Εγγραφο προς ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis

199

Σε κίνηση η οποία ενδεχομένως θα οδηγήσει σε διευκόλυνση τις έρευνες Βουλής και Δικαιοσύνης σε ό,τι αφορά την ενοχοποίηση πολιτικών προέβησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου που ερευνούν αν υπήρξε και πώς στήθηκε σκευωρία κατά πολιτικών.
Κατά πληροφορίες, οι δύο αντεισαγγελείς, Ευ. Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης, πέραν του ότι αποστέλλουν όλες τις καταθέσεις που έχουν πάρει στην Προανακριτική, κοινοποίησαν έγγραφο στις αμερικανικές αρχές με ενδιαφέροντα ερωτήματα.

Αν οι λεγόμενοι προστατευόμενοι μάρτυρες –τρεις αρχικά– που στήριξαν τις κατηγορίες κατά πολιτικών έχουν εξεταστεί και στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των εκεί ερευνών για τη Novartis, αν έχουν πάρει χρήματα σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο ή αν προσδοκούν να πάρουν, αν κι άλλοι έχουν εξεταστεί και τι έχουν πει. Αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες, πλην Νίκου Μανιαδάκη που αποχαρακτηρίστηκε από προστατευόμενος με δική του πρωτοβουλία, έχουν καταθέσει στις ΗΠΑ με αντικείμενο χρηματικό αντάλλαγμα ή προσδοκία ανταλλάγματος, τότε δεν μπορεί να είναι στη χώρα μας σε καθεστώς προστασίας και θα πρέπει να αποχαρακτηριστούν, δηλαδή να καταθέσουν ως μάρτυρες είτε στη Δικαιοσύνη είτε στην Προανακριτική. Σε μία τέτοια περίπτωση η διερεύνηση της υπόθεσης για τους πολιτικούς και δικαστικούς χειρισμούς της υπόθεσης θα διευκολυνθεί ιδιαίτερα και η έρευνα Βουλής και Δικαιοσύνης θα ρίξει φως σε σκοτεινά σημεία της υπόθεσης.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, κλήθηκε χθες και εξετάστηκε ως μάρτυρας ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Ο κ. Γεωργιάδης είναι ένας από τους δέκα πολιτικούς που κατονομάστηκαν από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες ως δωρολήπτες χωρίς την ύπαρξη άλλων στοιχείων. Η υπόθεση ως προς αυτόν δεν έχει ακόμα αρχειοθετηθεί, ενώ έχει μπει στο αρχείο για επτά από τους δέκα πολιτικούς. Η κατάθεση Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή, στον οποίο επίσης έχουν ήδη καταθέσει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, ο επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση Δημ. Αβραμόπουλος και άλλοι. Η κατάθεση του υπουργού, αν έχει αναφορά σε πολιτικούς, θα διαβιβαστεί στη Βουλή ενόψει της έναρξης των εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής που διερευνά τις ευθύνες του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.

Ο συνήγορος του Αδ. Γεωργιάδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, δήλωσε ότι «ο υπουργός κατέθεσε  με την ιδιότητα του μάρτυρα στο πλαίσιο της έρευνας για μία δυσώδη υπόθεση, όπου δύο εισαγγελείς κατήγγειλαν παρεμβάσεις στο δικαιοδοτικό τους έργο από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης».

Ο υπουργός Ανάπτυξης κατέθεσε επί δύο και πλέον ώρες και αποχώρησε από το ανώτατο δικαστήριο χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Πηγή: kathimerini.gr