Εσσεξ: «Συγγνώμη, μαμά, πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω»

244

Αγγλος αστυνομικός, στο σημείο όπου εντοπίστηκε το φορτηγό με τις 39 ανθρώπινες σορούς.

ΛΟΝΔΙΝΟ. «Συγγνώμη, μαμά. Δεν κατάφερα να φθάσω στο εξωτερικό. Μαμά, σ’ αγαπώ τόσο πολύ. Πεθαίνω γιατί δεν μπορώ να αναπνεύσω. Είμαι από το Νγκεν, Καν Λοκ, Χα Τινγκ, στο Βιεντάμ. Συγγνώμη, μαμά». Αυτό ανέφερε το σπαρακτικό μήνυμα της 26χρονης Βιετναμέζας Παμ Τι Τρα, που εστάλη στις 21.28 ώρα Γκρίνουιτς την Τετάρτη, την ώρα που το κοντέινερ-ψυγείο βρισκόταν εν πλω από το Βέλγιο προς τη Βρετανία.

Την πληροφορία έδωσε στον Τύπο η βιετναμέζικη οργάνωση Ηuman Rights Space, η οποία ανέφερε ότι έχει ενδείξεις πως η Τρα δεν ήταν η μοναδική Βιετναμέζα στο μοιραίο κοντέινερ. Την Πέμπτη, οι βρετανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι οι 31 άνδρες και οι οκτώ γυναίκες που βρέθηκαν νεκροί στο κοντέινερ στη βιομηχανική ζώνη του Γκρέιζ κατάγονταν από την Κίνα. Οι κινεζικές αρχές αντέδρασαν με επιφυλακτικότητα, σημειώνοντας ότι δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσουν την πληροφορία. Το BBC μετέδωσε χθες ότι, σύμφωνα με την οικογένειά της, η Τρα είχε πληρώσει 30.000 στερλίνες για το ταξίδι έως τη Βρετανία. Η κοπέλα είχε μεταβεί αεροπορικώς από το Βιετνάμ στην Κίνα και από εκεί, επίσης αεροπορικώς, στη Γαλλία.

Οι βρετανικές αρχές προχώρησαν χθες σε ακόμη δύο συλλήψεις για την υπόθεση. Πρόκειται για ένα ζευγάρι Βρετανών, 38 ετών, από το Γουόριγκτον της βόρειας Αγγλίας, οι οποίοι ήταν ιδιοκτήτες του φορτηγού πριν αυτό πωληθεί σε εταιρεία αγνώστων ιδιοκτητών, προ ολίγων μηνών. Υπό κράτηση παραμένει και ο 25χρονος Βορειοϊρλανδός οδηγός του φορτηγού, ο οποίος συνελήφθη τα ξημερώματα της Τετάρτης, όταν ανακαλύφθηκαν οι σοροί στο κοντέινερ που ο ίδιος είχε παραλάβει από τις γειτονικές αποβάθρες Πάρφλιτ του Τάμεση. Οι σοροί ανακαλύφθηκαν όταν κάποιος, πιθανώς ο ίδιος ο οδηγός, κάλεσε ασθενοφόρο.

Χθες, οι πρώτες 11 σοροί μεταφέρθηκαν στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Μπρούμσφιλντ, στο Τσέλμφορντ, προκειμένου να προσδιοριστούν τα αίτια και ο χρόνος θανάτου. Εν τω μεταξύ, στο Βέλγιο, οι Αρχές προσδιόρισαν ότι το κοντέινερ είχε φθάσει στο λιμάνι Ζεμπρούκε στις 14.20, ενώ διέσχισε τη Μάγχη με το βραδινό καράβι, προτού παραληφθεί από τον Βορειοϊρλανδό οδηγό.

Η κινεζική πρεσβεία στο Λονδίνο έχει στείλει επιτόπου ομάδα για να συνδράμει τις έρευνες, ενώ με ανακοίνωσή της ζήτησε από τις βρετανικές αρχές την «αυστηρή τιμωρία των υπευθύνων».

Πηγή: kathimerini.gr