Από το 2020 οι νέες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες

235

Από το νέο έτος θα τεθεί σε ισχύ το καινούργιο σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους 1,4 εκατ. μη μισθωτών, οι οποίοι καλούνται εντός του 2019 να εξυπηρετούν τις εισφορές του ΕΦΚΑ όπως αναρτώνται κάθε μήνα, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Όπως αναφέρει η “Καθημερινή”, το υπουργείο Εργασίας εξετάζει επίσης αλλαγές που θα οδηγήσουν στην αποσύνδεση του ασφαλιστικού από το φορολογικό, ενώ μελετάται και η επαναφορά των ασφαλιστικών κλάσεων με στόχο ένα πιο δίκαιο σύστημα.

Η κατώτερη ασφαλιστική κλάση πιθανότατα, βάσει των εισηγήσεων που δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα είναι υψηλότερη από τη σημερινή κατώτερη εισφορά που ανέρχεται μαζί με την εισφορά υγείας και τα 10 ευρώ για ανεργία, σε 185,18 λεπτά.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, θα υπάρξει συνεργασία με το υπ. Οικονομικών, ώστε οι αλλαγές στις εισφορές μαζί με τη φορολογική επίδραση της μείωσης του φόρου της πρώτης κλίμακας των 10.000 ευρώ στο 9%, από το 2020, να έχουν αθροιστικά θετικό αποτέλεσμα στο εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι το σχετικό σχέδιο νόμου να προωθηθεί στη Βουλή έως το τέλος του χρόνου.

Διαβάστε ακόμα:

– Πώς θα καταβληθούν  οι αντισυνταγματικές εισφορές των επαγγελματιών έως το τέλος του 2019

Πηγή: capital.gr