Σώζουν ζωές και παρέχουν ιατρική εμπειρία

205

Η σύγχρονη εποχή έχει δώσει στην ανθρωπότητα την ευκαιρία να μιλά για καθημερινά ιατρικά θαύματα. Ορισμένα από αυτά βασίζονται στην καινοτομία: δεκάδες γιατροί κάνουν πλέον χρήση προηγμένων συστημάτων περίθαλψης, αυξάνοντας σημαντικά το προσδόκιμο ζωής του ανθρώπου και καταπολεμώντας ασθένειες που κάποτε θεωρούνταν ανίατες.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι αισιόδοξα σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Δεκάδες αναπτυσσόμενες χώρες «μένουν πίσω» στη γνώση βασικών χειρουργικών τεχνικών, τις οποίες οι συνάδελφοί τους στη Δύση θεωρούν δεδομένες. Σε πολλές χώρες της Αφρικής, οι γιατροί δεν περιορίζονται μονάχα από τις ελλιπείς γνώσεις, αλλά και από τις τεράστιες ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό.

Μία ελπιδοφόρα απάντηση στην ιατρική ανισότητα φιλοδοξεί να δώσει το Network of Doctors Education (NoDE), το οποίο έχει βάλει στόχο να μειώσει την ανεπάρκεια της ιατρικής γνώσης και την έλλειψη των απαραίτητων εφοδίων για την εφαρμογή της στα πιο ταλαιπωρημένα μέρη του κόσμου. Ο κοινωφελής οργανισμός πραγματοποίησε το περασμένο καλοκαίρι το πρώτο του ταξίδι, με προορισμό την Ουγκάντα. Οι 14 λειτουργοί υγείας που συμμετείχαν στην πρωτοβουλία έφτασαν στην αφρικανική χώρα, εφοδιασμένοι με 1,3 τόνους ιατροφαρμακευτικού υλικού, μέρος του οποίου δώρισαν στην ιατρική σχολή Makerere.


Τα μικρά παιδιά είναι πάντα και παντού με τις μητέρες τους, ενώ οι δουλειές στα χωράφια γίνονται με τα βρέφη δεμένα στη πλάτη.

«Οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων στα χωριά, στα οποία δραστηριοποιήθηκε η ομάδα Δημόσιας Υγείας του NoDE ήταν άθλιες», αναφέρει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Μαυραντώνης, ιδρυτής του NoDE και επικεφαλής της ΣΤ΄ Χειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου Υγεία. «Τα βλέπει κανείς, βεβαίως, σε ντοκιμαντέρ, αλλά έχει την αίσθηση ότι αφορούν ανθρώπους άλλου σύμπαντος. Πρόκειται όμως για ανθρώπους που βρίσκονται σε μικρότερη απόσταση από αυτήν που διανύουμε για ένα εξωτικό ταξίδι. Ανθρωποι που δεν έχουν απολύτως τίποτα, μικρά παιδιά που, αν αρρωστήσουν, απλώς θα πεθάνουν», συμπληρώνει.

Φτάνοντας στη χώρα, το NoDE πραγματοποίησε μία σειρά από χειρουργεία τόσο στη Καμπάλα όπως και στο περιφερειακό νοσοκομείο της Namungoona, μιας πόλης που βρίσκεται στα πέριξ της Καμπάλα. Ο στόχος ήταν διττός: από τη μία μεριά να σωθούν ζωές και από την άλλη να αποκτήσουν επαρκή χειρουργική εμπειρία οι ντόπιοι συνάδελφοι με τη δέσμευση ότι η εκπαίδευση θα είναι συνεχιζόμενη. Αυτό άλλωστε είναι το όραμα των εθελοντών γιατρών όπως εκφράστηκε στην «Κ» από τον υπεύθυνο της αποστολής. «Οταν οι εκπαιδευόμενοι φτάσουν να γίνουν εκπαιδευτές, τότε η προσπάθειά μας θα έχει αποκτήσει πραγματική αξία», δηλώνει αισιόδοξα ο κ. Μαυραντώνης.

Κομβικό ρόλο στην επιτυχία της αποστολής έπαιξε η συνεισφορά των λειτουργών Δημόσιας Υγείας, οι οποίοι εξέτασαν πάνω από 1.000 ασθενείς σε απομακρυσμένα χωριά, κάνοντας εμβολιασμούς και χορηγώντας φαρμακευτική αγωγή. Σε κάποια από αυτά, όπως αναφέρει η ομάδα, απουσίαζαν παντελώς η τροφή και το πόσιμο νερό. Το NoDE συνέγραψε και εκτύπωσε δεκάδες εύχρηστους οδηγούς υγείας –με σχήματα και εικόνες που εξηγούσαν τις συνήθεις παθήσεις και τα μέτρα προφύλαξης– και τους μοίρασε σε περισσότερες από 600 οικογένειες. Ο Σοφοκλής Μαυραντώνης, φοιτητής ιατρικής και ένας από τους νεαρούς εθελοντές που ταξίδεψαν στην Ουγκάντα, θυμάται χαρακτηριστικά: «Οι ατελείωτες ώρες στο χειρουργείο και στα ιατρεία μου έδωσαν σημαντικές τεχνικές γνώσεις, πολύ χρήσιμες για την καριέρα μου. Αλλά, εντέλει, αυτό που σου μένει είναι οι δεσμοί τους οποίους δημιούργησες και η αίσθηση πως το έργο σου δημιουργεί μια διαφορά, μικρή ή μεγάλη».


H ομάδα Δημόσιας Υγείας του κοινωφελούς οργανισμού Network of Doctors’ Education στήνει το ιατρείο μέσα στην εκκλησία του χωριού.

Ο ρόλος της Εκκλησίας

Η οργάνωση δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο και στη σημαντική συμβολή της ελληνικής Εκκλησίας στην προσπάθεια να απαλύνει τον πόνο των κοινωνιών αυτών, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «χάρις στη σκληρή δουλειά μερικών κληρικών, η Εκκλησία έχει αλλάξει ολόκληρες κοινωνίες σε πολλές περιοχές, χτίζοντας ιατρεία, σχολεία, ξενώνες και διδάσκοντας γεωργία και κτηνοτροφία. Είναι εκπληκτικό να βλέπει κανείς τέτοιες μικρές, υγιείς κοινωνίες, κυριολεκτικά στη μέση του πουθενά».

Πράγματι, η ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, η οποία γιορτάζει φέτος την εκατονταετηρίδα της Ορθοδοξίας στην Ουγκάντα, χρηματοδοτεί δεκάδες σχολεία και δίνει τη δυνατότητα σε νεαρούς μαθητές να μάθουν την ελληνική γλώσσα. Παράλληλα με τη διάδοση του ελληνισμού στην Ουγκάντα, συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της φτώχειας.

Επειτα από το συγκινητικό παρθενικό της ταξίδι, η ομάδα του NoDE έχει αρχίσει να σχεδιάζει τον επόμενο προορισμό της. Εργάζεται πυρετωδώς για την προσέλκυση περισσότερων πόρων, με σκοπό τη διεύρυνση του έργου της σε περισσότερες χώρες. Hδη, πρόκειται να θεσπίσει ετήσιες διοργανώσεις εκπαιδευτικών σεμιναρίων στην Ιατρική Σχολή Makerere της Ουγκάντα, ενώ σκοπεύει να υιοθετήσει ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών που θα δίνει την ευκαιρία σε Αφρικανούς χειρουργούς να εκπαιδεύονται ανά μικρές ομάδες, παρακολουθώντας συστηματικά επεμβάσεις στο νοσοκομείο «Υγεία».

Πηγή: kathimerini.gr