Βρετανία: «Οχι» της Βουλής σε Τζόνσον για πρόωρες εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου

198

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το βράδυ της Δευτέρας το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών τη 12η Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ των πρόωρων εκλογών, με τον αριθμό αυτό να υπολείπεται σημαντικά των 434 θετικών ψήφων, που χρειαζόταν ο Βρετανός πρωθυπουργός (δηλαδή των δύο τρίτων των βουλευτών του κοινοβουλίου).

Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε διαμηνύσει προς τις Βρυξέλλες ότι αποδέχεται τη νέα παράταση του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου. ωστόσο, προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να αποκλείσουν οποιαδήποτε άλλη αναβολή, μετά από αυτή την ημερομηνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε του ότι αναγκάστηκε να ζητήσει την παράταση, καθώς δεν είχε άλλη επιλογή και ότι θα προτιμούσε το κοινοβούλιο να εγκρίνει άμεσα την συμφωνία για την αποχώρηση, αλλά φαίνεται πως δεν θα κάνει κάτι τέτοιο όσο θα έχει την επιλογή μίας επιπλέον καθυστέρησης.

«Για αυτό ζητώ τη διεξαγωγή εκλογών το Δεκέμβριο, ώστε να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα, σύμφωνα με τους συνταγματικούς μας κανόνες. Αλλά σε περίπτωση που το κοινοβούλιο αρνηθεί και αυτό, προτρέπω τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταστήσουν σαφές ότι μία επιπλέον παράταση μετά τις 31 Ιανουαρίου, δεν είναι δυνατή. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να επικυρώσουμε τη συμφωνία μας» είχε τονίσει σε επιστολή του προς την Ε.Ε.. 
 

Πηγή: kathimerini.gr