Το παρασκήνιο από την Ουάσινγκτον για τα ελληνικά ομόλογα

267

Του Γ. Αγγέλη

Η ραγδαία διολίσθηση αποδόσεων και η –πιο αργή αλλά σταθερή– μείωση των spreads οδηγούν το ελληνικό χρέος και πάλι στη “γειτονιά” των ευρωομολόγων. Στις συζητήσεις που έγιναν στο περιθώριο των επίσημων συναντήσεων στην Ουάσινγκτον επικράτησε η βεβαιότητα για την επίσπευση της αναβάθμισης του αξιόχρεου του ελληνικού δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, με πολύ πιθανή πλέον την άμεση αναβάθμιση (όπως επιβεβαίωσε η ανακοίνωση της S&P).

Παρ’ όλα αυτά, ο επερχόμενος κύκλος αναβαθμίσεων δεν προβλέπεται να επιτρέψει ακόμα στα ελληνικά ομόλογα να περάσουν σε investment grade βαθμίδα αφού θα παραμείνουν 2-3 διαβαθμίσεις κάτω από το επίπεδο αυτό (ΒΒΒ). Σε κάθε περίπτωση όμως θα επιβεβαιώσει τη σταθερότητα της ισχυρής και σταθερής τάσης αναβάθμισης.

Παράγοντες οίκων αξιολόγησης στις συναντήσεις στην Ουάσινγκτον απέφυγαν να προσδιορίσουν το πότε θα μπορούσε η Ελλάδα να επανέλθει σε επίπεδο BBB και πάνω, αλλά σε κάθε ευκαιρία υπενθύμιζαν τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης στη Συμφωνία του Ιουνίου του 2018.

Ως κεντρικής σημασίας παράγοντας στην κατεύθυνση αυτή θεωρήθηκε από όλες τις πλευρές η “ταχύτητα” με την οποία το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα μειώσει τους τεράστιους όγκους NPLs και ΝPEs με τρόπο συστημικό και όχι περιπτωσιακό.

Στις συναντήσεις αυτές παρουσιάστηκε η συνδυασμένη προσδοκώμενη αποτελεσματικότητα της ενεργοποίησης του εργαλείου “Ηρακλής” και της ταυτόχρονης δρομολόγησης της διαδικασίας “αποσχίσεων” (carve-out) των ζημιογόνων δραστηριοτήτων με στόχο την άμεση βελτίωση των ισολογισμών τους.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες του “Κεφαλαίου”, συγκέντρωσαν την προσοχή παραγόντων της αγοράς αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων του ΔΝΤ.

Πόσο θα διολισθήσουν ακόμα

Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών κρατικών τίτλων, όπως έγινε σαφές από τα όσα ακούσθηκαν στην Ουάσινγκτον, έχει προκαλέσει “έκπληξη” όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται και η οποία οδήγησε ώστε πρόσφατη έκδοση εντόκων να δημοπρατηθεί με αρνητικό επιτόκιο.

Βέβαια αναγνωρίσθηκε ότι η ταχεία αυτή διολίσθηση, πέραν της διεθνούς συγκυρίας, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον τρόπο διαχείρισης του χρέους και ειδικά στο γεγονός ότι το ελληνικό Δημόσιο εξακολουθεί μέσω του ΟΔΔΗΧ να συντηρεί τη “δίψα” των επενδυτών ενισχύοντας τους παράγοντες της ζήτησης και περιορίζοντας την προσφορά σε χαμηλότερα επίπεδα.

Στην κατεύθυνση αυτή αναμένεται να κινηθεί το ΥΠΟΙΚ/ΟΔΔΗΧ και τους επόμενους δύο μήνες περιορίζοντας τις ενέργειες που αφορούν στο χρέος αφενός στις διαδικασίες αποπληρωμής του ΔΝΤ και αφετέρου στην περαιτέρω μείωση του βραχυπρόθεσμου χρέους.

Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 ο καταρχήν σχεδιασμός προβλέπει τέσσερις άξονες.

Ο πρώτος αφορά την ενεργοποίηση του προγράμματος νέου δανεισμού με πρόγραμμα 7 περίπου δισ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά κινήσεις συνέχισης της απομείωσης του βραχυπρόθεσμου χρέους, αλλά με αργό ρυθμό λόγω της επιτυχίας των αρνητικών επιτοκίων, ο τρίτος αφορά την προώθηση της σταδιακής προεξόφλησης του δανείου του ΔΝΤ και ο τέταρτος έχει να κάνει με την “προεξόφληση/εξαγορά” ομολόγων του PSI που κατά βάση θα αφορούν συναλλαγές με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΔΔΗΧ, η αποπληρωμή του δανείου το ΔΝΤ με ήδη διαθέσιμα κεφάλαια θα μειώσει το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κατά 4,5%. Αναμένεται ότι, εφόσον αυτή η διαδικασία ολοκληρωθεί και σε συνδυασμό αφενός με τις τρέχουσες αποπληρωμές αλλά και την αύξηση του ΑΕΠ, η απομείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τη διετία 2020-2021 θα είναι αξιοπρόσεκτη ξεπερνώντας τις 10-15 μονάδες.

Το “κληροδότημα” Ντράγκι και η αντίδραση της Λαγκάρντ

Η αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι από την ηγεσία της ΕΚΤ και η αντικατάστασή τού από την Κριστίν Λαγκάρντ σηματοδοτεί μία κρίσιμη φάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωοικονομίας.

Το “κληροδότημα” Ντράγκι, ήτοι η εφαρμογή του QE ΙΙ από την ημέρα που αναλαμβάνει καθήκοντα η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, “σφραγίζει” από μία άποψη τη γραμμή με την οποία θα κινηθεί η κυρία Λαγκάρντ μέχρι να αναλάβει δικές της πρωτοβουλίες αργότερα. Η αντίδραση της κυρίας Λαγκάρντ στην πρωτοβουλία του προκατόχου της να τη δεσμεύσει με τις αποφάσεις του Σεπτεμβρίου της πλειοψηφίας του Συμβουλίου της ΕΚΤ δεν ήταν αρνητική.

Το αντίθετο, αξιόπιστες πηγές από την περιβάλλον της κυρίας Λαγκάρντ επιβεβαιώνουν ότι οι προτάσεις Ντράγκι τον Σεπτέμβρη είχαν την απόλυτη συμφωνία της.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι, πέραν αυτού, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η “γραμμή” με την οποία θα κινηθεί η κυρία Λαγκάρντ είναι αυτή τού να θέσει τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μπροστά στο “δίλημμα”: είτε αποφασίζουν να κινηθούν με δημοσιονομικά μέσα για να στηρίξουν την οικονομία της Ευρωζώνης, είτε η ΕΚΤ θα συνεχίζει με την ποσοτική χαλάρωση επ’ άπειρον. Με δεδομένο ότι η αντίθεση στο QE II προέρχεται από τη γερμανική, την ολλανδική, την αυστριακή αλλά και τη γαλλική Κεντρική Τράπεζα, το δίλημμα της κυρίας Λαγκάρντ τίθεται στις κυβερνήσεις του κεντρικού πυρήνα της Ευρωζώνης…

Πηγή: capital.gr