Η γαλακτοβιομηχανία της Πιερίας παράγει πλέον και μπίρα

724

Η ανάπτυξη στην αγορά μπίρας είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα της γαλακτοβιομηχανίας Κορφή, η οποία εισήλθε στον χώρο της μικροζυθοποιίας λανσάροντας δύο ιδιαίτερα προϊόντα, με ξεχωριστή γεύση και εμφάνιση.

Η ιστορία της Κορφή και η πορεία της στον κλάδο των γαλακτοκομικών άρχισε το 2003 όταν ο κτηνοτρόφος Νίκος Τριφταρίδης αποφάσισε να δημιουργήσει εργοστάσιο παστερίωσης στον Κάτω Άγιο Ιωάννη, ένα γραφικό χωριό του νομού Πιερίας. Συνδυάζοντας την οικογενειακή παράδοση, καθώς ο πατέρας του διατηρούσε εργοστάσιο ζωοτροφών, με τη γνώση της ειδικότητας που σπούδασε, δημιούργησε την πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γαλακτοβιομηχανία στην Πιερία, που παρουσίασε πολύ γρήγορα δυναμική ανάπτυξη. Τα φρέσκα προϊόντα της Κορφή κατέκτησαν ηγετική θέση στην αγορά της Πιερίας και πέτυχαν αξιοσημείωτη παρουσία κυρίως σε μικρά, αλλά και ορισμένα μεγάλα σημεία πώλησης σε Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πέλλα και Λάρισα.

Οι επενδύσεις

«Συνεργαζόμαστε με αυστηρά επιλεγμένες κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις εγκαταστάσεις μας, διασφαλίζοντας έτσι ολόφρεσκο γάλα, που παστεριώνεται μέσα σε λίγες ώρες από το άρμεγμα» σημειώνει στη «Ν» η πρόεδρος της Κορφή Χριστίνα Τριφταρίδου, η οποία πλέον έχει αναλάβει τα ηνία της επιχείρησης.

Οι εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας, που στην πορεία διπλασιάστηκαν λόγω και των αυξημένων παραγγελιών που δημιούργησαν και οι συνεργασίες για παραγωγή προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας, καλύπτουν πλέον στεγασμένη επιφάνεια 4.000 τ.μ. Η πιο σημαντική επένδυση ήταν η γραμμή παραγωγής ελληνικού στραγγιστού γιαουρτιού, η οποία πραγματοποιήθηκε λόγω της αυξανόμενης ζήτησης στην εγχώρια αγορά, αλλά και την κάλυψη των αναγκών των πελατών εξωτερικού.

Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης, έχοντας ήδη καλύψει σημαντικό μέρος των απωλειών που κατέγραψε κατά τη διάρκεια της κρίσης. Σημειώνει ετήσιο τζίρο της τάξης των 5 εκατ. ευρώ και διαθέτει περίπου 30 κωδικούς σε γάλα και γιαούρτι -στραγγιστό, ευρωπαϊκού τύπου, παραδοσιακού και έδεσμα (χρησιμοποιείται κυρίως για αλοιφές).

Οι εξαγωγές της αφορούν το γιαούρτι και κατευθύνονται κυρίως σε Γερμανία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Αυστρία, Ιταλία, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν πλέον τόσο οι ΗΠΑ όσο και η αγορά της Μέσης Ανατολής.

Η εταιρεία διαθέτει παρουσία και στους φυσικούς χυμούς ψυγείου, τόσο με τον διακριτικό τίτλο Fruitway, και συγκεκριμένα με οκτώ κωδικούς οι οποίοι αναμένεται να γίνουν 12 μέσα στο 2020, όσο και ως private label για λογαριασμό εταιρειών εντός και εκτός Ελλάδας.

Η νέα δραστηριότητα

Το εγχείρημα, ωστόσο, στο οποίο ποντάρει πολλά η διοίκηση της Κορφή για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας είναι η είσοδος, από το 2017, στην αγορά μπίρας. Η οικογένεια Τριφταρίδη είδε ως νέα επιχειρηματική διέξοδο τη δημιουργία μικροζυθοποιίας αντιλαμβανόμενη την αυξητική τάση που υπάρχει στη χώρα και επένδυσε πάνω από 1 εκατ. ευρώ για την υπερσύγχρονη μονάδα ζυθοποίησης και αυτοματοποιημένης εμφιάλωσης, δίπλα στις εγκαταστάσεις της γαλακτοβιομηχανίας. «Οι τιμές στο γάλα έχουν συρρικνωθεί και ο κλάδος γενικά πιέζεται, πόσο μάλλον στη δική μας περίπτωση που το θέμα της ποιότητας είναι αδιαπραγμάτευτο.

Το άνοιγμα στην μπίρα αποτελεί για εμάς ένα στοίχημα που μπορεί να συμβάλει στη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας» αναφέρει η κ.  Τριφταρίδου. Τα δύο brand με μπίρες που κυκλοφόρησε η Κορφή έχουν χαρακτηριστικά ονόματα: Δίας (lager), με κλασικό ύφος και στόχευση να γίνεται στο εξωτερικό η σύνδεση με τον Όλυμπο λόγω… εντοπιότητας, και η Vambreer (lager και pilsner), με πιο νεανικό ύφος όπως μαρτυρά η ονομασία της. Αμφότερες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες μπίρες, ιδιαίτερες στη γεύση και την εμφάνιση. Όπως σημειώνει η κ. Τριφταρίδου, τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, καθώς οι πωλήσεις μπίρας της εταιρείας διπλασιάζονται κάθε χρόνο, έγιναν τα πρώτα εξαγωγικά βήματα στη Γερμανία και πλέον μεγάλος στόχος είναι η διείσδυση στην αγορά HORECA, που παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης λόγω του τουρισμού.

Πηγή: naftemporiki.gr