«Στέρησε βοήθεια 391 εκατ. δολαρίων από την Ουκρανία»

257

O Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο, Γουίλιαμ Τέιλορ, υποστήριξε ότι με τις ενέργειές του ο Τραμπ υπονομεύει συμμάχους που λειτουργούν ως εμπόδιο στις προσπάθειες της Ρωσίας να επαναχαράξει διά της βίας τα ευρωπαϊκά σύνορα. A.P./SCOTT APPLEWHITE

Η κατάθεση του Αμερικανού πρέσβη στο Κίεβο, Γουίλιαμ Τέιλορ, στην επιτροπή που εξετάζει την παραπομπή σε δίκη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ήταν κόλαφος. Ο πρέσβης δήλωσε ότι ο Τραμπ στέρησε από την Ουκρανία αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ύψους 391 εκατ. δολαρίων με σαφή στόχο να υποχρεώσει τη χώρα να στείλει ενοχοποιητικά στοιχεία για τους εσωτερικούς του αντιπάλους. Ο πρέσβης υποστήριξε ότι με αυτές τις ενέργειες, ο Τραμπ υπονομεύει συμμάχους που λειτουργούν ως εμπόδιο στις προσπάθειες της Ρωσίας να επαναχαράξει διά της βίας τα ευρωπαϊκά σύνορα.

«Αν η Ουκρανία κατορθώσει να ξεφύγει από τη ρωσική επιρροή, τότε η Ευρώπη μπορεί να είναι ολόκληρη, ελεύθερη, δημοκρατική και ειρηνική», είπε ο Τέιλορ στην εναρκτήρια ομιλία του. «Αντιθέτως, αν η Ρωσία κυριαρχήσει στην Ουκρανία, η Ρωσία θα ξαναγίνει αυτοκρατορία, θα καταπιέζει τον λαό της και θα απειλεί τους γείτονές της και τον υπόλοιπο κόσμο».

Οι διαφορές με τις υποθέσεις των προέδρων Νίξον και Κλίντον είναι προφανείς. Ενώ οι προσπάθειες συγκάλυψης των σκανδάλων Γουότεργκεϊτ και Μόνικα Λεβίνσκι αφορούσαν την αμερικανική δημοκρατία, το σκάνδαλο της Ουκρανίας αφορά ζητήματα ζωής και θανάτου, καθώς και γεωπολιτικής σε μεγάλη κλίμακα.

Η κατάθεση του Τέιλορ δυσκολεύει όσους Ρεπουμπλικανούς απέρριπταν τις κατηγορίες κατά του Τραμπ ως ασήμαντες ή πολιτικά υποκινούμενες. Ο πρέσβης Τέιλορ υπηρετεί τις ΗΠΑ επί μισόν αιώνα, ξεκινώντας από νεοσύλλεκτος στη στρατιωτική ακαδημία του Γουέστ Πόιντ και έχοντας υπηρετήσει στο πεζικό στο Βιετνάμ.

«Ο πρόεδρος Τραμπ δεν έκανε τίποτα κακό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ. «Πρόκειται για συντονισμένη εκστρατεία λάσπης από ακροαριστερούς βουλευτές και γραφειοκράτες που κανείς δεν εξέλεξε και οι οποίοι έχουν ανοίξει πόλεμο με το σύνταγμα», προσέθεσε. «Δεν υπήρξε καμία πίεση για ανταλλάγματα».

Κάποια κομμάτια της κατάθεσης του Τέιλορ παραμένουν διαβαθμισμένα. Σε όσα έχουν δημοσιευθεί, ο Τέιλορ δεν περιγράφει απευθείας συζητήσεις με τον Τραμπ ούτε δίνει άλλα στοιχεία που θα ενοχοποιούσαν απευθείας τον πρόεδρο. Αντ’ αυτού παραθέτει δηλώσεις άλλων, που περιέγραφαν τα όσα είπε και έκανε ο Τραμπ.

Στη 14σέλιδη κατάθεσή του, περιγράφει «δύο διαύλους πολιτικής, εκ των οποίων ο ένας επίσημος και ο άλλος εντελώς ανεπίσημος, με βασικό φορέα τον δικηγόρο του Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι». Ο Τέιλορ περιέγραψε την έκπληξή του στις 18 Ιουλίου, όταν έμαθε ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία καθυστερεί χωρίς άλλη εξήγηση, παρά μόνον ότι «η εντολή είχε προέλθει από τον πρόεδρο». «Εγώ και άλλοι που συμμετείχαμε στη βιντεοκλήση μείναμε εμβρόντητοι», περιγράφει. «Οι Ουκρανοί πολεμούν τους Ρώσους και υπολογίζουν σε εμάς». Λίγο αργότερα, ο Τέιλορ βρέθηκε σε μια γέφυρα στην οποία οι ουκρανικές δυνάμεις έρχονταν πρόσωπο με πρόσωπο με τις ρωσικές. Εξαιτίας αυτής της απόφασης «θα πεθάνουν περισσότεροι Ουκρανοί», σκέφθηκε.

Πηγή: kathimerini.gr