Τα μεγάλα ΟΧΙ θέλουν μεγάλη καρδιά

334

Του Ηλία Χρυσικού *

Και για να μην ξεχνιόμαστε…ανήμερα της μεγάλης αυτής γιορτής θυμάμαι…

α. Η μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.Χ. αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα αυταπάρνησης αυτοθυσίας και αγάπης για την πατρίδα.

β. Ως ένα μεγάλο “ΟΧΙ” μπορεί να ερμηνευθεί και η σύμφωνα με τον ιστορικό Γ. Φραντζή, φράση του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου Παλαιολόγου ΙΑ΄ κατά την διάρκεια της τελευταίας μάχης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

γ. Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, “ΟΧΙ” είπε στις 13 Δεκεμβρίου 1803 ο κοσμοκαλόγερος Σαμουήλ που έμεινε τελευταίος, μαζί με λίγους συντρόφους του, ηλικιωμένους και βαριά τραυματίες, για να παραδώσουν την μπαρουταποθήκη, που ήταν μέσα στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής.

δ. Μεγάλο “ΟΧΙ” έχουμε στις 3 τα ξημερώματα της 28 Οκτωβρίου του 1940 Η τότε Ιταλική Κυβέρνηση απέστειλε στην Ελλάδα τελεσίγραφο, δια του Ιταλού Πρέσβη στην Αθήνα Εμανουέλε Γκράτσι, ο οποίος και το επέδωσε ιδιόχειρα στον Ιωάννη Μεταξά, στο σπίτι του στην Κηφισιά.

ε. Το “ΟΧΙ” της Κύπρου και του Τ. Παπαδόπουλου στο Σχέδιο Ανάν. Το Σχέδιο Ανάν ήταν σχέδιο που διαμορφώθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για την συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Και τέλος το βέτο στο Βουκουρέστι το τελευταίο “ΟΧΙ” ήταν η στάση της Ελλάδας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 για τα Σκόπια, επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Δυστυχώς, περάσαμε επισήμως σε μία εποχή που οι άνθρωποι που ασκούν την εξουσία, στερούνται όχι μόνο πνευματικού αλλά και ηθικού αναστήματος.

Ζούμε στην χρονική περίοδο των “μικρών” που ωστόσο επιδεικνύονται ως “μεγάλοι”.

Των εξαρχής “οδυνηρά” συμβιβασμένων που κρύβονται πίσω από το εντυπωσιακό περιτύλιγμα μιας υποβόσκουσας επανάστασης.

Των ανθρώπων που υπακούουν στα κελεύσματα αφανών αφεντικών, υπογράφοντας συνθήκες όπως αυτή της “Συμφωνίας των Πρεσπών”, προτιμώντας ένα εύκολο ΝΑΙ από ένα υπερήφανο ΟΧΙ.

Αλήθεια, πόσο ακόμη θα ζούμε σκυφτά, συγκαταβατικά, θα πέφτουμε αμαχητί, θα ψελλίζουμε ΝΑΙ, όταν θα είναι η στιγμή για ΟΧΙ, θα υποκλινόμαστε όταν θα πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα;

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος- δ/ντής του ρ/σ Ενημέρωση 92,2 fm στο Ν. Πιερίας