Brexit: Επιβεβαιώνει το σενάριο τριμήνου παράτασης υψηλόβαθμη γαλλική πηγή

249

Η ΕΕ «το πιθανότερο» θα συμφωνήσει σήμερα στην αναβολή του Brexit ως τις 31 Ιανουαρίου, δήλωσε πηγή από το περιβάλλον του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η αναβολή του Brexit, την οποία ζήτησε πολύ διστακτικά ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα, όπως ήταν υποχρεωμένος να πράξει βάσει νόμου, πρέπει να αποφασιστεί ομόφωνα από τους 27 και οι ενστάσεις που πρόβαλε η Γαλλία -επιμένοντας πως πρέπει να υπάρχει επαρκής «αιτιολόγηση» για αυτή-  δεν έχουν επιτρέψει μέχρι στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο.

«Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει συμφωνία σήμερα το πρωί μεταξύ των 27 για παράταση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου», επεσήμανε η πηγή, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη σημειώθηκε μετά τη συνομιλία που είχε ο Μακρόν με τον Τζόνσον το Σαββατοκύριακο.

«Η προοπτική των εκλογών ενισχύθηκε σημαντικά στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», εξήγησε η πηγή, ενώ υπογράμμισε ότι η τρίτη αναβολή του Brexit θα συνοδεύεται από όρους. Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται η άρνηση για περαιτέρω διαπραγμάτευση της συμφωνίας διαζυγίου στην οποία κατέληξε η ΕΕ με τον Τζόνσον, ενώ θα δίνεται και το πράσινο φως για συναντήσεις των 27 ηγετών κρατών της ΕΕ χωρίς τη Βρετανία προκειμένου να συζητήσουν το μέλλον της Ένωσης.

Πηγή: kathimerini.gr