Με ακόμη πιο ούριο άνεμο ο “Ηρακλής” μετά την πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας από την S&P

217

Της Νένας Μαλλιάρα

Με ούριο άνεμο, μετά την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ-, από τη Standard and Poor’s, την περασμένη Παρασκευή, προχωρά η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου “Ηρακλής” για τη μείωση των κόκκινων δανείων. Η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας βελτιώνει περαιτέρω το κλίμα στις συζητήσεις με τον SSM για την απόδοση μηδενικού RWA (στάθμιση κινδύνου στο ενεργητικό) στις τράπεζες για τη διακράτηση των senior ομολόγων των τιτλοποιήσεων που θα εκδώσει το ελληνικό Asset Protection Scheme, αλλά και αυξάνει το ήδη ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τις τιτλοποιήσεις. 

Το timing που διαμορφώνεται ενόψει της υιοθέτησης του “Ηρακλή” από τις ελληνικές τράπεζες είναι ιδανικό. Σε μια συγκυρία όπου πάνω από 15 τρισ. δολ. ομολόγων έχουν αρνητικές αποδόσεις, οι ξένοι επενδυτές συνωστίζονται γύρω από τα ελληνικά ομόλογα και τις τιτλοποιήσεις των NPLs των ελληνικών τραπεζών, διψώντας για αποδόσεις. Και ο συνωστισμός αυτός, με έμφαση στον “Ηρακλή”, δεν είναι απλά θέμα συγκυρίας. Μετά και την πρώτη πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον “μαύρο κουτί” για τους ξένους επενδυτές και αυτοί κινούνται με εμπιστοσύνη. 

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, το σχέδιο “Ηρακλής” βρίσκεται στο μικροσκόπιο του SSM και των τραπεζών και επιχειρείται να αναλυθούν όλες οι παράμετροι και οι επιπτώσεις τους στην κερδοφορία και την κεφαλαιακή κατάσταση του τραπεζικού κλάδου.

Ο SSM, δια του επικεφαλής του, Αντρέα Ένρια, έχει δώσει ασμένως ψήφο εμπιστοσύνης στον “Ηρακλή”, καθώς επιθυμεί οι ελληνικές τράπεζες να ξεφορτωθούν το συντομότερο δυνατόν όσο περισσότερα κόκκινα δάνεια μπορούν. Ωστόσο, για να γίνει αποδεκτό το σχήμα από τις τράπεζες που διατηρούν το δικαίωμα της εθελοντικής συμμετοχής (αν και όλες έχουν δεσμευτεί και έχουν συμφέρον να συμμετάσχουν στον “Ηρακλή”), είναι κρίσιμο να λάβουν από τον SSM χαμηλή στάθμιση του κινδύνου των τιτλοποιήσεων NPLs που θα διακρατήσουν οι ίδιες, στο πλαίσιο της λειτουργίας του προβλεπόμενου SPV.

Ο SSM – και προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει καταλυτικά εργαζόμενη η ΤτΕ – μελετά όλες τις παραμέτρους του “Ηρακλή” ώστε να δώσει στις τράπεζες μηδενικό RWA. Πράγμα που σημαίνει ότι οι τιτλοποιήσεις που θα διακρατήσουν θα έχουν τη βαρύτητα κεφαλαίου και δεν θα εγείρουν υποχρέωση προσδιορισμού ελάχιστου ποσού κεφαλαίου για την κάλυψη του κινδύνου αφερεγγυότητας.

Η συνεργασία μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών που προετοιμάζει τον νόμο για την υιοθέτηση του “Ηρακλή” και των εποπτικών Αρχών είναι στενή και προς την ίδια κατεύθυνση: της αποτελεσματικότητας του “Ηρακλή” για τη μείωση των NPLs και της επανένταξης της Ελλάδας και των τραπεζών της στον χάρτη των διεθνών επενδυτών. 

Σύμφωνα με πηγές από το Υπουργείο Οικονομικών, πληροφορίες που φέρουν τον SSM να ζητά να βελτιωθεί η ποιότητα των κρατικών εγγυήσεων που θα συνοδεύουν τα senior ομόλογα των τιτλοποιήσεων, προτείνοντας ως εναλλακτική είτε ένα μέρος τους να είναι σε μετρητά είτε να καλυφθούν με έκδοση ειδικού ομολόγου, δεν ευσταθούν.

Περαιτέρω βελτίωση του κλίματος

Η πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας από την S&P και η μεγάλη μείωση των spreads δανεισμού, δημιουργούν ακόμη καλύτερες συνθήκες για την εφαρμογή του “Ηρακλή”.

Το κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου έχει υποχωρήσει πάνω από 72% από τις αρχές του έτους και το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για ελληνικούς τίτλους συνεχίζεται. Οι αναμενόμενες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας, σε συνδυασμό με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και την εκκίνηση την ερχόμενη Παρασκευή, του νέου γύρου QE, εκτιμάται ότι θα κρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα υψηλά στο ραντάρ των επενδυτών, καθώς, παρά το ιλιγγιώδες ράλι, συνεχίζουν να προσφέρουν τις υψηλότερες αποδόσεις στην ευρωζώνη.

Την περασμένη Παρασκευή, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,22% με πτώση 1,8% από την προηγουμένη, ενώ έντονο ράλι κατέγραψε και το πενταετές ομόλογο, με την απόδοσή του να υποχωρεί κάτω από 0,5% για πρώτη φορά στην ιστορία. Συγκεκριμένα, διαμορφώθηκε στο 0,473% με πτώση άνω του 5% από την προηγούμενη ημέρα, με τα μηδενικά επίπεδα να αποτελούν πλέον ένα πραγματικό σενάριο στο προσεχές μέλλον. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή, κάτω του 2% υποχώρησε και η απόδοση του εικοσαετούς ομολόγου, σημειώνοντας και αυτή νέο ιστορικό χαμηλό.

Το ελληνικό spread πλέον διαμορφώνεται στις 162 μ.β και στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2009. Υπενθυμίζεται πως εκείνη τη χρονιά (Αύγουστος 2009) είχε επιτευχθεί και το ιστορικό χαμηλό του ελληνικού spread, στις 106 μ.β, το οποίο δεν απέχει πολύ από τα τρέχοντα επίπεδα.

Το θετικό κλίμα για επενδύσεις στα ελληνικά ομόλογα (κατά συνεπαγωγή και στις τιτλοποιήσεις του “Ηρακλή”) υπογράμμισαν και οι δηλώσεις του απερχόμενου προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την πορεία  της Ελλάδας, την περασμένη εβδομάδα. Όπως δήλωσε “είναι μια καλή περίοδος για την Ελλάδα σε σύγκριση με την περίοδο πριν από 4 ή 5 χρόνια” και χαρακτήρισε “ξεκάθαρη επιτυχία της χώρας” τον δανεισμό της Ελλάδας με αρνητικό επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων στις αρχές Οκτωβρίου.

 

Πηγή: capital.gr