την κατανάλωση αλκοόλ πριν της οδήγηση.

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς πραγματοποιήθηκαν 1776 αλκοτέστ, άνδρες και γυναίκες, στην πλειοψηφία τους μεταξύ 20 – 45 ετών.

Το 83% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,24 (και 0,9 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ., και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα.

Αντίθετα 1 στους 6 οδηγούς δεν κράτησε την υπόσχεσή του, με ποσοστό 75% άντρες και 25% γυναίκες, ένα ανησυχητικό γεγονός καθώς την περσινή χρονιά, 1 στους 8 οδηγούς δεν είχε κρατήσει την υπόσχεσή του.

Οι ηλικίες όσων βρέθηκαν πάνω από τα επιτρεπτά όρια κυμαίνονταν ανάμεσα στα 30-48 έτη. Αντίθετα οι οδηγοί που δεν κατανάλωσαν καθόλου αλκοόλ και είχαν αναλάβει την υποχρέωση να είναι οι οδηγοί της παρέας, ήταν σημαντικά περισσότεροι, ιδιαίτερα μάλιστα στις πιο νεαρές ηλικίες.

Πηγή: newsbeast.gr