Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων – ΦΩΤΟ

1955

Εβδομήντα χιλιόμετρα, μόλις, μακριά από τη Θεσσαλονίκη, τη βασίλισσα της Μακεδονίας και το μέρος που οι περισσότεροι έχουν συνδέσει στο μυαλό τους με τις εξορμήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, η Κατερίνη αποτελεί ξεχωριστό κομμάτι στην καρδιά του κάθε ταξιδιώτη.

Πρωτεύουσα του νομού Πιερίας, ανάμεσα στα Πιέρια Όρη και στον Θερμαϊκό κόλπο, θεωρείται ανερχόμενος προορισμός με ολοένα και περισσότερους επισκέπτες. Η πόλη διαθέτει αξιοθέατα που μπορούν να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κόσμου, όπως ένα από τα ωραιότερα πάρκα της Ελλάδας, το οποίο διαθέτει εντυπωσιακά σιντριβάνια, πλούσια βλάστηση.

Η Κατερίνη προσφέρει, όμως, και ένα όμορφο ταξίδι στην ιστορία, που ξεκινά από την αρχαία πόλη του Δίου, όπου τα αρχαιολογικά ευρήματα ξεπροβάλλουν μέσα σε έναν παραδεισένιο τόπο με φυσικό κάλλος. Σε κοντινή απόσταση, έχετε τη δυνατότητα να επισκεφθείτε το ιερό της Δήμητρας, από τα αρχαιότερα που έχουν ανασκαφεί στη Μακεδονία.

Ιδιαίτερη μνεία απαιτείται και για το κάστρο του Πλαταμώνα, το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της βόρειας-κεντρικής Ελλάδας με τον επιβλητικό κεντρικό πύργο του. Στον χώρο του κάστρου διατηρείται και η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, η μόνη από τις 5 που υπήρχαν εκεί παλαιότερα, η οποία κατά την Τουρκοκρατία είχε μετατραπεί σε τζαμί.

Φημισμένη και η Παραλία, η πιο κοντινή ακτή στην πόλη της Κατερίνης που έχει μήκος 80 χιλιομέτρων. Η πρόσβαση είναι εύκολη, η αμμουδιά ατελείωτη, τα νερά κρυστάλλινα και οι παροχές άφθονες με αποτέλεσμα να έχει μετατραπεί σε λατρεμένο τόπο τόσο για Έλληνες όσο και για ξένους τουρίστες.

Ελατοχώρι & Λιτόχωρο 
Φτάνοντας στην Κατερίνα, χειμερινή περίοδο, δεν μπορεί κανείς να μην επισκεφθεί το Ελατοχώρι. Ορεινός, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα της περιοχής και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του νομού. Λειτούργησε, για πρώτη φορά δοκιμαστικά, το 2000, και επίσημα το 2001, κι έκτοτε φιλοξενεί εκατοντάδες κόσμο.

Αντίστοιχα, το Λιτόχωρο είναι ημιορεινή κωμόπολη, στο νότιο τμήμα του νομού, στις ανατολικές απολήξεις του Ολύμπου, 23 χλμ. της Κατερίνης. Δημοφιλής πόλη για εκείνους που επιθυμούν να ξεκινήσουν αναρρίχηση στον Όλυμπο, καθώς από εκεί ξεκινούν όλες οι προσπάθειες για την κατάκτηση της κορυφής του μυθικού βουνού.

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

 

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

Η Κατερίνη των χρωμάτων και των αντιθέσεων (pics)

Πηγή: reader.gr