Διαμαρτυρία «Ρουβίκωνα» με τρικάκια στην οικία του πρέσβη της Χιλής

323

Εισβολή στο σπίτι του πρέσβη της Χιλής στο Κολωνάκι πραγματοποίησε το απόγευμα της Κυριακής η αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας».

Μέλη της αναρχικής συλλογικότητας πέταξαν φέιγ βολάν και διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση έντασης που επικρατεί στη Χιλή.

«Εμείς με την σειρά μας στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Χιλιανού λαού και για αυτό επιλέξαμε σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου να παρέμβουμε με τρικάκια στο σπίτι του Πρέσβη της Χιλής, ως ένδειξη υποστήριξης στην ιστορική συγκυρία στη Χιλή» αναφέρει η ανάρτηση του «Ρουβίκωνα» σε γνωστή ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ολόκληρη η ανάρτηση:

Στις αρχές του Οκτώβρη στην Χιλή,η αύξηση του εισιτηρίου στα μέσα μεταφοράς προκάλεσε την πολύμορφη αντίδραση της κοινωνικής βάσης που αρνήθηκε να δεχτεί παθητικά αυτή την απόφαση. Η αντίδραση ξεκίνησε από μαθητικές και φοιτητικές συγκεντρώσεις με πρόταγμα την άρνηση πληρωμής του κομίστρου, που κατέληξαν στο σπάσιμο των μηχανισμών επικύρωσης των εισιτηρίων. Με αφορμή τις δίκαιες αυτές κινητοποιήσεις, ο κρατικός μηχανισμός εξαπέλυσε ορδές αστυνομικών να φυλάσσουν συνεχώς τους σταθμούς στο μετρό προκαλώντας έτσι εντάσεις και καταλήγοντας σε συλλήψεις πολιτών. Όλο αυτό συνεχίστηκε έως τις 18 του μήνα, τότε που ξαφνικά όλες οι γραμμές του μετρό σταμάτησαν να λειτουργούν. Αυτή η ξαφνική ολική παράλυση των μέσων, πυροδότησε αρχικά στο Σαντιάγκο, χιλιάδες κόσμο να κατέβει στον δρόμο. Όλοι διαφορετικοί, με τους δικούς τους όρους, οποιαδήποτε ηλικίας ενωμένοι από την συλλογική οργή διαδηλώνουν για τα αυτονόητα, για την αξιοπρέπεια τους.

Αντιμέτωπος με αυτή την εικόνα, ο Πρόεδρος της χώρας Πινιέρα, κήρυξε αμέσως «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ο στρατός κατέβηκε στο δρόμο, γεγονός που συμβαίνει πρώτη φορά μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Πινοσέτ.

Οι αναταραχές από τότε εξαπλώθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις στην χώρα. Ο κόσμος συγκρούεται με τις ομάδες καταστολής, επιτίθεται σε κρατικούς στόχους και κτήρια, σε πολυεθνικές και πολυκαταστήματα και δέχεται την απροκάλυπτη βία της εξουσίας στην ύψιστη μορφή της. Οι περίπου 20.000 χιλιανοί στρατιώτες και αστυνομικοί που έχουν σταλεί ώστε να καταστείλουν τον αναβρασμό, κάνουν τεράστια χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης, ξυλοκοπούν όποιον βρουν μπροστά τους. Οι τραυματίες φτάνουν τους 2.500 και οι συλληφθέντες έχουν ξεπεράσει τους 5.000. Κατά την διάρκεια της σύλληψης και μετά, τα άτομα δέχονται άγριο ξυλοδαρμό, στα αστυνομικά κέντρα τελούνται βιαιοπραγίες και βασανισμοί, ενώ οι μπάτσοι δεν παραλείπουν για άλλη μια φορά να μας υπενθυμίζουν το ολάκερα σεξιστικό πρόσωπο τους εφόσον σημειώνονται περιστατικά σεξουαλικής βίας σε θηλυκότητες και βιασμοί.

Ο σαδισμός τού κράτους και της εξουσίας όμως δεν σταματά εκεί. Μπάτσοι και στρατιώτες, έχοντας το ελεύθερο από την κυβέρνηση, στοχεύουν και πυροβολούν μέσα στα πλήθη. Οι μέχρι τώρα επιβεβαιωμένοι νεκροί είναι 18, ανάμεσα τους και ένα τετράχρονο αγοράκι. Επιπρόσθετα, πολλοί είναι και οι αγνοούμενοι ενώ στο ίντερνετ έχουν κυκλοφορήσει βίντεο από απαγωγές διαδηλωτών από τους δρόμους με βανάκια.

Σε αντίθεση με αυτά που είχε υπολογίσει η Χιλιανή κυβέρνηση, τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει λειτουργήσει κατασταλτικά για την εξέγερση. Έτσι, ο Πινιέρα σε μια απελπισμένη προσπάθεια να κατευνάσει την οργή του κόσμου και την παγκόσμια αντίδραση στις δολοφονικές τακτικές του, υποσχέθηκε την εφαρμογής μιας σειράς «λαϊκών» μέτρων που αφορούν την αύξηση των συντάξεων και τη μείωση της τιμής του ρεύματος. Σαν απάντηση έλαβε μια από τις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις στην Χιλή, στην οποία συμμετέχει μια από τις κυριότερες συνομοσπονδίες εργατικών συνδικάτων και πάνω από 19 άλλες οργανώσεις οι οποίες καλούν όλες σε διαδηλώσεις.

Όσο ανόητη είναι η πεποίθηση πως οι άνθρωποι ξαφνικά θα σταματήσουν να διαδηλώνουν λόγω της θέσπισης κάποιων μετριοπαθών αποφάσεων που δεν είναι καν σίγουρο αν θα εφαρμοστούν, άλλο τόσο αδαές είναι να πιστεύουμε πως η εξέγερση στην Χιλή έχει ως πραγματικό και μόνο αίτιο την αύξηση του εισιτηρίου.

Πίσω από αυτό που χαρακτήρισαν οι δυτικοί αναλυτές και η Χιλιανή κυβέρνηση ως μια «όαση» και «το πιο σταθερό και ισχυρό κράτος της λατινικής Αμερικής» κρύβεται μια κόλαση για την κοινωνική βάση. Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο διακυβέρνησης της Χιλής βρισκόταν στα σκαριά από τη χούντα του Πινοσέτ και εφαρμόστηκε στην ολότητα του μετά από αυτήν από τεχνοκράτες οικονομολόγους όπως αυτούς της σχολής του Σικάγου. Περιλαμβάνει ακραίες ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, μέτρα λιτότητας στα πρότυπα του ΔΝΤ, διακοπή δημόσιων δαπανών και έχει ως αποκορύφωμα το ασφαλιστικό μοντέλο Πινοσέτ. Ένα μοντέλο που επιβάλλει την παρακράτηση του 10% των μισθών των εργαζομένων το οποίο καρπώνονται 6 ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες με αυτό τον τρόπο έχουν δισεκατομμύρια κέρδος. Παράλληλα, οι συντάξεις που προσφέρουν σαν αντάλλαγμα δεν ξεπερνάνε τα 500 ευρώ (εδώ να αναφέρουμε πως το μοντέλο αυτό είχε χαρακτηριστεί από την Νέα Δημοκρατία ως το καλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα παγκοσμίως). Οπότε στην πραγματικότητα, στο κράτος που χαρακτηρίζουν οι παγκόσμιοι δείκτες ως ένα από τα πιο πλούσια στην Λατινική Αμερική, οι μισθοί για την πλειοψηφία των κατοίκων κυμαίνονται στα 400 ευρώ, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας είναι ένα από τα πιο υποβαθμισμένα, η δημόσια υγεία έχει χαοτικές ελλείψεις και οι κοινωνικές ανισότητες βρίσκονται στα ύψη.

Σε αυτά τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα και στις εξελίξεις, είναι εξόφθαλμες οι ομοιότητες στους τόπους που ονομάζονται Χιλή και Ελλάδα. Από την κατάρρευση δύο φασιστικών δικτατορικών καθεστώτων και την οικονομική εξαθλίωση των κοινωνικών βάσεων των δύο χωρών, στην κατ’ επίφαση εκκαθάριση φασιστικών θυλάκων στο στρατό και στην αστυνομία -που δεν έγινε ποτέ-, έως τα ιστορικά και δυναμικά αναρχικά κινήματα που γεννήθηκαν. Δύο κινήματα που το 2008 στην Ελλάδα και σήμερα στη Χιλή, στάθηκαν οργανωμένα και συντονισμένα γεννημένα από την ίδια την κοινωνία, παλεύοντας για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Εμείς με την σειρά μας στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιζόμενου Χιλιανού λαού και για αυτό επιλέξαμε σήμερα Κυριακή 27 Οκτωβρίου να παρέμβουμε με τρικάκια στο σπίτι του Πρέσβη της Χιλής, ως ένδειξη υποστήριξης στην ιστορική συγκυρία στη Χιλή.

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΩΝΑ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΓΕΡΜΕΝΟΥΣ ΣΤΗ ΧΙΛΗ

Αναρχική Συλλογικότητα Ρουβίκωνας

Πηγή: tanea.gr